Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προσβάλει την κίνηση της Άγκυρας να κατοχυρώσει τον όρο Turkaegean για εμπορική χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, ξεκαθάρισε πως η κίνηση αυτή της Τουρκίας δεν παράγει πολιτικά αποτελέσματα και πολύ σύντομα θα υπάρξει απάντηση από ελληνικής πλευράς. Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε πως «θα υπάρξει προσφυγή και θα προσβάλουμε την κίνηση αυτή», σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά για απόφαση ενός ιδιωτικού γραφείου στην Μαδρίτη σχετικά με τα εμπορικά σήματα.
«Θα κινηθούμε και θα προσβάλουμε αυτή την απόφαση» είπε ο κ. Οικονόμου σημειώνοντας πως το πως θα αποκατασταθεί η τάξη όπως και έγινε με την απόφαση των ΗΠΑ να μην δεχθούν να αναγνωρίσουν τον συγκεκριμένο όρο ούτε την χρήση του.
Κικίλιας: Η Ελλάδα θα προσβάλει την απόφαση για το Turkaegean
Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ1 είπε πως «η Ελλάδα θα κινηθεί νομικά και θα προσβάλει αυτή τη διαδικασία». Εξήγησε ότι η Ελλάδα θα κινηθεί νομικά και στα ευρωπαϊκά fora εκτός της Αμερικής που απέρριψε σχετικό αίτημα των Τούρκων για την κατοχύρωση του όρου ως εμπορικού σήματος.
Το χρονικό της υπόθεσης
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι -και συγκεκριμένα ο Οργανισμός Τουρισμού, με έδρα την Κωνσταντινούπολη- ζήτησαν από την Ουάσινγκτον να έχουν τη δυνατότητα να κατοχυρώσουν τον όρο «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς. Το αίτημα της τουρκικής πλευράς αφορούσε συγκεκριμένα στη χρήση του όρου για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.
Όπως... εντόπισε ο λογαριασμός «Greek Analyst» στο Twitter, οι ΗΠΑ απέρριψαν στο σύνολό του το τουρκικό αίτημα, με το οποίο ουσιαστικά το καθεστώς Ερντογάν επιχειρούσε να θέσει στο περιθώριο την ορολογία «Aegean».
Εν ολίγοις, οι Τούρκοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα brand με την ονομασία «Turkaegean», προκειμένου να εκτοπίσουν το πιο ουδέτερο… «Aegean» από την αγορά. Συνόδευαν μάλιστα την πρότασή τους προς τις ΗΠΑ με ένα βίντεο, με τίτλο «Turkaegean, η ακτή της ευτυχίας» και την εξής λεζάντα: «Η Türkiye φιλοξενεί άπειρες τοποθεσίες που ξεπερνούν τα πιο τρελά σας όνειρα! Γεμάτη αρχαίες τοποθεσίες, μοναδική ομορφιά και απαράμιλλους προορισμούς, η επίσκεψη στην Τουρκία είναι μια αξέχαστη εμπειρία».
«Πράσινο φως» από την ΕΕ
Στον αντίποδα, ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό που αρνήθηκαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, το «»επέτρεψε η Ευρωπαϊκή Ένωση -ή, καλύτερα, το έχει επιτρέψει ήδη από τα τέλη του 2021. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) είχε κάνει αποδεκτή -χωρίς καμία ένσταση- την τουρκική απαίτηση, να «οικειοποιηθεί» έμμεσα τη θάλασσα του Αιγαίου, πατεντάροντας το «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς.
Στο έγγραφο αυτό, που αναρτήθηκε στην EUTM, αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, φαίνεται ότι ο όρος έχει γίνει δεκτός, ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, και με ημερομηνία λήξης την 16 Ιουλίου του 2031. Το θέμα εγείρει σοβαρούς κινδύνους, καθώς ουσιαστικά η απόφαση αυτή ανοίγει ένα «παράθυρο» στην Άγκυρα, ώστε να συνεχίσει τις προκλήσεις της, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
Γιατί οι ΗΠΑ έκλεισαν την «πόρτα» στην Άγκυρα για τον όρο Turkaegean
Λάθη και παραλείψεις βρήκε η αμερικανική πλευρά στην αίτηση που κατατέθηκε από τουρκικό φορέα για την κατοχύρωση του όρου «Turkaegean», με τον οποίο η Άγκυρα επιχειρεί να οικειοποιηθεί το Αιγαίο για να προωθήσει το τουριστικό της προϊόν.
Η αίτηση κατατέθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ (United States Patent and Trademark Office-USPTO) για την κατοχύρωση του όρου Turkaegean για ευρεία χρήση διαφημιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η αίτηση κατατέθηκε από την εταιρεία Destek Patent με έδρα την Προύσα εκ μέρους του φορέα TÜRKIYE TURIZM TANITIM VE GELISTIRME AJA ETC.
Οι λόγοι απόρριψης
Η υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου κοινοποίησε την απορριπτική απόφαση στις 3 Ιουνίου 2022. Ο νομικός σύμβουλος που την εξετάζει αναφέρει αναλυτικά τέσσερις λόγους.
Ένας από τους λόγους προκαλεί ερωτήματα για τη σοβαρότητα του εγχειρήματος, ενώ είναι ξεκάθαρη η έλλειψη αυτογνωσίας. Κι αυτό επειδή «η αίτηση δεν κατατέθηκε από αμερικανικό Δικηγορικό Γραφείο, όπως προβλέπεται».
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται επίσης ότι «πρέπει να γίνει ακριβής περιγραφή της χρήσης του όρου», ότι δεν επιτρέπεται η χρήση παρένθεσης και εισαγωγικών -με αυτόν τον τρόπο είχε γίνει η καταχώρηση του όρου-. Παράλληλα στην αίτηση δεν υπάρχει επισυναπτόμενη η ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας του αιτούντος.
Η προθεσμία για να ζητηθεί αναθεώρηση της απορριπτικής απόφασης λήγει στις 3 Δεκεμβρίου του 2022.
πηγή: protothema