Μετά την απίστευτη ανατροπή της Σαουδικής Αραβίας επί της Αργεντινής, η Αυστραλία προσπάθησε να πράξει το ίδιο, σκοράροντας μόλις στο 9ο λεπτό της αναμέτρησης με τους Γάλλους, αλλά οι "τρικολόρ" και κυρίως ο Ολιβιέ Ζιρού δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα, αποκαθιστώντας την τάξη πριν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος.
Ο Γάλλος επιθετικός ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης των Γάλλων, γράφοντας παράλληλα ιστορία πιάνοντας στην πρώτη θέση των σκόρερ των "τρικολόρ" τον Τιερί Ανρί με 51 γκολ, ενώ έγινε και ο γηραιότερος σκόρερ της χώρας του σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ο 36χρονος επιθετικός καλείται για δεύτερο συνεχόμενο Μουντιάλ να καλύψει το μεγάλο κενό του Καρίμ Μπενζεμά, οποίος το 2018 είχε μείνει εκτός αποστολής και φέτος ο τραυματισμός του τον έθεσε νοκ-άουτ από τη διοργάνωση, με το βάρος να πέφτει στις πλάτες του Ζιρού.
Σε 90 λεπτά πρόσφερε όσα δεν μπόρεσε το2018
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας ο φορ της Μίλαν αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια της Γαλλίας μέχρι και τον τελικό, αλλά χωρίς να καταφέρει να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα ούτε μια φορά. Στο μοναδικό αγώνα που δεν ξεκίνησε βασικός ήταν σε εκείνο της πρώτης αγωνιστικής των ομίλων απέναντι στην Αυστραλία, αντικαθιστώντας τον Γκριεζμάν στο 70λεπτό.
Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε και στη φετινή διοργάνωση η Γαλλία να κάνει πρεμιέρα απέναντι στα "καγκουρό", με τον Ζιρού να ξεκινάει αυτή τη φορά στη βασική ενδεκάδα και να βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην ανατροπή της ομάδας του, πετυχαίνοντας δύο γκολ, κάτι που πετυχαίνει για πρώτη φορά στην καριέρα του σε τελική φάση Μουντιάλ.
Όπως αναφέραμε και νωρίτερα ο 36χρονος στράικερ αγωνίστηκε σε όλους τους αγώνες των Γάλλων μέχρι τον τελικό του 2018, όπου στέφθηκαν πρωταθλητές κόσμου, καταγράφοντας 546 αγωνιστικά λεπτά. Σε επτά αγώνες τότε ο Ζιρού είχε μόλις 13 τελικές/1,8 τελικές ανά αγώνα, έχοντας 1.2 xG, δηλαδή 0.09 xG ανά τελική. Ένα νούμερο πολύ χαμηλό για ποδοσφαιριστή της δικής του κλάσης και ποιότητας.
Μετά από τέσσερα χρόνια ο Γάλλος φορ κατάφερε σε 90 λεπτά απέναντι στην Αυστραλία να πετύχει πολύ περισσότερα από όσα έκανε στο Μουντιάλ του 2018. Στο πρώτο ημίχρονο με τα "καγκουρό" παραπάνω από τα μισά xG
των "τρικολόρ" προήλθαν από δικές του τελικές, έχοντας 1.14 xG έναντι 1.02 xG
που είχαν όλοι οι υπόλοιποι παίκτες της ομάδας του.
Ο Ζιρού ολοκλήρωσε τον αγώνα με 1.7 xG, επιχειρώντας 5 τελικές, ξεπερνώντας κατά +0,5 την επίδοση που είχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Μάλιστα, με βάσει τα xG ήταν ο πιο απειλητικός παίκτης της Γαλλίας, αφήνοντας στη δεύτερη θέση των Κίλιαν Εμπαπέ, οποίος είχε 1.26 xG.
Αλλά τα επιτεύγματα του Γάλλου δεν σταματούν εδώ, καθώς τα 1.7 xG τον καθιστούν τον πιο απειλητικό παίκτη της διοργάνωσης μέχρι στιγμής, ενώ μόνο η Αγγλία και η Γερμανία έχουν ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό, σημειώνοντας 2.11 xG (με το Ιράν) και 2.48 xG (με την Ιαπωνία) αντίστοιχα, χωρίς να υπολογίζονται τα πέναλτι.
«Τα 51 γκολ με τη φανέλα της εθνικής ομάδας αποτελούν πηγή υπερηφάνειας, δεν σκοπεύω να σταματήσω εδώ. Ελπίζω να συνεχίσω και να βοηθώ έτσι την ομάδα να υλοποιήσει το στόχο της. Βλέπουμε το κάθε ματς ξεχωριστά και θέλουμε να βελτιωνόμαστε Τρομάξαμε λίγο μετά το γκολ της Αυστραλίας αλλά αντιδράσαμε πολύ γρήγορα», ήταν τα πρώτα λόγια του Ζιρού μετά την αναμέτρηση με τους Αυστραλούς.
Μπορεί το πλήγμα του Μπενζεμά να μοιάζει μεγάλο για τους Γάλλους, αλλά αν ο Ζιρού συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς στο τέλος της διοργάνωσης κανένας δεν θα θυμάται τον τραυματισμό του επιθετικού της Ρεάλ Μαδρίτης.
Data: OptaAnalyst