H ΕΠΣ Μακεδονίας κατέθεσε τις προτάσεις της για το μητρώο στον Υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τις οποίες κοινοποίησε: 1. στον κ. Γεώργιο Μαυρωτά, Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, 2. Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, 3. Ε.Π.Σ. όλης της χώρας
Αναλυτικά: «Κύριε Υφυπουργέ,
Με αφορμή τις δηλώσεις σας περί διευκόλυνσης ένταξης των ερασιτεχνικών σωματείων στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, σας υποβάλουμε τις προτάσεις μας, ευελπιστώντας στην άμεση συνεργασία των αθλητικών φορέων για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια τα ερασιτεχνικά σωματεία:
1. Αποσύνδεση των τιμωρητικών διατάξεων για τα σωματεία που δεν ολοκλήρωσαν/αιτήθηκαν την ένταξή τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.
2. Να θεωρούνται εγγεγραμμένα όλα τα σωματεία που έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξή τους στο Μητρώο, ώστε μέχρι να ελεγχθούν οι αιτήσεις τους να μπορούν να μετέχουν στα πρωταθλήματα και να χρησιμοποιούν αθλητικές εγκαταστάσεις (αν και η συμμετοχή τους ορίζεται μόνον από την Ομοσπονδία).
3. Τα σωματεία που δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια να ενταχθούν στο Μητρώο, λόγω ιδιαίτερων καταστάσεων (νησιώτικα σωματεία, σωματεία παραμεθόριων περιοχών, απομακρυσμένων χωριών από το κέντρο πόλεως των Ε.Π.Σ.), να βοηθηθούν, είτε από το Μητρώο, είτε από τις Ενώσεις/Ομοσπονδίες, ώστε να λυθούν τα όποια προβλήματα έχουν, αλλά παράλληλα, να μετέχουν στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.
4. Να μην είναι υποχρεωτικό πεδίο για την ένταξη στο Μητρώο των σωματείων ο προπονητής μέχρι να ολοκληρωθεί το Μητρώο Προπονητών (εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις για έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος). ΄Αλλωστε τα διπλώματα UEFA που κατέχουν οι προπονητές σε όλη την Ευρώπη εκλαμβάνονται ως άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, ενώ και από τον Κανονισμό Προπονητών της Ε.Π.Ο. προβλέπεται τα σωματεία να απασχολούν υποχρεωτικά προπονητές, σε όλες τις κατηγορίες.
5. Για να πάρει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος ο προπονητής απαιτείται απολυτήριο γυμνασίου ή λυκείου. Να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία (π.χ. από το 2020 και μετά, χωρίς αυτή η διάταξη να έχει αναδρομική ισχύ).
6. Η επικαιροποίηση των στοιχείων των σωματείων να μην γίνεται κάθε έτος, αλλά κάθε δύο ή τρία χρόνια (όταν διενεργούνται αρχαιρεσίες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο καταστατικό τους) και να έχουν οι Ε.Π.Σ. την υποχρέωση κάθε τέλος της αγωνιστικής περιόδου να υποβάλουν στη Γ.Γ.Α. έγγραφο με την αποδεδειγμένη συμμετοχή των σωματείων στο πρωτάθλημα της αγων.περ. που έληξε (πρόγραμμα αγώνων, βαθμολογίες κλπ.).
7. Σωματεία τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δεν μετείχαν στα πρωταθλήματα και επαναδραστηριοποιούνται, να μπορούν να εντάσσονται στο Μητρώο και παράλληλα να μετέχουν στα πρωταθλήματα, διότι διαφορετικά αφανίζονται.
8. Στις εκλογικές συνελεύσεις των Ε.Π.Σ. να έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου όσα σωματεία αποδεδειγμένα μετέχουν, πλέον της αγωνιστικής περιόδου της διεξαγωγής της Γ.Σ., και τα δύο προηγούμενα έτη από το έτος της Γενικής Συνέλευσης και όχι στα δύο από τα 3 τελευταία έτη και με αποκλεισμούς λόγω μητρώου (αποφεύγουμε το φαινόμενο έξι σωματεία να ψηφίζουν σε αρχαιρεσίες Ε.Π.Σ.). Να εξαιρεθεί η αγων. περ. 2020/2021 που δεν διεξήχθησαν πρωταθλήματα, λόγω covid 19.
9. Ο έλεγχος από τις περιφέρειες για την έκδοση βεβαίωσης τήρησης βιβλίων να αφορά μόνον στο χρονικό διάστημα της διοίκησης του σωματείου που υποβάλει το αίτημα και όχι παρελθόντων διοικήσεων, διότι στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει διοικητική συνέχεια.
10. Γενικότερα να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την ένταξη στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, δίνοντας κίνητρα (οικονομικά κυρίως, σε ετήσια βάση, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, π.χ. πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων) και να μην αποκλείονται από αθλητικές δραστηριότητες.
Ολοκληρώνοντας σας προτείνουμε να υπάρχει πλήρης συνεργασία με τις Ε.Π.Σ., οι οποίες γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία τους, έτσι ώστε να λύνονται έγκαιρα τα προβλήματά τους, όχι όμως μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, αλλά πριν την έναρξή τους ή μετά τη λήξη τους.»