Η συζήτηση για τους σημαιοφόρους της Ελλάδας στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τις τελευταίες ημέρες. Και αυτό γιατί ένας εκ των κορυφαίων εκπροσώπων της χώρας μας στον διεθνή αθλητισμό, ο Μίλτος Τεντόγλου, αρνήθηκε να είναι ανάμεσα στους υποψήφιους σημαιοφόρους.
Μετά από αρκετές αντιδράσεις, τελικά η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αυτοί που θα σηκώσουν τη σημαία στο Παρίσι θα είναι ο μπασκετμπολίστας του NBA και της Εθνικής Ελλάδος, Γιάννης Αντετοκούνμπο, και η πρωταθλήτρια στο βάδην, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.
Κάποιοι από τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που αρνήθηκαν να αναλάβουν τον ρόλο του σημαιοφόρου δέχτηκαν κριτική, κυρίως στα social media. Ωστόσο, παρόμοια στάση κράτησαν και παγκοσμίου φήμης αθλητές κατά το παρελθόν και οι λόγοι είναι πολλοί.
Όταν ο Φελπς έγινε σημαιοφόρος των ΗΠΑ το 2016 στο Ρίο
Όταν ο Αμερικανός πρωταθλητής και ολυμπιονίκης κολύμβησης, Μάικλ Φελπς, κλήθηκε να είναι σημαιοφόρος των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ήξερε ότι ήταν η πρώτη φορά στην ολυμπιακή του καριέρα που μπορούσε να πει το “ναι”.
Οποιαδήποτε άλλη χρονιά, ο Φελπς θα το είχε αρνηθεί, όμως εκείνη τη χρονιά το αγωνιστικό του πρόγραμμα του το επέτρεψε. «Αν κολυμπούσε στα 400 μέτρα μικτό ατομικό, το οποίο είναι το πρώτο αγώνισμα της πρώτης ημέρας, πιθανότατα δεν θα το έκανε, γιατί το να είσαι σημαιοφόρος σε εξαντλεί λίγο», δήλωσε ο προπονητής του, Μπομπ Μπόουμαν, στο ESPN.
Το παράδειγμα της Σαράποβα
Η πρωταθλήτρια του τένις, Μαρία Σαράποβα, ήθελε επίσης να είναι σημαιοφόρος της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008, αλλά ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Τένις, Σαμίλ Ταρπίστσεβ, τη συμβούλεψε να μην το κάνει.
«Δεν θέλω να περάσει τρεις ή τέσσερις ώρες μες τη ζέστη, περιμένοντας να μπει στην τελετή έναρξης. Θέλουμε να είναι φρέσκια, όχι κουρασμένη κατά τη διάρκεια των αγώνων της» είχε πει.
Ντρου Γκιν και Ιαβ Λαρίμπα στη σχετική λίστα
Ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης κωπηλασίας, Ντρου Γκιν, αρνήθηκε να είναι σημαιοφόρος το 2012, προκειμένου να προετοιμαστεί για τον αγώνα του και να μην αλλάξει τη ρουτίνα του.
Στο Ρίο, η κορυφαία αθλήτρια του πινγκ πονγκ από τις Φιλιππίνες, Ίαν Λαρίμπα, η οποία αγωνιζόταν την επόμενη μέρα, ξεκίνησε ως σημαιοφόρος και μετά από ένα λεπτό παρέδωσε τη σημαία στη συναθλήτριά της και Ολυμπιονίκη, Κίρστι Ελέιν Αλόρα.