ΟΧΕ προς Αυγενάκη: «Ο χρόνος ανακοίνωσης των επιχορηγήσεων δημιουργεί ασφυξία»

Metrosport Team06 Ιουνίου 2020

Ανοιχτή επιστολή με αποδέκτη τον Λευτέρη Αυγενάκη έστειλε ο Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος, καλώντας τον Υφυπουργό Αθλητισμού να τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ Μουσταφά Χασάν και τον Πρόεδρο της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας Χάντμπολ Ζόραν Ραντόισιτς.

Αναλυτικά: «Με αφορμή την ανακοίνωση της ΓΓΑ για τις επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών για το έτος 2020, βάσει του προγράμματος «Χίλων» και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, η ΟΧΕ οφείλει να έχει μία ξεκάθαρη θέση απέναντι στην αθλητική ηγεσία και τον φίλαθλο κόσμο.

Κύριε Υφυπουργέ

Όπως γνωρίζετε το άθλημα της χειροσφαίρισης τα τελευταία δύσκολα «μνημονιακά» χρόνια λειτούργησε με σοβαρότητα και σύνεση, πετυχαίνοντας εντυπωσιακές επιδόσεις στα οργανωτικά, οικονομικά και αγωνιστικά θέματα.

Θυμίζουμε ότι η νυν διοίκηση το 2014 είχε να διαχειριστεί περικοπή περίπου 50% της επιχορήγησης και ταυτόχρονο χρέος 1,5 εκατομμύριο ευρώ προς σωματεία, διαιτητές, τρίτους και το κυριότερο προς την Διεθνή Ομοσπονδία από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 που αφορούσε τα τηλεοπτικά δικαιώματα και ήταν ικανός παράγοντας να αποκλείσει τις Εθνικές μας ομάδες από διεθνείς διοργανώσεις και να αποτελέσει «ταφόπλακα» για το μέλλον του αθλήματος.

Τα δύσκολα λοιπόν αυτά χρόνια, το χάντμπολ όχι απλά στάθηκε όρθιο, αλλά δραστηριοποιήθηκε και προόδευσε σε όλα τα επίπεδα κατορθώνοντας το 2020 σχεδόν να εκμηδενίσει το χρέος του.

Παράλληλα το άθλημα έφερε στην χώρα τρεις διεθνείς τίτλους, χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα και δύο χρυσά σε Μεσογειακούς Παράκτιους, την έδρα της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας με 24 μέλη και τις συνεργαζόμενες ομοσπονδίες των Αραβικών χωρών του Κόλπου, ενώ διεκδίκησε και πήρε το δικαίωμα να διοργανώσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων του 2021 με 32 ομάδες, το μεγαλύτερο και μοναδικό που θα έχει διεξαχθεί στην χώρα, μάλιστα στην Αθήνα και σε εποχή πανδημίας.

Όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια επιτεύχθηκαν με μηδαμινές χορηγίες και επιχορήγηση περίπου 750.000 ευρώ το χρόνο, εκ των οποίων τα 2/3 είναι ανελαστικά και πάγια έξοδα.

Πως τα πετύχαμε όλα αυτά;

Χωρίς γηπεδικές εγκαταστάσεις και χωρίς παροχές που απολάμβαναν και απολαμβάνουν άλλα αθλήματα εδώ και δεκαετίες στην αθλητική Ελλάδα.

Με το μεράκι, την θέληση και την σκληρή δουλειά των ανθρώπων του αθλήματος, των προπονητών και των αθλητών.

Με ουσιαστική και ειλικρινή συνεργασία με την εκάστοτε αθλητική ηγεσία και τους κρατικούς φορείς, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, με εξαιρετικές διεθνείς σχέσεις που καλλιεργούμε χρόνια, την εμπιστοσύνη και ενότητα των παραγόντων και συντελεστών του αθλήματος μας.

Όλοι γνωρίζουν ότι η ομοσπονδία σέβεται το κάθε ευρώ του έλληνα φορολογούμενου, το οποίο επενδύει και διαχειρίζεται σωστά μέσα στους αθλητικούς χώρους.

Kύριε Υφυπουργέ

Θέλουμε την αξιολόγηση και κάθε υγιής οργανισμός πρέπει να την θέλει, φυσικά χωρίς πιέσεις ή με τις αθάνατες Ελληνικές μεθόδους του παρελθόντος.

Όμως η αξιολόγηση δεν γίνεται να ξεκινάει από το μηδέν το έτος 2020, μετά από 50 χρόνια ανισότητας μεταξύ των αθλημάτων. Αν μοίραζε το κράτος σε όλα τα αθλήματα, τα ίδια χρήματα, παρείχε τον ίδιο αριθμό κρατικών εγκαταστάσεων και η Δημόσια Τηλεόραση τα ίδια τηλεοπτικά συμβόλαια και τις ίδιες ώρες τηλεοπτικών μεταδόσεων και σε δέκα χρόνια υπήρχε αξιολόγηση, τότε θα μιλούσαμε για 100% δίκαιη αντιμετώπιση.

Τώρα η αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι επί ίσοις όροις, αν δεν υπολογίζονται τα παρακάτω που είναι και οι ενστάσεις μας, τις οποίες είχαμε επισημάνει και όταν ζητήθηκε η άποψη μας:

Συγκεκριμένα:

1) Στην αξιολόγηση δεν έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν στην διάθεση τους τα αθλήματα; Υποδομές που έχουν φτιαχτεί με κρατικό χρήμα, αλλά έχουν πρόσβαση σε αυτές μόνο συγκεκριμένα αθλήματα και άρα μπορούν να έχουν και περισσότερα σωματεία και μεγαλύτερες διακρίσεις, που είναι βασικά κριτήρια της αξιολόγησης! Δηλαδή η αξιολόγηση γίνεται με άνισους όρους, αλλιώς το χάντμπολ αναλογικά με την προσβασιμότητα που έχει στα γήπεδα –που δεν είναι ούτε στο 50%- διαθέτει πολλαπλάσια σωματεία, αλλά και απίστευτες διακρίσεις. Ειδικά για το Beach Handball που δεν έχει ούτε ένα κρατικό γήπεδο για προπόνηση οι τρεις διεθνείς τίτλοι, συγκαταλέγονται στο φάσμα του υπερφυσικού!

2) Στην αξιολόγηση προσμετράται η δυναμική του κάθε αθλήματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο; Είναι προφανές ότι οι διεθνείς διακρίσεις δεν έχουν απόλυτη σχέση με το επίπεδο του κάθε αθλήματος στην Ελλάδα.

Δεν είμαστε σε μία «γυάλα», ξέρουμε πολύ καλά ποια αθλήματα είναι κορυφαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Ευρώπη και στον Κόσμο. Επίσης ξέρουμε πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάθε άθλημα να προκριθεί σε μία διεθνή διοργάνωση.

Για παράδειγμα το χάντμπολ είναι Εθνικό σπορ ή δεύτερο άθλημα σε πολλές χώρες της Ευρώπης (πχ Σκανδιναβία) που άλλα αθλήματα βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο, ενώ παίζεται και σε πολλά άλλα κράτη (πχ Βόρεια Αφρική, Αραβία) σε πολύ υψηλό επίπεδο, κάνοντας τα Παγκόσμια, ακόμα και τα Μεσογειακά Πρωταθλήματα πανίσχυρα.

3) Στην αξιολόγηση πρέπει να υπολογίζεται η ανάληψη μεγάλων διοργανώσεων; Η εξωστρέφεια και η προοπτική που δίνει στην χώρα μας ένα Παγκόσμιο ή ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα; Πρέπει να υπολογίζεται η έδρα μιας Διεθνούς Ομοσπονδίας;

4) Ο χρόνος της ανακοίνωσης των επιχορηγήσεων δημιουργεί «ασφυξία» στον προγραμματισμό μιας ομοσπονδίας.

Ήταν καθήκον της πολιτείας να ανακοινώσει το ύψος των επιχορηγήσεων που απέρρεαν από την αξιολόγηση, το αργότερο εντός του πρώτου διμήνου του 2020, ώστε η κάθε ομοσπονδία να μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό της, γνωρίζοντας όλα τα δεδομένα.

Όταν λοιπόν η πολιτεία έρχεται αρχές Μαΐου να εγκρίνει την εκταμίευση της πρώτης δόσης για το 2020 και ένα μήνα μετά (Ιούνιο) ανακοινώνει τη συνολική επιχορήγηση του έτους για ένα άθλημα που έχει τρέχουσες και δεσμευτικές διεθνείς υποχρεώσεις, μας φέρνει προ τετελεσμένου γεγονότος.

Πως είναι δυνατόν ένας αθλητικός οργανισμός σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον εν μέσω πανδημίας να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του;

Ζητούμε Κύριε Αυγενάκη να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας απέναντι στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ Δρ Μουσταφά Χασάν και τον Πρόεδρο της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας Χάντμπολ κ. Ζόραν Ραντόισιτς, τις οποίες διατυπώσατε και δημόσια.

Δεν είχαμε ποτέ, ούτε ζητούμε ειδική μεταχείριση. Αυτό που επιθυμούμε είναι το άθλημα μας να πάρει αυτό που του αξίζει και τίποτα παραπάνω.

Είμαστε πάντα στην διάθεση σας

Με αθλητικούς χαιρετισμούς

Το Δ.Σ. της ΟΧΕ».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.