Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε όλο τον κόσμο βρίσκεται η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ για υποβιβασμό του Ολυμπιακού και τον ισόβιο αποκλεισμό του Βαγγέλη Μαρινάκη από το ποδόσφαιρο.
Πριν από λίγους μήνες, μια αντίστοιχη υπόθεση απασχόλησε την αθλητική δικαιοσύνη. Πρόκειται για αυτήν του ΟΦΗ και του Αιγινιακού. Το επίμαχο παιχνίδι ήταν αυτό μεταξύ των δύο ομάδων στις 12 Νοεμβρίου του 2017 στο πλαίσιο της Football League που βρήκε νικητές τους Κρητικούς με 6-0.
Και σε αυτήν η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας αλλά και η τελική απόφαση ήταν υποβιβασμός των δύο ομάδων, κάτι που πάντως δεν συνέβη, καθώς η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ ανέτρεψε τα δεδομένα. Είναι το μοναδικό νομικό προηγούμενο που υπάρχει και σχετίζεται με απόφαση υποβιβασμού από την εν λόγω επιτροπή και θα έχει ενδιαφέρον πώς θα εξελιχθεί και η δεύτερη, αυτή που αφορά μεταξύ άλλων και τον Ολυμπιακό. Θα απονεμηθεί δικαιοσύνη, ή όχι;
Το χρονικό
Η έρευνα για το παιχνίδι ξεκίνησε μετά από καταγγελία του προπονητή του Απόλλωνα Πόντου, Δημήτρη Καλαϊτζίδη.
Σύμφωνα με τη «Δίκη», στην ένορκη κατάθεσή του στην αθλητική εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Λιάσου, ο τεχνικός του Απόλλωνα υποστήριξε ότι «ο μεγαλομέτοχος του Αιγινιακού Γιάννης Νιώπας παραδέχθηκε ότι η ομάδα του είχε μειωμένη απόδοση στον εκτός έδρας αγώνα με τον ΟΦΗ για στοιχηματικούς λόγους».
Η εισαγγελική έρευνα αποκάλυψε ότι το τιμολόγιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε η αποστολή του Αιγινιακού στο Ηράκλειο της Κρήτης πληρώθηκε από αλλοδαπή εταιρεία, της οποίας νόμιμος εκπρόσωπος ήταν ο Φώτης Τσάλος, τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΟΦΗ. Επίσης τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των μελών της αποστολής του Αιγινιακού (Πειραιάς – Ηράκλειο) πληρώθηκαν από τον Γιώργο Πηρουνάκη, μέλος του εμπορικού τμήματος της ΠΑΕ ΟΦΗ και κουμπάρος του Φώτη Τσάλου.
Δύο περίπου μήνες μετά τον αγώνα, στις 11 Ιανουαρίου 2018 ο Φώτης Τσάλος παραιτήθηκε από την προεδρία του ΟΦΗ. Στις 23 Ιανουαρίου 2018 η διοικούσα επιτροπή της ΠΑΕ ΟΦΗ, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της ένορκης κατάθεσης Καλαϊτζίδη, «διαχωρίζει τη θέση της απέναντι στον κ. Τσάλο, στις ενέργειες και τις πρακτικές του».
Η Εισαγγελία ερεύνησε το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα με στοιχηματική απάτη ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία δόθηκαν και στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ.
Η εισήγηση ήταν καταπέλτης για τις δύο ομάδες. Υποβιβασμός, αφαίρεση 6 βαθμών από το Πρωτάθλημα που θα δικαιούται η κάθε ομάδα να αγωνιστεί και πρόστιμο στις δύο ομάδες!
Πρωτόδικη καταδίκη
Στις 4 Μαρτίου του 2019, το δικαστικό τμήμα της Επιτροπή Δεοντολογίας έκανε δεκτή την εισήγηση και αποφάσισε τον υποβιβασμό του ΟΦΗ και του Αιγινιακού.
Η απόφαση ανέφερε ότι ο ΟΦΗ, που στο μεταξύ είχε ανεβεί στη Super League, θα υποβιβάζοταν στη Football League και θα ξεκινούσε το νέο πρωτάθλημα με -6 βαθμούς.
Ο Αιγινιακός θα υποβιβαζόταν στη Γ' Εθνική και θα ξεκινούσε το νέο πρωτάθλημα επίσης με -6 βαθμούς.
Παράλληλα, επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 300.000 ευρώ σε καθεμιά από τις δύο ομάδες.
Ακόμη, στους πρώην προέδρους του ΟΦΗ Φώτη Τσάλο και του Αιγινιακού Γιάννη Νιώπα επιβλήθηκε πρόστιμο 60.000 ευρώ στον καθένα, απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο εφ' όρου ζωής και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους εφ' όρου ζωής.
Επίσης, στους ποδοσφαιριστές Βασίλη Λιόλιο, Θανάση Τόλιο και Παναγιώτη Γιατζιτζόγλου επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ (στον καθένα), απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για 10 χρόνια και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για 10 χρόνια.
Αθώωση στην Εφέσεων
Στην Επιτροπή Εφέσεων επήλθε η πλήρης ανατροπή. Μετά από μία αναβολή της υπόθεσης στις 20 Μαρτίου 2019, η υπόθεση εκδικάστηκε και η απόφαση βγήκε στις 17 Απριλίου του ίδιου έτους.
Η αρμόδια επιτροπή της Ομοσπονδίας έκανε δεκτές τις εφέσεις των δύο ομάδων και αθώωσε όλους τους εμπλεκομένους στην υπόθεση.
Η απόφαση ήταν τελεσίδικη και ΟΦΗ και Αιγινιακός απέφυγαν οριστικά τον υποβιβασμό.
Πρόταση εισαγγελέα για άσκηση διώξεων
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της «Δίκης», τον Οκτώβριο του 2019 ο αθλητικός εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, Γιώργος Νούλης, πρότεινε να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πέντε ποδοσφαιρικοί παράγοντες, δύο ποδοσφαιριστές και ένας προπονητής ως κατηγορούμενοι για το στήσιμο του επίμαχου αγώνα.
Στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα του αγώνα και επιτεύχθηκε ακριβές σκορ για στοιχηματικούς λόγους. Αναφέρεται σε «οικονομική αιμοδοσία» της μία ομάδας προς την άλλη και σε αθέμιτες ενέργειες, οι οποίες πέτυχαν το σκοπό τους. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της κακουργηματικής αλλοίωσης αποτελεσμάτων και τους απαγορεύτηκε η είσοδος από τη χώρα.