Οι προπονητές στα χρόνια του Καρυπίδη

Μάνος Χατζάκης08 Ιουνίου 2020

Εξι προπονητές και δύο υπηρεσιακοί είναι ο... απολογισμός του Θόδωρου Καρυπίδη στα 5 χρόνια, που ηγείται της ΠΑΕ. Ούτε πολλοί, ούτε λίγοι, βάσει της ελληνικής πραγματικότητας. Με αφορμή την προφορική συμφωνία για παραμονή του Μίκαελ Ενινγκ, το metrosport.gr σάς υπενθυμίζει τα "έργα και τις ημέρες" των προκατόχων του Γερμανού. 

Αναστό, ο πρώτος

Ο Καρυπίδης ανέλαβε Σεπτέμβριο του 2015 και από τις πρώτες του κινήσεις ήταν η πρόσληψη του Νίκου Αναστόπουλου. Με τον "μουστάκια" στον πάγκο τους και "βαριά" ονόματα στο ρόστερ, ο Αρης προβιβάζεται εύκολα και άνετα στη Β' εθνική, οπότε δεν υπήρχε λόγος για αλλαγές.

Η σεζόν 2016-2017 δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο (δύο ισοπαλίες κόντρα σε Αναγέννηση Καρδίτσας και Αιγινιακό), ωστόσο ο Αναστόπουλος διατηρεί τη θέση του, αλλά και την εμπιστοσύνη του Καρυπίδη. Η πορεία στον Α' γύρο δεν εντυπωσιάζει, αλλά η αδυναμία των "κιτρινόμαυρων" να κερδίσουν κατά σειρά Λαμία (ήττα εκτός), Απόλλωνα Σμύρνης (ισοπαλία εκτός) και Αγροτικό Αστέρα (ισοπαλία εκτός) βγάζουν τον Αρη από την τροχιά  διεκδίκησης της ανόδου. Το κύκνειο άσμα του "Αναστό" έρχεται μετά το παιχνίδι στη Σπάρτη. Ο Αρης δεν κερδίζει ούτε το σύνολο του Σωτήρη Αντωνίου και ο Θόδωρος Καρυπίδης αποφασίζει -με δυσκολία είναι η αλήθεια- να ανακοινώσει το διαζύγιο με τον έμπειρο τεχνικό, τον οποίο εκτιμούσε και σεβόταν.

Ο Κωστένογλου, η αποδοχή και η χαμένη άνοδος

Πριν φύγει ο Αναστόπουλος, ο Καρυπίδης έκανε... γκάλοπ μεταξύ των παικτών, προκειμένου να ακούσει τις γνώμες τους. Στη συνέχεια και μετά από έντονη ονοματολογία, ο Καρυπίδης έδωσε τα κλειδιά στον Νίκο Κωστένογλου, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στο Αιγίνιο κόντρα στον τοπικό Αιγινιακό. Οι "κιτρινόμαυροι" επικράτησαν με 0-1, αλλά τα πράγματα ήταν εξ' ορισμού περίπλοκα. Πριν την έλευσή του, ο Πασχάλης Μελισσάς κάθισε στον πάγκο για ένα παιχνίδι και συγκεκριμένα στην εντός έδρας νίκη επί της Αναγέννησης Καρδίτσας με 3-0.  Η χρονιά ολοκληρώνεται άδοξα, ο Κωστένογλου αποχωρεί... κύριος κι έχοντας κερδίσει τους ποδοσφαιριστές, αλλά ο Αρης πρέπει να προχωρήσει, γιατί το τραίνο είχε ήδη καθυστερήσει, έχοντας βγει -εκτός προγράμματος- από τις ράγες. 

Και Μυροφορίδης και Σπανός

Το καλοκαίρι του 2017, ο επικεφαλής της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ οδηγείται στη λύση του Παύλου Μυροφορίδη, ο οποίος έφερε στον πάγκο τον Δημήτρη Σπανό. Πετυχημένη συνταγή -εκ του αποτελέσματος- καθώς οι Θεσσαλονικείς πέτυχαν την άνοδο, παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα. Η συνταγή ήταν επιτυχημένη, παρόλα αυτά, κανείς από τους δύο δεν έμεινε στην ομάδα. Διαφορά φιλοσοφίας και διαφωνίες σε καίρια θέματα σχεδιασμού έφερε το φιλικό διαζύγιο Καρυπίδη-Μυροφορίδη και κατ' επέκταση με Σπανό.

Ρίσκο με Ερέρα, Ευρώπη με Σάββα

Ο Καρυπίδης επέλεξε την επιστροφή στο λάτιν μοντέλο και ανέθεσε την τεχνική ηγεσία στον Πάκο Ερέρα, ο οποίος δεν είχε εργαστεί, μέχρι τότε, εκτός της πατρίδας του. Και δεν ήταν κάποιος... πιτσιρικάς. Ο Ισπανός αμφισβητήθηκε έντονα και αποχώρησε (μετά από 9 παιχνίδια στο Πρωτάθλημα και δύο στο Κύπελλο) χωρίς να αφήσει και τις καλύτερες των εντυπώσεων. Τη θέση του πήρε ο -μέχρι πρότινος- βοηθός του, Τόλης Τερζής.

Ο τελευταίος έκανε ντεμπούτο στις 12 Νοεμβρίου του 2018 στη Ριζούπολη, όπου ο Αρης επικράτησε με 1-2. Η συνέχεια ήταν... ελληνική, μιας και ο Σάββας Παντελίδης ανέλαβε να βγάλει την ομάδα στην Ευρώπη, όπως και το έπραξε. Το ντεμπούτο του ήταν γεμάτο αγωνία. Ο Αρης έχανε από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο με 1-0, αλλά πήρε τη νίκη (1-2) στις καθυστερήσεις με δύο γκολ του Γιουνές.

Ο Πειραιώτης εξετέλεσε την αποστολή του και, επί θητείας του, ο Θεός του Πολέμου έπαιξε και πάλι στην Ευρώπη.

Europa μέσω... Γερμανίας

Παρόλα αυτά, η σεζόν που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, είχε... περιπέτεια. Τέσσερα ματς στην Ευρώπη και άλλα δύο στο Πρωτάθλημα και Παντελίδης... τέλος. Η ήττα στον Βόλο (31 Αυγούστου) αποτέλεσε, απλώς, την αφορμή, καθώς η ατμόσφαιρα είχε βαρύνει αρκετά για τον ίδιο, λίγες εβδομάδες πριν.

Ο Τερζής κλήθηκε ξανά και δεν τα πήγε άσχημα. Τεσσάρα στον Παναθηναϊκό και ισοπαλία στην Τούμπα, ωστόσο οι δύο εντός σερί έδρας ήττες (ΑΕΛ, Ολυμπιακό) έθεσαν θέμα... πρώτου προπονητή.

Ο Μίκαελ Ενινγκ αποτέλεσε επιλογή του Αγγελου Χαριστέα και ήρθε στη Θεσσαλονίκη, για να βγάλει τον Αρη από την αγωνιστική κρίση. Νικηφόρο ντεμπούτο στην Ξάνθη και σταθερή πορεία μέχρι την έναρξη των play off, τη στιγμή που εκκρεμεί και ο επαναληπτικός ημιτελικός με την ΑΕΚ στο Κύπελλο.

Ο Γερμανός πιστώνεται την έξοδο στην Ευρώπη, ωστόσο η χρονιά έχει και συνέχεια...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.