Ολυμπιακοί Αγώνες: Η καθιέρωση των μασκότ και η εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο

Παναγιώτα Απέργη13 Ιουλίου 2024

Η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού πλησιάζει και το metrosport.gr σας παρουσιάζει γνωστές και άγνωστες πτυχές των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι μασκότ έκαναν την πρώτη ανεπίσημη εμφάνιση τους στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας το 1968, με τον Schuss, μια μικρόσωμη ανδρική φιγούρα κινουμένων σχεδίων που φορούσε πέδιλα του σκι και ήταν σχεδιασμένος αφαιρετικά και βαμμένος στα χρώματα της Γαλλίας.

Μαζί με τον Chac Mool, το κόκκινο τζάγκουαρ των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώθηκαν την ίδια χρονιά στο Μεξικό, συναποτελούν τις πρώτες μασκότ που παρουσιάστηκαν σε διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, η επιτυχία των οποίων οδήγησε στην καθιέρωσή τους ως σύμβολα και θεσμό των Ολυμπιάδων.

Τελικά, η ιδέα μιας ολυμπιακής μασκότ εγκρίθηκε επίσημα στην 73η Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο Μόναχο, το 1972, με τον Waldi, ένα ντάτσχουντ που επιλέχθηκε γιατί διαθέτει τα προσόντα της αντοχής και της ευκινησίας, στοιχεία επιθυμητά από κάθε αθλητή, να κάνει την εμφάνιση του στους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου το 1972 ως η επίσημη ολυμπιακή μασκότ.

Από το 1972 μέχρι σήμερα, η εκάστοτε διοργανώτρια πόλη επιλέγει τη δική της μοναδική μασκότ, η οποία απηχεί και διαδίδει την ιστορία και τις αξίες της, παρουσιάζοντας, ταυτόχρονα, τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, τις ιδέες και τον πολιτισμό της.


Γι’ αυτό, οι ολυμπιακές μασκότ είναι συμβολικές, συνήθως με χαριτωμένη σύνδεση, κατέχοντας τον ρόλο πρεσβευτή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, αφού έχουν ως αποστολή να διαδώσουν τις αξίες του Ολυμπισμού, ενσαρκώνοντας το πνεύμα των Αγώνων και διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο στην υποδοχή αθλητών και θεατών.

Με την πάροδο των χρόνων, οι μασκότ ενσωματώθηκαν για τα καλά στην παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων και κάθε τους έκδοση κατέχει πια ξεχωριστή θέση στην ιστορία και την καρδιά των φανς, χωρίς να λείπουν οι απανταχού συλλέκτες που έχουν μια μασκότ σε κάθε ράφι του σπιτιού τους.

Παρά το γεγονός ότι οι πρωτότυπες φιγούρες είναι συνήθως ζωόμορφες ή ανθρωπόμορφες, δίνοντας μια αίσθηση προσωπικότητας στους Αγώνες, φέτος επιλέχθηκε ένα διαφορετικό μοντέλο, αυτό των φρυγικών σκούφων.

Κι αυτό γιατί οι Γάλλοι διοργανωτές επέλεξαν αντί για κάποιο ζώο να δημιουργήσουν τους ανθρωπόμορφους φρυγικούς σκούφους, που είναι ιστορικά συνδεδεμένοι και ταυτισμένοι με την γαλλική Επανάσταση, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα αλλαγής στον αθλητισμό.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.