Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις των Euro

Metrosport Team14 Ιουνίου 2024

Επιμέλεια: Μανδαρής Χριστόφορος
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2024 θα διεξαχθεί στη Γερμανία από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου με 24 χώρες να ονειρεύονται να σηκώσουν το τρόπαιο. Το metrosport.gr σας παρουσιάζει τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που υπήρξαν ποτέ σε euro.

2021: Γαλλία 3-3 Ελβετία (4-5 στα πέναλτι, Φάση των 16)

Η Γαλλία ήταν η κυρίαρχη πρωταθλήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου και περίμενε να περάσει εύκολα την Ελβετία που είχε ήδη χάσει 3-0 από την Ιταλία πριν περάσει στα νοκ άουτ ως μία από τις καλύτερες ομάδες στην τρίτη θέση στη φάση των ομίλων. Η γαλλική ομάδα προηγήθηκε με 3-1 όμως ο Σεφέροβιτς Γκαβράνοβιτς είχαν άλλη άποψη και έστειλαν το ματς στην παράταση.

Χωρί γκολ στην παράταση το παιχνίδι πήγε στην διαδικασία των πέναλτι και η εκτέλεση του Κιλιάν ΕΜπαπέ σώθηκε από τον Γιαν Σόμμερ οι Ελβετοί προκρίθηκαν, και στη συνέχεια έχασαν στα πέναλτι από την Ισπανία στους προημιτελικούς.


2016: Ουαλία 3-1 Βέλγιο (προημιτελικοί)

Αναμφισβήτητα η καλύτερη στιγμή της Ουαλίας στο ποδόσφαιρο της διοργάνωσης ήρθε στο Euro 2016, όταν νίκησε το Βελγίου. Ο Ράτζα Ναϊνγκολάν έβαλε μπροστά το Βέλγιο μετά από 13 λεπτά παιχνιδιού, αλλά ο Άσλεϊ Ουίλιαμς ισοφάρισε για την Ουαλία.

Ο Χαλ Ρόμπσον-Κανού σημείωσε ένα εντυπωσιακό δεύτερο γκολ, πριν ο Σαμ Βόκες βάλει το κερασάκι στην τούρτα για το 3-1

Η ομάδα του Κρις Κόλμαν ηττήθηκε στη συνέχεια από την νικήτρια Πορτογαλία στους ημιτελικούς.


2016: Αγγλία 1-2 Ισλανδία (Φάση των 16)

Η Αγγλία, υπό τις οδηγίες του Ρόι Χότζσον, υπέστη μια από τις πιο ντροπιαστικές ήττες της στην διοργάνωση όταν ηττήθηκε από την Ισλανδία στο Euro 2016.

Ο Γουέιν Ρούνεϊ έδωσε το τέλειο ξεκίνημα στα Τρία Λιοντάρια με ένα πέναλτι στο τέταρτο λεπτό, με τους Ισλανδούς να ισοφαρίζουν δύο λεπτά αργότερα. Ο τερματοφύλακας της Αγγλίας, Τζο Χαρτ έφταιξε στο δεύτερο γκολ των Ισλανδών με το σκορ του αγώνα να μην αλλάζει μέχρι την λήξη του παιχνιδιού.

Ο Χότζσον παραιτήθηκε ως προπονητής της Αγγλίας μετά το τελευταίο σφύριγμα, ενώ η Ισλανδία έχασε με 5-2 από τη Γαλλία στα προημιτελικά.


2016: Ουκρανία 0-2 Βόρεια Ιρλανδία (Φάση ομίλων)

Η Βόρεια Ιρλανδία έχει προκριθεί μόνο σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και αυτό ήρθε στο Euro 2016 στη Γαλλία.

Όταν έγινε η κλήρωση, η Βόρεια Ιρλανδία βρισκόταν στο τέταρτο γκρουπ και ήταν η ομάδα με τη χαμηλότερη κατάταξη στο τουρνουά. Όμως η ομάδα του Μάικλ Ο'Νιλ κέρδισε με εξαιρετική νίκη με 2-0 την Ουκρανία, χάρη στα γκολ των Γκάρεθ Μακόλι και Νάιλ ΜακΓκίν, για τη μοναδική της νίκη.

Η επιτυχία είδε τη Βόρεια Ιρλανδία να τερματίζει τρίτη στον όμιλό της και την πήγε στους 16 του euro, όπου ηττήθηκε με 1-0 από την Ουαλία.


2004: Πορτογαλία 0-1 Ελλάδα (Τελικός)

Το Euro 2004 ξεκίνησε και τελείωσε με την Ελλάδα να κερδίζει την Πορτογαλία. Η κατάκτηση της Ελλάδας θεωρείτε μέχρι και σήμερα από τα μεγαλύτερα θαύματα του euro.

To euro διεξήχθη στην Πορτογαλία με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τότε της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, να αναμένεται να οδηγήσει την ομάδα του στον τίτλο. Μετά την ήττα με 2-1 από την Ελλάδα στον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης, η Πορτογαλία ανέκαμψε και κέρδισε τη Ρωσία και την Ισπανία και στη συνέχεια απέκλεισε την Αγγλία και την Ολλανδία για να οργανώσει έναν επαναληπτικό αγώνα εναντίον μιας καλά οργανωμένης ελληνικής ομάδας.

Ο Άγγελος Χαριστέας με εξαιρετική κεφαλιά έστειλε την Ελλάδα στον έβδομο ουρανό.


1996: Τσεχία 2-1 Ιταλία (Φάση ομίλων)

Η Ιταλία αναμενόταν να τα πάει καλά στο Euro 1996 της Αγγλίας αφού έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, όπου έχασε στα πέναλτι από τη Βραζιλία.

Στο Άνφιλντ, ο Πάβελ Νέντβεντ έβαλε μπροστά την Τσεχία, ο Ενρίκο Κιέζα ισοφάρισε πριν ο Ράντεκ Μπέιμπλ πετύχει το γκολ για να σφραγίσει τη νίκη.

Οι Τσέχοι έφτασαν στον τελικό, αλλά ηττήθηκαν με 2-1 από τη Γερμανία, με τον Όλιβερ Μπίρχοφ να σημειώνει ένα χρυσό γκολ στην παράταση.


1992: Δανία 2-0 Γερμανία (Τελικός)

Η Δανία δεν έπρεπε καν να είναι στο Euro 1992, αλλά το κέρδισε.

Οι Δανοί αντικατέστησαν τη Γιουγκοσλαβία, η οποία αποχώρησε από το τουρνουά λόγω συνεχιζόμενων συγκρούσεων που θα οδηγούσαν στη διάλυση της χώρας.

Η Δανία τερμάτισε πάνω από τη Γαλλία και την Αγγλία στη φάση των ομίλων και στη συνέχεια πέρασε από την Ολλανδία στα πέναλτι στον ημιτελικό. Τα γκολ των Τζον Τζένσεν και Κιμ Βίλφορτ τους έδωσαν τη νίκη με 2-0 στον τελικό εναντίον της Γερμανίας.


1988: Αγγλία 0-1 Δημοκρατία της Ιρλανδίας (Φάση ομίλων)

Το Euro 1988 ήταν το πρώτο τουρνουά στο οποίο προκρίθηκε η Δημοκρατία της Ιρλανδίας και είχαν στον πάγκο από τον Τζακ Τσάρλτον, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αγγλίας το 1966.

Ο Ρέι Χόουτον με κεφαλιά στο μοναδικό γκολ του αγώνα στο έκτο λεπτό, καθώς η Αγγλία γνώρισε την πρώτη από τις τρεις ήττες στη φάση των ομίλων.

Αυτή αποδείχθηκε η μοναδική νίκη της Δημοκρατίας στο τουρνουά, καθώς δεν κατάφεραν να προκριθούν από τον όμιλο.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.