Ο Βιρτζίλ Φαν Ντάικ… εκτός γηπέδων

Παναγιώτα Χαλκιά01 Μαΐου 2023

Είναι αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς στον κόσμο. Ξεχωρίζει για τη δύναμη, την ευκινησία και τον αθλητικό του χαρακτήρα. Η σωματοδομή του, η ψυχραιμία με τη μπάλα στα πόδια και η ικανότητα ανάγνωσης του παιχνιδιού τον έχουν κάνει ένα από τα σημαντικότερα γρανάζια της Λίβερπουλ. 

Ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ είναι γνωστός για τις εξαιρετικές του επιδόσεις στο χορτάρι και ένας παράγοντας που συμβάλλει στην επιτυχία του είναι η αυστηρή διατροφή. Εκτός γηπέδων έχει μια σειρά από ενδιαφέροντα χόμπι που τον βοηθούν να διατηρεί μια ισορροπία στην επαγγελματική και την προσωπική του ζωή.

Ο Ολλανδός φροντίζει να ξοδεύει ένα μεγάλο μέρος των απολαβών του για καλό σκοπό. Έχει δημιουργήσει ένα Ίδρυμα βοηθώντας παιδιά που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ενώ συμμετέχει με διάφορους τρόπους σε πολλούς φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Αυστηρή διατροφή με… κεράσματα

Το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι προσεκτικά επιμελημένo για να τροφοδοτεί το σώμα του με τα σωστά θρεπτικά συστατικά. Επικεντρώνεται στην κατανάλωση ολόκληρων τροφών, στην αποφυγή επεξεργασμένων και ζαχαρούχων και στην κατανάλωση υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπών, βιταμινών και μετάλλων.

Ο Ολλανδός κάνει έξι μικρά γεύματα την ημέρα για να διατηρεί ενεργό τον μεταβολισμό του. Τα γεύματά του, συνήθως, αποτελούνται από άπαχες πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, ψάρι και αυγά αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως καστανό ρύζι, γλυκοπατάτες και ψωμί ολικής αλέσεως και υγιή λίπη, όπως αβοκάντο, ξηροί καρποί και ελαιόλαδο. Δεν παραλείπει να τρώει λαχανικά και φρούτα καθώς είναι πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων.

Εκτός από τα τακτικά του γεύματα, προσέχει τι τρώει πριν και μετά την προπόνηση. Τρώει κάτι μικρό που περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες πριν ασκηθεί και ένα σνακ ή ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες μέσα σε 30 λεπτά από την ολοκλήρωση της προπόνησής του για να βοηθήσει στην αποκατάσταση.

Δίνει, επίσης, προτεραιότητα στην ενυδάτωση. Πίνει άφθονο νερό όλη την ημέρα και καταναλώνει, επίσης, αθλητικά ποτά και συμπληρώματα ηλεκτρολυτών. Ωστόσο, ο Φαν Ντάικ κατανοεί ότι η καλή φυσική κατάσταση απαιτεί ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής αλλά δεν στερείται των κερασμάτων. Απολαμβάνει ένα κομμάτι πίτσα ή ένα μπέργκερ αλλά φροντίζει να ταιριάζουν στους γενικούς διατροφικούς του στόχους.

Gaming με «στυλ», διάβασμα και παιδιά

Η ζωή του περιστρέφεται γύρω από τη στρογγυλή θεά αλλά υπάρχουν στιγμές που την «κλειδώνει» και απολαμβάνει τον ελεύθερο του χρόνο. Μια από τις αγαπημένες του ενασχολήσεις είναι το διάβασμα. Έχει μιλήσει σε συνεντεύξεις του για το πόσο του αρέσει να διαβάζει βιβλία για θέματα που είναι σχετικά με τον αθλητισμό και την ιστορία αλλά και τη φιλοσοφία και την αυτοβελτίωση. Δε χάνει την ευκαιρία να διαβάσει βιογραφίες επιτυχημένων ανθρώπων, όπως εκείνη του Νέλσον Μαντέλα, το Long Walk to Freedom, που είναι μια από τις αγαπημένες του.

Η μουσική είναι το κρυφό του πάθος. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι τραγουδάει και παίζει μουσική για τους συμπαίκτες του. Αρέσκεται να παίζει πιάνο και κιθάρα στον ελεύθερο χρόνο του. Σε συνέντευξή του στον Guardian, αποκάλυψε ότι ακούει από κλασική έως χιπ-χοπ και ότι θεωρεί ότι η μουσική είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χαλαρώσει.

Ο Ολλανδός, όπως η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών, είναι μανιώδης gamer. Του αρέσει το Call of Duty και το FIFA, καθώς και τα παιχνίδια στρατηγικής όπως το Age of Empires. Έχει αγωνιστεί ακόμη και σε τουρνουά της FIFA.

Είναι λάτρης της μόδας. Σε συνεντεύξεις του έχει μιλήσει και για το ενδιαφέρον του για τη μόδα αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι του αρέσει να πειραματίζεται με διαφορετικές εμφανίσεις και ότι θεωρεί ότι η μόδα είναι μια μορφή αυτοέκφρασης.

Φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του, τον χαρίζει στην οικογένειά του. Η σύζυγος και τα παιδιά του δίνουν μια αίσθηση προοπτικής και ισορροπίας στη ζωή του. Απολαμβάνει τις βόλτες με τα παιδιά του στο πάρκο.

Το Ίδρυμα και το φιλανθρωπικό του έργο

Εκτός από το μέλλον των δικών του παιδιών, ο Βιρτζίλ Φαν Ντάικ συμμετέχει σε διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς και φροντίζει να βοηθά και τα παιδιά εκείνα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής του, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και να μπορούν να κοινωνικοποιηθούν ομαλά.

Μία από τις βασικές πρωτοβουλίες του είναι η στήριξη του στην LFC Foundation, την επίσημη φιλανθρωπική οργάνωση του Liverpool Football Club. Το Ίδρυμα εργάζεται για να δημιουργήσει θετικές αλλαγές στη ζωή των παιδιών και των νέων στο Λίβερπουλ και όχι μόνο. Ο Ολλανδός συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του Ιδρύματος, όπως επισκέψεις σε τοπικά σχολεία και νοσοκομεία, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις ενώ υποστηρίζει οικονομικά τα προγράμματά του.

Το 2019 ίδρυσε και το Ίδρυμα Virgil van Dijk, το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη παιδιών σε όλο τον κόσμο σε τρεις βασικούς τομείς: την εκπαίδευση, την υγεία και τον αθλητισμό. Έχει συνεργαστεί με οργανισμούς όπως το Johan Cruyff Foundation και το Make-A-Wish Foundation για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση έργων που παρέχουν ευκαιρίες εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και αθλητισμού σε παιδιά που έχουν ανάγκη.

Εκτός από το δικό του Ίδρυμα, ο Van Dijk έχει υποστηρίξει επίσης διάφορους άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Για παράδειγμα, το 2020, δώρισε 100.000 ευρώ για να βοηθήσει στη στήριξη των προσπαθειών ανακούφισης από τον COVID-19 στη χώρα καταγωγής του, την Ολλανδία. Είναι, επίσης, υποστηρικτής της ολλανδικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Stichting ALS, η οποία εργάζεται για την υποστήριξη ατόμων με ALS (Πλάγια Αμυοτροφική Σκλήρυνση) και των οικογενειών τους.

Εκτός από τις δωρεές, συμμετέχει και σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης. Έχει μιλήσει για τη σημασία της ψυχικής υγείας και έχει ενθαρρύνει άλλους να αναζητήσουν βοήθεια όταν τη χρειάζονται.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.