Οι ευρωπαϊκές λίγκες οχυρώνονται και στην Ελλάδα μετρούν τα… άστρα

Βασίλης Μάστορας29 Μαρτίου 2020

Ο οικονομικός αντίκτυπος από την πανδημία του κορωνοϊού στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι δεδομένος, αν και ακόμη δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε όλο το μέγεθος του.

Οι περισσότερες ομάδες της Ευρώπης, τις ισχυρές που έχουν μπάτζετ εκατομμυρίων, προχώρησαν ήδη σε συμφωνία με τους ποδοσφαιριστές προκειμένου να βάλουν «ψαλίδι» στις αποδοχές τους, ώστε να προκύψουν κεφάλαια από τα οποία θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο club.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες προετοιμάζουν το plan b το οποίο έχει ως βασικό θέμα τη διαχείριση της κρίσης. Συγχρόνως οι περισσότεροι σύλλογοι πιέζουν να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, ακόμη και χωρίς κόσμο, με την ελπίδα να πληρωθούν τουλάχιστον τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει για τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα. 

Σε αντίθετη περίπτωση λογικό είναι τα κανάλια να αρνηθούν να τηρήσουν τους οικονομικούς όρους του συμβολαίου. Οι απώλειες υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ, για τις Λίγκες της κεντρικής Ευρώπης και συνολικά σε 7 δισ. όπως υποστήριξε ο CEO της Mediapro, εταιρία που διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ισπανικού πρωταθλήματος, Ζάουμε Ρούρες.

Παρ’ όλα αυτά στην Premier League ακούγονται φωνές για τη διακοπή του πρωταθλήματος και όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη θα την καταθέσουν στην προσεχή τηλεδιάσκεψη που θα γίνει.

Η ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου μέχρι τώρα δείχνει τα καλύτερα αντανακλαστικά. Εκανε γνωστό ότι έχει έτοιμο σχέδιο χρηματοδότησης των ομάδων των δύο πρώτων επαγγελματικών κατηγοριών με δάνειο το οποίο θα αποπληρώσουν σε βάθος πενταετίας.

Σχέδιο υπάρχει και στην Ιταλία η οποία συζητάει το ενδεχόμενο της δημιουργίας ταμείου υπέρ των ομάδων με την φορολόγηση των εταιρειών στοιχηματισμού.

Ολοι λοιπόν εξετάζουν την επόμενη ημέρα με προβληματισμό και συγχρόνως με ρεαλισμό καθώς κάποια στιγμή η πανδημία θα ελεγχθεί, οπότε η ποδοσφαιρική ζωή θα μπει και πάλι στην κανονικότητα.

Το ζήτημα είναι τι κάνουν οι εγχώριες Λίγκες. Το αντίδωρο των 800 ευρώ μοιάζει με… ανέκδοτο για τους αδρά αμειβόμενους ποδοσφαιριστές της Super League1 . Eίναι όμως ένα σημαντικό βοήθημα για τους ποδοσφαιριστές των κατώτερων αγωνιστικών που ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλόμισθων.

Αυτό όμως δεν θεωρείται πλάνο σωτηρίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Και η επόμενη ημέρα θέλει γενναίες αποφάσεις.

FOCUS

Τόσο το πολιτικό προσωπικό της Ευρώπης, όσο και το εγχώριο θα πρέπει να καταλάβει σ’ όλη του διάσταση του αυτό που είπε ο Μάριο Ντράγκι: «Η Iστορία αποδεικνύει πως κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία για να κάνουμε βήματα που έως τώρα θα φαίνονταν αδιανόητα».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.