Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: Πόσοι αθλητές, πόσες χώρες και η... Ελλάδα

Δημήτρης Μπασμπαρέλας18 Ιουλίου 2024

Όλος ο κόσμος έχει στραμμένα τα... μάτια του στο Παρίσι. Αθλητές απ’ όλο τον κόσμο θα βρεθούν στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, που θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024.

Καθένας από τους Ολυμπιονίκες, που συγκεντρώνονται στο Παρίσι αυτό το καλοκαίρι, θα προστεθεί στη μακρά ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 (εκτός από το 1916 λόγω Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1940 και το 1944 λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το 2020 λόγω του COVID-19).

Το Metrosport.gr και ο Δημήτρης Μπασμπαρέλας καταγράφουν όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός...

Έναν αιώνα μετά


Το Παρίσι έχει φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες δύο φορές στο παρελθόν το 1900 και το 1924, επομένως αυτό το ταξίδι... επιστροφής έχει καθυστερήσει πολύ. Έναν αιώνα για την ακρίβεια. Στο Παρίσι, ξανά, λοιπόν…

Έτσι, θα γίνει η δεύτερη πόλη, που θα έχει φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες, τρεις φορές, μετά το Λονδίνο (1908, 1948, 2012). Υπενθυμίζεται, ότι το Παρίσι εξελέγη ως η διοργανώτρια πόλη στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, στην 131η Σύνοδο της ΔΟΕ στη Λίμα του Περού. Τα δυο μέλη της γαλλικής πλευράς της ΔΟΕ, Γκάι Ντρουτ και Τόνι Εστανγκέ, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου σύμφωνα με τους κανόνες του Καταστατικού των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πόσες χώρες συμμετέχουν


Υπάρχουν 206 χώρες στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και η καθεμία θα έχει τουλάχιστον έναν αθλητή στο Παρίσι αυτό το καλοκαίρι. Κοσμοπλημμύρα και μεγάλη συμμετοχή...

  • Επίσης, θα πρέπει να καταγραφεί, ότι 4,500 στρατιώτες θα βρίσκονται σε ένα μεγάλο στρατιωτικό καμπ, το μεγαλύτερο που έχει στηθεί στο Παρίσι από την περίοδο του Β' ΠΠ.



Οι… χώροι υποδοχής


Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πόλη, αλλά και στα περίχωρα του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών προαστίων... Όπως;

Σεντ Ντενί, Le Bourget, Ναντέρ, Βερσαλλίες, Vaires-sur-Marne. Το χάντμπολ θα διεξαχθεί στη Λιλ, που είναι 225χλμ από την οικοδέσποινα πόλη. Η κωπηλασία, αλλά και μερικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν στη Μασσαλία, που είναι 777χλμ από την οικοδέσποινα πόλη.

Το σέρφινγκ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ταϊτή, στη Γαλλική Πολυνησία, που είναι 15.716 χλμ. από την οικοδέσποινα πόλη. Το ποδόσφαιρο επίσης θα διεξαχθεί σε έξι πόλεις, που είναι οι Μπορντό, Μασσαλία, Λιόν, Νάντη, Νίκαια και Σεντ Ετιέν.

Η μικρότερη χώρα



Το Ναουρού κατέχει τη... διάκριση ως το μικρότερο έθνος (ανά πληθυσμό), που συμμετείχε ποτέ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα μικρό νησί, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα βορειοανατολικά της Αυστραλίας, το Ναουρού, έχει εκτιμώμενο πληθυσμό 12.100 κατοίκων.

Η χώρα δεν έχει κερδίσει ακόμη μετάλλιο από τότε που αγωνίστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα. Το Ναουρού έχει αγωνιστεί μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες άρσης βαρών, τζούντο και στίβου, στέλνοντας συνολικά 15 αθλητές στους τελευταίους επτά Αγώνες (1996 έως 2020).



Η πολυπληθέστερη χώρα που δεν

έχει κερδίσει ποτέ Ολυμπιακό μετάλλιο



Το Μπαγκλαντές, με πληθυσμό 169.828.911 κατοίκους στην απογραφή του 2022, είναι η πολυπληθέστερη χώρα, που δεν κέρδισε ποτέ Ολυμπιακό μετάλλιο.

Ενώ το Μπαγκλαντές δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει στείλει αθλητές στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες κάθε τέσσερα χρόνια από το 1984. Σαράντα εννέα αθλητές από το Μπαγκλαντές έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα τους σε στίβο, τοξοβολία, κολύμπι, σκοποβολή, γυμναστική και γκολφ στους τελευταίους 10 Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τέσσερις ακόμη αθλητές θα εκπροσωπήσουν το Μπαγκλαντές το 2024: Οι Md Sagor Islam (τοξοβολία), Md Robiul Islam (σκοποβολή), Samiul Islam Rafi (κολύμβηση) και Sonia Aktar (κολύμβηση).



Ποτέ… ούτε ένα μετάλλιο



Υπάρχουν περισσότερες από 60 χώρες, που δεν έχουν κερδίσει ποτέ Ολυμπιακό μετάλλιο. Μερικές από τις μεγαλύτερες χώρες, που δεν έχουν κερδίσει ποτέ μετάλλια (εκτός βεβαίως από το Μπαγκλαντές) είναι οι... Βολιβία, Καμπότζη, Ονδούρα, Νεπάλ, αλλά και η Υεμένη.



Οι περισσότεροι Αγώνες χωρίς χρυσό μετάλλιο



Το Μονακό έχει συμμετάσχει σε 21 Θερινούς Αγώνες, χωρίς να κερδίσει χρυσό μετάλλιο, που είναι οι περισσότερες εμφανίσεις ποτέ, δίχως κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου.

Γνωστό για τον διάσημο αγώνα της Formula 1, αλλά και ως τουριστικός προορισμός, μεταξύ των πλουσίων, το Μονακό έχει στείλει 114 αθλητές στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από το πρώτο του ταξίδι το 1920. Το Μονακό, όχι μόνο δεν έχει κερδίσει ποτέ χρυσό μετάλλιο, αλλά δεν έχει κερδίσει ποτέ κανένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες — καλοκαίρι ή χειμώνα — σε 32 συμμετοχές. Το 2024, το Μονακό θα στείλει πέντε αθλητές που θέλουν να κερδίσουν αυτό το πρώτο μετάλλιο:

Marvin Gadeau (τζούντο), Quentin Antognelli (κωπηλασία), Théo Druenne (κολύμβηση), Lisa Pou (κολύμβηση) και Tang Xiaoxin (επιτραπέζια αντισφαίριση).



Οι λιγότερες συμμετοχές



Μεταξύ των χωρών, που θα λάβουν μέρος, το Νότιο Σουδάν και το Κοσσυφοπέδιο έχουν λάβει μέρος στους λιγότερους Ολυμπιακούς Αγώνες, με δύο συμμετοχές το καθένα (2016 και 2021). Και οι δύο αυτές χώρες έχουν ένα βασικό κοινό...

Το Νότιο Σουδάν κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011, ενώ το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, επομένως καμία χώρα δεν εμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το 2016, πριν επιστρέψει το 2021 στους Αγώνες του Τόκιο.



Πόσοι αθλητές συμμετέχουν



Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10.500 αθλητές αναμένεται να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι — και για πρώτη φορά, ο διαχωρισμός θα είναι 50% άνδρες και 50% γυναίκες.

Αυτοί οι 10.500 αθλητές θα αγωνιστούν σε 32 διαφορετικά αθλήματα και 329 αγωνίσματα αυτό το καλοκαίρι.

Στους Αγώνες αυτούς, το breakdance θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως ολυμπιακό άθλημα και θα είναι οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.



Χώρα… διοργανώτρια



Η Γαλλία θα φιλοξενήσει για έκτη φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά θα συνεχίσει να... κυνηγά τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη χώρα, που έχει φιλοξενήσει τους περισσότερους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι ΗΠΑ έχουν φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες οκτώ φορές και η ομάδα των ΗΠΑ θα παίξει ξανά στο γήπεδο της, όταν οι Αγώνες επιστρέψουν στην πολιτεία με τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028, στο Λος Άντζελες.

Η παρουσία της Ελλάδας


Η Ελλάδα θα συμμετέχει φυσικά στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Άλλωστε, είναι μία από τις χώρες, που παίρνουν μέρος ανελλιπώς σε κάθε διοργάνωση των Αγώνων της σύγχρονης εποχής. Ως το έθνος, που γέννησε του αγώνες και σύμφωνα με την παράδοση, η Ελλάδα θα εισέλθει πρώτη στην «Place du Trocadéro» κατά τη διάρκεια της παρέλασης των εθνών στην τελετή έναρξης.

Σημαιοφόροι στην τελετή έναρξης θα είναι ο καλαθοσφαιριστής, Γιάννης Αντετοκούνμπο και η αθλήτρια του βάδην, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από 101 αθλητές και αθλήτριες (42 γυναίκες, 59 άνδρες) σε 17 αθλήματα. 



Οι συγκρίσεις

Στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξήχθησαν, στο Τόκιο το 2021, η Ελλάδα είχε στείλει ομάδα 83 ατόμων (46 άνδρες, 37 γυναίκες) σε 17 αθλήματα και η ομάδα είχε επιστρέψει με τέσσερα μετάλλια (δύο χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο). 

Φυσικά, η μεγαλύτερη αποστολή της Ελλάδας ήταν όταν το 2004 η χώρα μας είχε φιλοξενήσει τη διοργάνωση, οπότε είχαμε 204 συμμετέχοντες και 16 μετάλλια.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.