Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τα νέα αγωνίσματα που θα δούμε - Αναλυτικός οδηγός

Παναγιώτα Απέργη13 Ιουνίου 2024

Αντίστροφα μετρούν οι λάτρεις των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Παρίσι από τις 26 Ιουνίου ως και τις 11 Αυγούστου, με τη γαλλική πρωτεύουσα να έχει ετοιμάσει μια μεγαλοπρεπή διοργάνωση αντάξια του αθλητικού θεσμού.

Εκτός από τα παραδοσιακά αγωνίσματα, όπως ο μαραθώνιος, το τριπλούν, η ξιφασκία, η κολύμβση κ.ά.., οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού πρόκειται να φέρουν άλλη μια ανατροπή, λανσάροντας νέα αγωνίσματα. 

Για να δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα νέα αθλήματα που εντάσσονται στην «οικογένεια» των Ολυμπιακών Αγώνων...

Ντεμπούτο στους Ολυμπιακούς του Παρισιού για το breaking

Το επίσημο ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς του Παρισιού κάνει το breaking, ένα στυλ χορού που ξεκίνησε από το Μπρονξ τη δεκαετία του 1970 και με την πάροδο των δεκαετιών εξελίχθηκε σε ανταγωνιστικό άθλημα, με διεθνείς διοργανώσεις, ισχυρό σύστημα κριτών και παγκόσμια πρωταθλήματα.

Μάλιστα, το breaking έκανε το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2018 στο Μπουένος Άιρες και επιλέχθηκε για το Παρίσι 2024 ως νέο άθλημα.

Επί της ουσίας θα περιλαμβάνει δύο αγωνίσματα - ένα για άνδρες και ένα για γυναίκες - όπου 16 B-Boys και 16 B-Girls θα αναμετρηθούν σε θεαματικές σόλο μάχες. 

Οι αθλητές θα χρησιμοποιήσουν έναν συνδυασμό κινήσεων δύναμης - συμπεριλαμβανομένων των windmills, του 6-step και των freezes - καθώς προσαρμόζουν το στυλ τους και αυτοσχεδιάζουν στον ρυθμό των κομματιών του DJ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τις ψήφους των κριτών και να πάρουν τα πρώτα Ολυμπιακά μετάλλια στο breaking.

Δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες για σερφ

Για ακόμη μια χρονιά επιστρέφει στους Ολυμπιακούς Αγώνες το σερφ, που για γεωγραφικούς λόγους δεν θα πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο, αλλά στη Γαλλική Πολυνησία.

Μάλιστα, το Τεαχουπόο, που βρίσκεται σε απόσταση 9.000 μιλίων από τη γαλλική πρωτεύουσα, είναι γνωστό για τα όμορφα και απαιτητικά κύματά του, που θα φιλοξενήσουν το δημοφιλές σπορ.

Οι σέρφερ θα κληθούν να εκτελέσουν ελιγμούς και κόλπα σε ένα κύμα, τα οποία βαθμολογούνται από πέντε κριτές με βάση την ποικιλία, το είδος και τη δυσκολία των κινήσεων. 

Οι σανίδες του σερφ που θα χρησιμοποιηθούν που επιλέγονται ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι μικρότερες από τις longboards, με αποτέλεσμα να είναι ταχύτερες και πιο ευέλικτες.

Το σκέιτμπορντ επιστρέφει για δεύτερη φορά

Όπως το σερφ, έτσι και το σκέιτμπορντ επιστρέφει στους Αγώνες του Παρισιού, περιλαμβάνοντας τέσσερα αγωνίσματα - street ανδρών και γυναικών και park ανδρών και γυναικών, που θα διεξαχθούν στην πλατεία Κονκόρντ.

Οι καλύτεροι skateboarders του κόσμου θα πρέπει να εκτελέσουν τα πιο εντυπωσιακά τους κόλπα, πληρώντας κριτήρια για τον βαθμό δυσκολίας, την ταχύτητα και το εύρος των κινήσεων. 

Όπως κι άλλα αγωνίσματα, το σκέιτμπορντ αποτελείται από δύο γύρους: προκριματικούς και τελικούς. 

Με νέα μορφή επιστρέφει η αθλητική αναρρίχηση

Με νέα μορφή επιστρέφει στους Ολυμπιακούς η αθλητική αναρρίχηση, με τους αθλητές να διαγωνίζονται σε δύο αγωνίσματα.

Μάλιστα, οι αθλητές θα κληθούν να σκαρφαλώσουν όσο πιο ψηλά μπορούν σε έναν τοίχο ύψους άνω των 15 μέτρων σε έξι λεπτά χωρίς να έχουν δει τη διαδρομή εκ των προτέρων. 

Σταδιακά, κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι διαδρομές για αυτό το αγώνισμα θα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες, απαιτώντας όλες τις σωματικές και πνευματικές ικανότητες των αθλητών.


Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.