Επιμέλεια: Λουδοβίκος Μαμικονιάν
Όλη η υφήλιος κινείται σε ρυθμούς ολυμπιακών αγώνων. Από τον «χορό» δεν θα μπορούσε να λείψει η χώρα μας η οποία «γέννησε» αυτήν την ιδέα. Τις τελευταίες ώρες οι περισσότεροι ασχολούνται ( δικαίως) με τον Μίλτο Τεντόγλου που κατάφερε να πάρει το 36 χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα. Ποιοι, που και πότε κατάφεραν να φέρουν τα προηγούμενα 35 όμως;
H καλύτερη συγκομιδή όλων των εποχών για το εθνόσημο μας έγινε στην ολυμπιάδα που διοργανώσαμε το 1986. Η Ελλάδα κατέκτησε 10 μετάλλια ( αριθμός ρεκόρ μέχρι σήμερα). Η σκοποβολή έδωσε 3 από τα 10 με τους Παντελή Καρασεβδά, Ιωάννη Φραγκούδη και Γεώργιο Ορφανίδη να είναι ανίκητοι στις κατηγορίες τους. Ακόμη 2 μετάλλια πρόσθεσαν ο Ιωάννης Γεωργιάδης και ο Λεωνίδας Πύργος από την ξιφασκία. Επόμενοι ήταν οι Νικόλαος Ανδριανικόπουλος στην αναρρίχηση, Αριστείδης Κωνσταντινίδης στην ποδηλασία, Ιωάννης Μητρόπουλος στους κρίκους και Ιωάννης Μαλοκίνης στην κολύμβηση. Την δεκάδα συμπλήρωσε ο μοναδικός Σπύρος Λούης που κέρδισε τον μαραθώνιο.
Τα επόμενα 84 χρόνια η χώρα μας πανηγύρισε μόλις 4 χρυσά. Το 1904 στις ΗΠΑ ο αθλητής της άρσης βαρών Περικλής Κακούσης ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Το 1912 Στην Σουηδία ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας επικράτησε στο μήκος άνευ φοράς. Το 1960 στην «αιώνια» πόλη με το σκάφος νηρεύς, ο Κωνσταντίνος Β΄μαζί με τον Γιώργο Ζαΐμη και τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου τερμάτισαν πρώτοι στην ιστιοπλοΐα. Το 1980 στη Μόσχα ο Στέλιος Μυγιάκης κέρδισε τους πάντες στην Ελληνορωμαϊκή πάλη.
Το 1992 στην Βαρκελώνη η Βούλα Πατουλίδου έτρεξε στα 100 μέτρα με εμπόδια «για την Ελλάδα ρε γ@μ@το» όπως δήλωσε και ο Πύρρος Δήμας Ξεκινούσε την «τριλογία» του στην άρση βαρών. Ο ίδιος έκανε backtoback το 1996 στην Ατλάντα και έγινε ο πρώτος Έλληνας με 2 χρυσά σε ολυμπιακούς αγώνες. Σε περισσότερα κιλά κατάφερε να πάρει το χρυσό και ο Κάχι Καχιασβίλι. Τη «χρυσή» τετράδα συμπλήρωσαν ο Ιωάννης Μελισανίδης στις ασκήσεις εδάφους και ο Νίκος Κακλαμανάκης στην ιστιοπλοΐα.
Ο 21ος αιώνας ξεκίνησε όπως έκλεισε ο προηγούμενος για την χώρα μας που και πάλι κατάφερε να κατακτήσει 4 χρυσά. Στην Αυστραλία την αρχή έκανε ο Μιχάλης Μουρούτσος στο Ταε κβον ντο. Στην τρομερή γενιά της άρσης βαρών ο Καχιασβίλι έγινε ο δεύτερος μετά τον Πύρρο Δήμα που κατάφερε να πάρει 2 συνεχόμενα χρυσά για την «γαλανόλευκη», ενώ ο τελευταίος είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα που έχει 3 χρυσά καθώς ολοκλήρωσε το three-peat. Ίσως το πιο απίστευτο χρυσό στην ιστορία μας, το έφερε ο Κώστας Κεντέρης στα 200 μέτρα.
Λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του euro 2004 η χώρα μας ετοιμαζόταν πυρετωδώς για τους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Σε αυτήν την ολυμπιάδα κατακτήσαμε 6 χρυσά μετάλλια. Πρώτη η Αθανασία Τσουμελέκα στα 20 χλμ. βάδην, στη συνέχεια η Φανή Χαλκιά στα 400 μέτρα με εμπόδια. Στο Τζούντο ο Ηλίας Ηλιάδης δεν είχε αντίπαλο, ενώ ο Δημοσθένης Ταμπάκος έκανε «πάρτι» στους κρίκους. Ο Θωμάς Μπίμης, παρέα με τον Νίκο Συρανίδη, κέρδισαν στην συγχρονισμένη κατάδυση και τέλος η Σοφία Μπεκατώρου με την Αιμιλία Τσουλφά στην ιστιοπλοΐα.
Τέλος στα 12 χρόνια αναμονής για χρυσό, έβαλαν στην Βραζιλία η Άννα Κορακάκη στην σκοποβολή, ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους και η Κατερίνα Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ.
Το 2021 στο Τόκιο ο Στέφανος Ντούσκος κέρδισε στην Κωπηλασία και ο Μίλτος Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος.
Ο τελευταίος έδωσε το πρώτο χρυσό για φέτος στην χώρα μας, μπήκε στο κλειστό κλαμπ με Καχιασβίλι που ήταν ο μοναδικός με 2 και έβαλε πλώρη να ισοφαρίσει τον ρέκορντμαν Πύρρο Δήμα το 2028 στο Λος Άντζελες.