Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή (23/7) στο Τόκιο η τελετή έναρξης των 32ωνΟλυμπιακών Αγώνων.
Η τελετή άρχισε με μία αναδρομή των Ιαπώνων από το 2013, οπότε και έλαβαν το χρίσμα για τη διοργάνωση των αγώνων μέχρι και σήμερα.
Ακολούθως έγινε η υποδοχή του 126ου αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο και του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ στο στάδιο.
Δε θα μπορούσε, φυσικά, να μη γίνει αναφορά στον κορωνοϊό που έβαλε τον πλανήτη σε τεράστια δοκιμασία και μετέφερε τη διοργάνωση έναν χρόνο μετά όπως και τα εμπόδια που συνάντησαν οι αθλητές λόγω της πανδημίας.
Υπήρξε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πανδημίας και του τρομοκρατικού χτυπήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο.
Οι Ιάπωνες τίμησαν την παράδοσή τους με ένα μουσικό ταξίδι στα πέρατα των αιώνων. Σε εκείνο το σημείο έκαναν την εμφάνισή τους οι Ολυμπιακοί κύκλοι κατασκευασμένοι από ξύλο, με δέντρα που φυτεύτηκαν το 1964, στην προηγούμενη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στο Τόκιο.
Κατόπιν άρχισε η παρέλαση των Εθνών. Πρώτη χώρα η Ελλάδα και την ελληνική σημαία κρατούσαν η Άννα Κορακάκη και ο Λευτέρης Πετρούνιας που ήταν οι πρώτοι αθλητές που μπήκαν στο Ολυμπιακό στάδιο.
Συνολικά 206 αποστολές μπήκαν στο στάδιο του Τόκιο με ορισμένες να κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους.
Το μήνυμα στο φινάλε της παρέλασης ήταν το «Faster - Higher - Stronger - Together».
Οι Ιάπωνες έστειλαν μήνυμα διαφορετικότητας σε όλον τον κόσμο. Μετά την απαγγελία του Ολυμπιακού όρκου, οι διοργανωτές μέσα από ένα χορευτικό σχημάτισαν το έμβλημα των αγώνων του Τόκιο.
Έπειτα σχημάτισαν με drone μία υδρόγειο σφαίρα υπό τους ήχους τους «Imagine» του Τζον Λένον.
Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Σέικο Χασιμότο και ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, πήραν το λόγο. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, κάλεσε τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο, να κηρύξει επισήμως την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.
Οι διοργανωτές επέλεξαν σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού να μεταφέρουν την Ολυμπιακή σημαία, έξι αθλητές εκπροσωπώντας τις Ηπείρους αλλά και την ομάδα των προσφύγων. Ήταν ο Κέντο Μομότα από την Ιαπωνία, αθλητής του μπάντμιντον για την Ασία, η Έλενα Γκαλιάμποβιτς από την Αυστραλία, αθλήτρια της σκοποβολής για την Ωκεανία, η Πάουλα Παρέτο από την Αργεντινή, αθλήτρια του τζούντο για την Αμερική, ο τριαθλητής Μεχντί Εσαντίκ από το Μαρόκο για την Αφρική και η Ιταλίδα βολεϊμπολίστρια Πάολα Εγκόνου για την Ευρώπη. Από την ομάδα των προσφύγων ήταν ο Σιρίλ Τσατσέ, αθλητής της άρσης βαρών.
Μετά και την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων, οι Ιάπωνες έκαναν αναπαράσταση σε όλα τα ιδεογράμματα των αθλημάτων.
Ακολούθως, μετά από το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία μέχρι τα πέρατα του κόσμου, η Ολυμπιακή φλόγα εισήλθε στο στάδιο. Ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης του τζούντο, Τανταχίρο Νομούρα και η αθλήτρια-θρύλος της πάλης Σαόρι Γιοσίντα μετέφεραν τη φλόγα μέσα στο στάδιο.
Στη συνέχεια η φλόγα πέρασε στα χέρια των παικτών του μπέιζμπολ Σιγκέο Ναγκασίμα, Σανταχάρου Όι και Χιντέκι Ματσούι ενώ οι Ιάπωνες επέλεξαν και έναν γιατρό και μία νοσοκόμα.
Από τα χέρια του Παραολυμπιονίκη Γουακάκο Τσουσίντα η φλόγα πέρασε στα χέρια των παιδιών και του μέλλοντος κι από εκεί στη Ναόμι Οσάκα. Η αθλήτρια του τένις ήταν εκείνη που άναψε τον βωμό που θα καίει σε όλη τη διάρκεια των αγώνων μέχρι και την τελετή λήξης στις 8 Αυγούστου.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook