Οι πρωτιές του Ντεσπόντοφ στο Ελσίνκι... έφεραν την ανατροπή του ΠΑΟΚ

Κωστής Παναγιώτου23 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ΠΑΟΚ πήγε στη Φιλανδία ως το φαβορί απέναντι στην Ελσίνκι, αλλά η ανωτερότητά του στα χαρτιά δεν ήταν αρκετή (και ποτέ δεν είναι αρκετή), με αποτέλεσμα στο πρώτο μέρος να είναι κάκιστος και στο δεύτερο ημίχρονο να βγάλει αντίδραση, δείχνοντας στους αντιπάλους του τις επιθετικές αρετές που διαθέτει, φτάνοντας στην ανατροπή με τον Κίριλ Ντεσπόντοφ να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης.

Ο αρχηγός της Εθνικής Βουλγαρίας δείχνει σε διάστημα λίγων εβδομάδων να κουμπώνει στα "θέλω" του Ραζβάν Λουτσέσκου και στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός με την ασπρόμαυρη φανέλα να γίνεται ηγέτης και να οδηγεί τον "δικέφαλο" στην ανατροπή.

Η άνοδος του Ντεσπόντοφ έφερε…και την ανατροπή

Ο ΠΑΟΚ του πρώτου 45λέπτου δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει το χαρακτηρισμό του φαβορί, ούτε τη δεδομένη ποιοτική διαφορά που έχει από την Ελσίνκι, με τους "ασπρόμαυρους" να μην βρίσκουν τρόπο να απειλήσουν την εστία των Φιλανδών.

Η λήξη του πρώτου ημιχρόνου βρήκε την ομάδα του Λουτσέσκου με μόλις 4 τελικές, μια εκ αυτών εντός εστίας, με 0.19 xG και 0.17 xA. Την ίδια ώρα σε ρηχά νερά έμεινε και ο Ντεσπόντοφ, παρά το γεγονός ότι είχε τη μοναδική καλή στιγμή του ΠΑΟΚ στο πρώτο μέρος.

Οι αριθμοί του Ντεσπόντοφ στο πρώτο ημίχρονο:

Ενέργειες με τη μπάλα

23

Τελικές (εντός εστίας)

1 (0)

xG

0.09

Πάσες

11/16 (69%)

xA

0.01

Πάσες-κλειδιά

0

Χαμένη κατοχή

9

Ο Βούλγαρος επιθετικός δεν κατάφερε ούτε αυτός να ξεφύγει από την κακή εικόνα του "δικεφάλου", πραγματοποιώντας ένα κακό πρώτο μέρος, με λίγες πρωτοβουλίες επιθετικά, έχοντας μόλις μία τελική (0.09 xG), ενώ σε 23 ενέργειες με τη μπάλα έχασε την κατοχή 9 φορές.

Στο δεύτερο 45λεπτο η εικόνα άλλαξε άρδην. Ο ΠΑΟΚ των 4 τελικών του πρώτου μέρους έφτασε τις 20, βρίσκοντας δηλαδή 16 τελικές, εκ των οποίων οι 9 εντός εστίας. Αλλά η ποσότητα χωρίς την ποιότητα δεν αλλάζει κάτι, με τον "δικέφαλο" να εκτοξεύει το φτωχό 0.19 xG του πρώτο ημιχρόνου σε 2.20 xG.

Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την άνοδο του ΠΑΟΚ φέρει ο Ντεσπόντοφ, οποίος απέδειξε πως μπορεί να γίνει ο ηγέτης της ομάδας και στα δύσκολα να βγει μπροστά.

Σίγουρα ο 26χρονος επιθετικός δεν ήταν ο μοναδικός που βοήθησε τον ΠΑΟΚ να ανατρέψει το σκορ, αλλά ήταν ο ποδοσφαιριστής που απείλησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παίκτη που πάτησε χθες τον συνθετικό χλοοτάπητα της Bolt Arena και ηγήθηκε της προσπάθειας του "δικεφάλου" να φύγει από τη Φιλανδία με το τρίποντο.

Οι αριθμοί του Ντεσπόντοφ στο δεύτερο ημίχρονο:

Ενέργειες με τη μπάλα

19

Τελικές (εντός εστίας)

3 (2)

xG

0.48

Πάσες

6/9 (67%)

xA

0.30

Πάσες-κλειδιά

3

Χαμένη κατοχή

6

Ο Ντεσπόντοφ στο δεύτερο μέρος δεν περιορίστηκε στη θέση του αριστερού εξτρέμ και ήρθε πιο κεντρικά, αφήνοντας χώρους στον Μπάμπα, ώστε να βρεθεί πιο κοντά στην αντίπαλη εστία και να εκτελέσει. Αυτή η οδηγία είχε ως αποτέλεσμα να βρει τρεις τελικές από κεντρική θέση (0.48 xG) και μια εκ αυτών κατέληξε στα δίχτυα για το 2-1 του ΠΑΟΚ.

Την ίδια ώρα ο 26χρονος είχε 3 πάσες-κλειδιά, 6/9 πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και 0.30 xA, έχοντας και την ασίστ στο πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ, με τον Κουλιεράκη γίνεται ο αποδέκτης και να ισοφαρίζει (1-1).

Οι αριθμοί του Ντεσπόντοφ κόντρα στην Ελσίνκι:

Ενέργειες με τη μπάλα

42

Τελικές (εντός εστίας)

4 (2)

xG

0.57

Πάσες

17/25 (67%)

Πάσες στην επίθεση

12/23 (52%)

xA

0.31

Πάσες-κλειδιά

3

Σέντρες

3/6 (50%)

Κερδισμένες μονομαχίες

2.0 (33%)

Χαμένη κατοχή

15

Ο Ντεσπόντοφ ολοκλήρωσε την αναμέτρηση στο Ελσίνκι όντας πρώτος σε τελικές, ενώ είχε και τις περισσότερες πάσες-κλειδιά μαζί με τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς και τον Λούκας Λίνγκμαν. Παράλληλα ήταν ο πιο απειλητικός παίκτης της αναμέτρησης έχοντας 0.57 npxG (χωρίς να υπολογίζονται τα πέναλτι).

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.