Ολυμπιακοί Αγώνες, Παρίσι: Τα προφυλακτικά, η ιστορία και τα ξεχωριστά μηνύματα

Παναγιώτα Χαλκιά25 Ιουλίου 2024

Μία μέρα έμεινε για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και ήδη, οι αθλητές έχουν αρχίσει να φτάνουν στο Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού. Οι διοργανωτές έχουν φροντίσει εκτός από την παροχή δωματίων, τη δημιουργία ενός άνετου χώρου και για την ασφάλεια των αθλητών και των αθλητριών μοιράζοντας 300.000 προφυλακτικά.

Συγκεκριμένα, θα μοιραστούν 200.000 ανδρικά προφυλακτικά, 20.000 γυναικεία προφυλακτικά και 10.000 οδοντικά φράγματα στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου 14.500 αθλητές και προσωπικό θα κατευθυνθούν σε περίπου μία εβδομάδα, όπως σημειώνει ο Guardian.

Μάλιστα, φέτος οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα «διεξάγουν μια εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των κυριότερων ΣΜΝ και των τρόπων μετάδοσής τους στην Πολυκλινική των Αγώνων» και πάνω στα προφυλακτικά θα υπάρχουν μηνύματα που θα επικεντρώνονται στη συναίνεση και την ευχαρίστηση. Μερικά εξ αυτών, αναφέρουν:

«Δεν χρειάζεται να είσαι χρυσός Ολυμπιονίκης για να το φορέσεις», «Στο παιχνίδι της αγάπης, παίξε δίκαια και ζήτα για τη συναίνεση του άλλου», «Εξασφάλισε μια νίκη: Ναι στη συναίνεση, όχι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα», «Μην μοιραστείς κάτι παραπάνω από τη νίκη: Προστατέψου απέναντι στα ΣΜΝ» και «Fair play και ασφάλεια: Πρώτα η συναίνεση».

Θα υπάρχουν, επίσης, έλεγχοι για ΣΜΝ, κυρίως για τον HIV, στην πολυκλινική, με διαθέσιμη θεραπεία και φάρμακα για αυτά τα ΣΜΝ, εάν χρειαστεί.


Μπορεί κάποιους να τους παραξενεύει η διανομή προφυλακτικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο για την προώθηση της δημόσιας υγείας και της ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς μεταξύ των αθλητών. Από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η πρακτική, έχει εξελιχθεί σε ένα βασικό στοιχείο της οργάνωσης των Αγώνων.

Η πρώτη επίσημη καταγραφή διανομής προφυλακτικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε στη Σεούλ το 1988. Παρόλο που δεν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για τον αριθμό των προφυλακτικών που διανεμήθηκαν, αυτή η κίνηση είχε στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και του HIV/AIDS, που ήταν τότε σε έξαρση σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 ήταν η πρώτη διοργάνωση όπου η διανομή προφυλακτικών έγινε συστηματικά και με συντονισμένη προσπάθεια από την οργανωτική επιτροπή. Περίπου 90.000 προφυλακτικά διανεμήθηκαν στους αθλητές, με στόχο να προωθήσουν την ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά και να προστατεύσουν την υγεία των συμμετεχόντων. Η Βαρκελώνη έθεσε τις βάσεις για την καθιέρωση αυτής της πρακτικής σε μελλοντικές ολυμπιακές συναντήσεις.

Στην Ατλάντα το 1996, η διανομή προφυλακτικών συνεχίστηκε με μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση των αθλητών για την πρόληψη των ΣΜΝ και του HIV/AIDS. Η οργανωτική επιτροπή μοίρασε και ενημερωτικό υλικό μαζί με τα προφυλακτικά ενισχύοντας τη σημασία της ασφαλούς σεξουαλικής πρακτικής. Η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ευρύτερη αποδοχή και χρήση των προφυλακτικών από τους αθλητές.

Στους Ολυμπιακοί Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 σημειώθηκε ένα νέο ρεκόρ στη διανομή προφυλακτικών αφού αρχικά μοιράστηκαν 70.000 αλλά επειδή η ζήτηση ήταν μεγάλη έγινε παραγγελία για ακόμη 20.000, φτάνοντας συνολικά τα 90.000 προφυλακτικά. Αυτό το γεγονός ανέδειξε την ανάγκη και την αποδοχή της πρακτικής από τους αθλητές, καταδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης των ΣΜΝ σε τέτοιου είδους διοργανώσεις.

Στην Αθήνα το 2004, η διανομή προφυλακτικών έγινε σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το UNAIDS. Περίπου 130.000 προφυλακτικά διανεμήθηκαν στους αθλητές και παράλληλα οργανώθηκαν εκπαιδευτικές καμπάνιες για την ενημέρωση σχετικά με τα ΣΜΝ και τον HIV/AIDS. Η συνεργασία αυτή ενίσχυσε την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας.

Το 2008 στο Πεκίνο η διανομή προφυλακτικών συνοδεύτηκε από εκτεταμένα προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης. Περίπου 100.000 προφυλακτικά διανεμήθηκαν στους αθλητές, ενώ η κινεζική κυβέρνηση σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, προώθησε την ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά μέσω πολυγλωσσικών φυλλαδίων και ενημερωτικών συνεδριών.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο διανεμήθηκαν 150.000 προφυλακτικά. Η οργανωτική επιτροπή εστίασε στην εύκολη πρόσβαση των αθλητών στα προφυλακτικά, τοποθετώντας τα σε διάφορα σημεία εντός του Ολυμπιακού Χωριού. Επιπλέον, ενισχύθηκαν οι καμπάνιες ενημέρωσης για την προώθηση της ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Στο Ρίο το 2016 σημείωσαν ρεκόρ με τη διανομή 450.000 προφυλακτικών, εκ των οποίων τα 100.000 ήταν γυναικεία προφυλακτικά. Οι οργανωτές, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ και άλλους διεθνείς φορείς, διενήργησαν εκτεταμένες καμπάνιες ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο το 2020, που πραγματοποιήθηκαν το 2021 λόγω της πανδημίας COVID-19μ, είχαν μια αλλαγή στην προσέγγιση λόγω των περιοριστικών μέτρων. Παρόλο που διανεμήθηκαν περίπου 150.000 προφυλακτικά, οι διοργανωτές προέτρεπαν τους αθλητές να τα πάρουν μαζί τους πίσω στις χώρες τους αντί να τα χρησιμοποιήσουν στο Ολυμπιακό Χωριό λόγω των περιορισμών κοινωνικής αποστασιοποίησης και των μέτρων ασφαλείας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.