ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΒΟΣ

Οι «πολυμήχανοι» Έλληνες

Metrosport Team07 Αυγούστου 2024

Επιμέλεια: Λουδοβίκος Μαμικονιάν

Όλη η υφήλιος κινείται σε ρυθμούς ολυμπιακών αγώνων. Από τον «χορό» δεν θα μπορούσε να λείψει η χώρα μας η οποία «γέννησε» αυτήν την ιδέα. Τις τελευταίες ώρες οι περισσότεροι ασχολούνται ( δικαίως) με τον Μίλτο Τεντόγλου που κατάφερε να πάρει το  36 χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα. Ποιοι, που και πότε κατάφεραν να φέρουν τα προηγούμενα 35 όμως; 

H καλύτερη συγκομιδή όλων των εποχών για το εθνόσημο μας έγινε στην ολυμπιάδα που διοργανώσαμε το 1986. Η Ελλάδα κατέκτησε 10 μετάλλια ( αριθμός ρεκόρ μέχρι σήμερα). Η σκοποβολή έδωσε 3 από τα 10 με τους Παντελή Καρασεβδά, Ιωάννη Φραγκούδη και Γεώργιο Ορφανίδη να είναι ανίκητοι στις κατηγορίες τους. Ακόμη 2 μετάλλια πρόσθεσαν ο Ιωάννης Γεωργιάδης και ο Λεωνίδας Πύργος από την ξιφασκία. Επόμενοι ήταν οι Νικόλαος Ανδριανικόπουλος στην αναρρίχηση, Αριστείδης Κωνσταντινίδης στην ποδηλασία, Ιωάννης Μητρόπουλος στους κρίκους και Ιωάννης Μαλοκίνης στην κολύμβηση. Την δεκάδα συμπλήρωσε ο μοναδικός Σπύρος Λούης που κέρδισε τον μαραθώνιο.

Τα επόμενα 84 χρόνια η χώρα μας πανηγύρισε μόλις 4 χρυσά. Το 1904 στις ΗΠΑ ο αθλητής της άρσης βαρών Περικλής Κακούσης ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Το 1912 Στην Σουηδία ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας επικράτησε στο μήκος άνευ φοράς. Το 1960 στην «αιώνια» πόλη με το σκάφος νηρεύς, ο Κωνσταντίνος Β΄μαζί με τον Γιώργο Ζαΐμη και τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου τερμάτισαν πρώτοι στην ιστιοπλοΐα. Το 1980 στη Μόσχα ο Στέλιος Μυγιάκης κέρδισε τους πάντες στην Ελληνορωμαϊκή πάλη.

Το 1992 στην Βαρκελώνη η Βούλα Πατουλίδου έτρεξε  στα 100 μέτρα με εμπόδια «για την Ελλάδα ρε γ@μ@το» όπως δήλωσε και ο Πύρρος Δήμας Ξεκινούσε την «τριλογία» του στην άρση βαρών. Ο ίδιος έκανε backtoback το 1996 στην Ατλάντα και έγινε ο πρώτος Έλληνας με 2 χρυσά σε ολυμπιακούς αγώνες. Σε περισσότερα κιλά κατάφερε να πάρει το χρυσό και ο Κάχι Καχιασβίλι. Τη «χρυσή» τετράδα συμπλήρωσαν ο Ιωάννης Μελισανίδης στις ασκήσεις εδάφους και ο Νίκος Κακλαμανάκης στην ιστιοπλοΐα.

Ο 21ος αιώνας ξεκίνησε όπως έκλεισε ο προηγούμενος για την χώρα μας που και πάλι κατάφερε να κατακτήσει 4 χρυσά. Στην Αυστραλία την αρχή έκανε ο Μιχάλης Μουρούτσος στο Ταε κβον ντο. Στην τρομερή γενιά της άρσης βαρών ο Καχιασβίλι  έγινε ο δεύτερος μετά τον Πύρρο Δήμα που κατάφερε να πάρει 2 συνεχόμενα χρυσά για την «γαλανόλευκη», ενώ ο τελευταίος είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα που έχει 3 χρυσά καθώς ολοκλήρωσε το three-peat. Ίσως το πιο απίστευτο χρυσό στην ιστορία μας, το έφερε ο Κώστας Κεντέρης στα 200 μέτρα.

Λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του euro 2004 η χώρα μας ετοιμαζόταν πυρετωδώς για τους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Σε αυτήν την ολυμπιάδα κατακτήσαμε 6 χρυσά μετάλλια. Πρώτη η Αθανασία Τσουμελέκα στα 20 χλμ. βάδην, στη συνέχεια η Φανή Χαλκιά στα 400 μέτρα με εμπόδια. Στο Τζούντο ο Ηλίας Ηλιάδης δεν είχε αντίπαλο, ενώ ο Δημοσθένης Ταμπάκος έκανε «πάρτι» στους κρίκους. Ο Θωμάς Μπίμης, παρέα με τον Νίκο Συρανίδη, κέρδισαν στην συγχρονισμένη κατάδυση και τέλος η Σοφία Μπεκατώρου με την Αιμιλία Τσουλφά στην ιστιοπλοΐα.

Τέλος στα 12 χρόνια αναμονής για χρυσό, έβαλαν στην Βραζιλία η Άννα Κορακάκη στην σκοποβολή, ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους και η Κατερίνα Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ.

Το 2021 στο Τόκιο ο Στέφανος Ντούσκος κέρδισε στην Κωπηλασία και ο Μίλτος Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος.

Ο τελευταίος έδωσε το πρώτο χρυσό για φέτος στην χώρα μας, μπήκε στο κλειστό κλαμπ με Καχιασβίλι που ήταν ο μοναδικός με 2 και έβαλε πλώρη να ισοφαρίσει τον ρέκορντμαν Πύρρο Δήμα το 2028 στο Λος Άντζελες.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.