Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν σε ένα πάρκινγκ σούπερ μάρκετ

Metrosport Team06 Ιουνίου 2023

Οι κανονισμοί που ισχύουν σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία με το αυτοκίνητο στους δημόσιους χώρους είναι λίγο πολύ γνωστοί και πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα για την ασφάλεια τη δική μας αλλά και των συμπολιτών μας.

Εξίσου γνωστοί είναι και οι κανονισμοί αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα, μιας και στο σημείο μεταβαίνει έπειτα από λίγη ώρα η Τροχαία και καταγράφει το περιστατικό.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση ενός ατυχήματος σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης, όπως αυτόν ενός σούπερ μάρκετ; Αυτό που οφείλουμε να γνωρίζουμε είναι ότι χώροι στάθμευσης καταστημάτων, είτε αυτοί είναι υπαίθριοι, είτε στεγασμένοι (κλειστοί), θεωρούνται ιδιωτικοί χώροι και όχι δημόσιοι, ακόμα και σε εκείνη την περίπτωση που υπάρχει σήμανση, αντίστοιχη εκείνης του δημόσιου οδικού δικτύου.

Επομένως, σε έναν ιδιωτικό χώρο, όπως είναι το πάρκινγκ ενός σουπερμάρκετ, οι δυνατότητες καταγραφής ενός ατυχήματος ή μιας παράβασης είναι περιορισμένες τουλάχιστον από τα αστυνομικά όργανα, τα οποία θεωρητικά δεν έχουν πρόσβαση-δικαιοδοσία σε αυτόν.

Το ερώτημα που αναδύεται αυτομάτως είναι το εξής: Πώς θα διεκδικήσουμε αποζημίωση, εφόσον, οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν δυνατότητα να καταγράψουν ένα συμβάν-ατύχημα σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης;

Αναμφίβολα, η μη δικαιοδοσία της τροχαίας σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης θα «αδυνατίσει» τον φάκελο διεκδίκησης αποζημίωσης. Παρ’ όλα, αυτά δεν θα μηδενίσει και τις πιθανότητες επιτυχίας του στόχου μας.

Αυτό που έχουμε να κάνουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να απευθυνθούμε στη Φροντίδα Ατυχήματος, η οποία έχει τη δυνατότητα παρουσία μας να καταγράψει το συμβάν και να κινήσει τη διαδικασία της αποζημίωσης.

Για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να δικαιωθούμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το -ομολογουμένως μή εύκολα προσβάσιμο- υλικό από το κλειστό σύστημα παρακολούθησης που διαθέτουν οι περισσότεροι ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης πολυκαταστημάτων και supermarket.

Το υλικό αυτό δεν αποτελεί από μόνο του αποδεικτικό στοιχείο, αλλά μπορεί να αποτελέσει «μοχλό πίεσης» και να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της υπαιτιότητας του ατυχήματος.

Παράλληλα, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι εφόσον από το ατύχημα σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης προκύψει κάποιος τραυματισμός ή απειλεί για τη ζωή ή την υγεία, τότε αυτομάτως οι αστυνομικές αρχές αποκτούν το δικαίωμα παρέμβασης και καταγραφής.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση κάποιας κλοπής ή οποιαδήποτε άλλης εγκληματικής ενέργειας, η οποία από τη στιγμή που θα αναφερθεί στις αστυνομικές αρχές, εκείνες οφείλουν να παρέμβουν.

Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθώ

Η «φτωχή» δικαιοδοσία των αστυνομικών οργάνων σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή προκειμένου να παρεμποδίζουμε τους υπόλοιπους συμπολίτες μας. Εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να επιλέγουμε προσεκτικά τη θέση στην οποία σταθμεύουμε ώστε να μην εμποδίζουμε την κίνηση οχημάτων ή πεζών αλλά και μην εκθέτουμε το όχημά μας σε κίνδυνο.

Παράλληλα, οι θέσεις στάθμευσης που είναι καλά φωτισμένες και εποπτεύονται από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης είναι για ευνόητους λόγους πιο ασφαλείας. Φυσικά, σεβόμαστε τη σήμανση πολλώ δε μάλλον όταν αυτή αφορά σε θέσεις για ΑμΕΑ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.