Υπάρχει μία ανοιχτή συζήτηση από χθες το βράδυ για το τι πραγματικά έφταιξε και ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να πάρει-και μάλιστα έχασε-και το δεύτερο ντέρμπι που έδωσε στην Τούμπα στην διάρκεια των πλέι-οφ.
Ο Λουτσέσκου, αρχικά, στην κάμερα της NOVA, μίλησε για αφέλεια από πλευράς των παικτών του και κακή διαχείριση κάποιων φάσεων/στιγμών στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ουσιαστικά αποδίδοντας τη νέα απώλεια στο γεγονός ότι η ομάδα του είναι νέα και φέτος χτίζεται.
Λίγο αργότερα, στην συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε (από τον γράφοντα) για την μη αποβολή του Κουρμπέλη με δεύτερη κίτρινη κάρτα, εξέφρασε το γνωστό παράπονο για την διαφορετική διαχείριση που τυγχάνει ο ΠΑΟΚ από την διαιτησία σε σχέση με τους τρεις μεγάλους της Αθήνας.
Όλα αυτά έχουν βάση αλήθειας, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίζει την σημασία κάθε μίας από αυτές τς παραμέτρους, ειδικά σε ένα Πρωτάθλημα όπως το φετινό που τα πάντα θα κριθούν στις λεπτομέρειες.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτές τις λεπτομέρειες τις κυνηγά κάθε ομάδα που διεκδικεί τον τίτλο σε Πρωτάθλημα που ο ανταγωνισμός είναι έντονος. Αν μιλούσαμε για τα χρόνια που ο Ολυμπιακός έπαιζε μόνος του σε επίπεδο ΕΠΟ/Λίγκας, τότε το δόγμα ήταν «Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει». Φέτος, όμως, είναι σαφές ότι τόσο η ΑΕΚ, όσο και ο Παναθηναϊκός στο «ζύγι» βλέπουν ότι τα πράγματα είναι υπέρ τους.
Για τον ΠΑΟΚ, ίσως, το γεγονός ότι φρόντισε να κοινοποιήσει πώς φέτος φτιάχνει ομάδα, να εκλαμβάνεται τελικά ως αδυναμία. «Αυτοί δεν καίγονται τόσο για τον τίτλο, οπότε μπορούμε και να στερούμε κανένα από τα σπόρια που δικαιούνται», ενδεχομένως να είναι η σκέψη όλων όσων τον αντιμετωπίζουν.
Καλό
είναι ο ΠΑΟΚ να την κάνει και εσωτερικά
αυτή την συζήτηση και ο Ιβάν Σαββίδης
να καταλήξει στο συμπέρασμα, πότε η
ομάδα ένιωθε ότι υπάρχει σεβασμός στον
ιδρώτα των παικτών της: Όταν έκανε
θόρυβο, μικρό ή μεγάλο, γιατί κάποιοι
δεν σέβονταν τον κόπο των παικτών του
ή τώρα που ο Δικέφαλος παρακολουθεί με
πολύ χαμηλούς τόνους το θέμα διαιτησία;
Το μεγάλο θέμα για του χρόνου είναι να γεμίσει το ρόστερ
Η δική μου ενασχόληση με την διαιτησία σταματά στο πιο πάνω σημείο, γιατί θεωρώ ότι εν έτει 2023, σε μία χώρα που, στο ποδόσφαιρο τουλάχιστον, έχει σπάσει η μονοκρατορία, το σημαντικότερο είναι η ποιότητα της ομάδας που κατεβάζεις στο Πρωτάθλημα.
Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, πληρώνει κυρίως την έλλειψη γεμάτου ρόστερ σαν κι αυτό που Λουτσέσκου διαχειριζόταν την διετία 2017-2019. Τότε ειδικά από την μέση και μπροστά, υπήρχαν διάφορες εναλλακτικές που κάλυπταν την ανάγκη η ομάδα να βρίσκει λύσεις για κάθε δύσκολη στιγμή που βρίσκει στον δρόμο της.
Φετος, υπάρχουν σημαντικά κενά. Λείπει ένας γκολτζής, λείπει ένας ακόμη μεσοεπιθετικός πρώτης γραμμής, λείπουν παίκτες από το κέντρο, λείπει η ποιότητα από τον πάγκο.
Προφανώς, αυτό είναι ένα ζήτημα για την μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού και όχι για τώρα, όμως, αυτή την περίοδο γίνονται οι ζυμώσεις για ποια φιλοσοφία θα ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ για να ψωνίσει καλούς παίκτες από την αγορά:
-Χρειάζονται χρήματα, ο Σαββίδης έχει «απαντήσει» στο παρελθόν πόσο ισχυρός είναι, μετά το νταμπλ όμως έχει αποφασίσει να πορευτεί με μία λογική αυτοδιαχείρισης, οπότε η επιλογή παικτών πρέπει να γίνει με πολύ αυστηρά κριτήρια.
-Επίσης, είναι απαραίτητο οι επιλογές να είναι value for money. Να έχουν αποκτηθεί παίκτες με λιγότερα χρήματα απ’ ότι η αξία τους και αυτοί να κάνουν την διαφορά μέσα στο γήπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Τάισον. Με λίγα χρήματα, ο ΠΑΟΚ έφερε έναν παίκτη σε ηλικία 35 ετών, που στα ντουζένια του δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει καν. Και σε αυτή την ηλικία, όμως, κάνει την διαφορά όπως είδαμε και χθες που περούσε σαν... σταματημένους τους παίκτες του Παναθηναϊκού και μαζί με τον Ντόουγκλας ήταν οι δύο κορυφαίοι του ΠΑΟΚ.
Είναι
ξεκάθαρο ότι για το φινάλε της σεζόν
και ειδικά ενόψει
τελικού Κυπέλλου, ο ΠΑΟΚ πρέπει να
στηρίξει γύρω από τον πρώην σούπερ σταρ
της Σαχτάρ το αγωνιστικό πλάνο του.
Υ.Γ. Τέθηκε από τον γράφοντα στον Λουτσέσκου η ερώτηση που κάνουν αρκετοί οπαδοί της ομάδας: «και τι έχει να χάσει ο προπονητής και δεν βάζει τον Τζίμα αλλαγή πιο συχνά, όταν ο ΠΑΟΚ ψάχνει γκολ; Αφού ο μικρός το ‘χει». Ο Ρουμάνος τεχνικός ανέλυσε το σκεπτικό του («χρειάζονται προσεκτικά βήματα, γιατί μπορεί να επηρεαστεί το μυαλό του») με το οποίο δεν διαφωνώ, αν και πάλι, στην θέση του θα του έδινα 20λεπτα. Εχει δίκιο για την αγωνία να μην πάρουν τα μυαλά ενός 17χρονου αέρα (έχουν ενδιαφέρον τα όσα είπε επ’ αυτού για Κωνσταντέλια, Κουλιεράκη) και σίγουρα έδειξε ότι σε ό,ιι αφορά στους πιτσιρικάδες σκέφτεται και άλλα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξή τους.