Οι ασκήσεις για το σώμα δυναμώνουν και το μυαλό, με την υπογραφή της επιστήμης! Οι διεργασίες που γίνονται στον εγκέφαλο κατά την ώρα της φυσικής δραστηριότητας είναι μοναδικές. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer & Dementia οι ηλικιωμένοι που παραμένουν δραστήριοι έχουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικών πρωτεϊνών, που ενισχύουν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, γεγονός που, με τη σειρά του, βελτιώνει τη μνήμη και ενισχύει τη νόηση.
Το ακόμα καλύτερο νέο είναι πως, ακόμα κι αν αργήσουμε πολύ να ξεκινήσουμε να γυμναζόμαστε, ο εγκέφαλός μας θα μας ευγνωμονεί. Όπως συμπέρανε η μελέτη, η άσκηση πραγματικά ακόνισε το μυαλό των 70ρηδων και των 80ρηδων που δεν είχαν αθληθεί στο παρελθόν, ακόμα κι αν είχαν παρουσιάσει σημάδια γνωστικής εξασθένησης.
Ποιος τύπος άσκησης είναι, όμως, καλύτερος για έναν υγιή εγκέφαλο;
Αν και κάθε κίνηση του σώματος θεωρείται σημαντική, σημασία έχει να βρείτε τι σας ταιριάζει. Η αεροβική άσκηση ενισχύει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, αυξάνοντας την περιοχή του ιππόκαμπου, υπεύθυνου για τη μνήμη και τη μάθηση. Αντίστοιχα, οι ασκήσεις με βάρη αποτρέπουν τη συρρίκνωση αυτής της περιοχής. Από την άλλη, και η γιόγκα λειτούργησε θεραπευτικά σε άτομα 55 ετών και άνω, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
Μια άλλη εναλλακτική πρακτική, το τάι τσι (ένα είδος πολεμικής χορογραφίας), βελτίωσε την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και μνήμης των ηλικιωμένων, όπως διαπίστωσε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience.
Τέλος, εντυπωσιακή είναι και η επίδραση του χορού στη θωράκιση του εγκεφάλου, καθώς μια μελέτη -ορόσημο του New England Journal of Medicine κατέληξε στο ότι ο χορός μείωσε τον κίνδυνο άνοιας κατά 76% – δύο φορές περισσότερο από το διάβασμα.
Πηγή: ygeiamou.gr