Ο Σουλεϊμάνοφ μπορεί να γίνει ο αντί-Πάλμα

Κωστής Παναγιώτου28 Οκτωβρίου 2023

Παρότι η αποχώρηση του Λουίς Πάλμα γέμισε τα ταμεία του Άρη, άφησε και ένα μεγάλο κενό στην επίθεση, καθώς ο επιθετικός από την Ονδούρα αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους "κιτρινόμαυρους" στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Ο Άκης Μάντζιος φαίνεται πως βρήκε τον αντί-Πάλμα στο πρόσωπο του Σάπι Σουλεϊμάνοφ, με τον 23χρονο Ρώσο να παρουσιάζει μια ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα, δείχνοντας παράλληλα πως διαθέτει όλα τα στοιχεία ώστε να αποτελέσει μία σταθερά στα σχέδια του Έλληνα τεχνικού για τη φετινή σεζόν.

Ήρθε τελευταίος αλλά έχει κερδίσει πρώτος την εμπιστοσύνη του Μάντζιου

Σε ακόμη μια μεταγραφική περίοδο ο Άρης προχώρησε σε πολλές προσθαφαιρέσεις, αποκτώντας 19 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων οι πέντε για τις θέσεις των εξτρέμ. Μενέντεζ, Ζαμόρα, Κάρλσον, Σαβέιρο και Σουλεϊμάνοφ ήρθαν στο Κλεάνθης Βικελίδης για να "μονομαχήσουν" για δύο θέσεις στις πτέρυγες της επίθεσης.

Από την πεντάδα των εξτρέμ ο 23χρονο Ρώσος αποκτήθηκε τελευταίος, με αποτέλεσμα να έχει μικρότερο χρόνο προσαρμογής, ενώ στη μίνι προετοιμασία που πραγματοποίησε ο Άρης στη διακοπή του πρωταθλήματος απουσίασε στο μεγαλύτερο μέρος της, καθώς χρειάστηκε να πάρει άδεια για να διευθετήσει ένα προσωπικό του ζήτημα.

Ο Σουλεϊμάνοφ όμως κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Άκη Μάντζιου τόσο με την ανοδική του πορεία, όσο και με τη συνολική του παρουσία εκτός των τεσσάρων γραμμών. Βέβαια στην άτυπη μονομαχία των εξτρέμ εξαιρείται ο Σαβέιρο οποίος ταλαιπωρείται από τις αρχές Αυγούστου από έναν τραυματισμό.

Σημαντικό ρόλο στη γρήγορη προσαρμογή του ήταν ο τρόπος που τον υποδέχτηκε όλος ο οργανισμός του Άρη, με τον ατζέντη του Σουλεϊμάνοφ, Άλαν Αζουγκάροφ, να δηλώνει μεταξύ άλλων: «Έγινε δεκτός πολύ ζεστά από τους προπονητές και τους συμπαίκτες του στον Άρη. Του αρέσουν τα πάντα».

Δημιουργεί και εκτελεί με την ίδια συχνότητα

Ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα του Λουίς Πάλμα στον Άρη ήταν το γεγονός πως 23χρονος από την Ονδούρα είχε μεγάλη συνεισφορά στην επίτευξη των γκολ της ομάδας του, με τον Ρώσο να δείχνει ικανός να μπει στα παπούτσια του.

Ο Σουλεϊμάνοφ στο πρώτο δείγμα γραφής του στον Άρη (5 αγώνες, 4 ως βασικός) δείχνει πως διαθέτει ένα αντίστοιχο πακέτο με εκείνο του Πάλμα, με τον Ρώσο να παρουσιάζει μέχρι στιγμής μια κλίση προς τη δημιουργία, παρότι έχει υψηλό αριθμό τελικών ανά παιχνίδι.

Τα στατιστικά του Σουλεϊμάνοφ στη Super League:

Ανά αγώνα

Ενέργειες με τη μπάλα

43.4

Τελικές (εντός εστίας)

2.2 (0.6)

xG

0.05

Πάσες

23.2 (85%)

Πάσες στην επίθεση

17.4 (75%)

Πάσες-κλειδιά

2.2

xA

0.35

Ντρίμπλες

1.2 (75%)

Κερδισμένες μονομαχίες

4.0 (63%)

Ο Σουλεϊμάνοφ μαζί με τον Νταρίντα έχει τις περισσότερες ενέργειες με τη μπάλα πάνω από τη σέντρα, είναι δεύτερος στις πάσες-κλειδιά, με 2.2 ανά αγώνα, πίσω από τον Τσέχο (οποίος έχει 2.3) και είναι δεύτερος σε τελικές, με 2.2 ανά παιχνίδι, πίσω από τον Μορόν, με τον Ισπανό να έχει 3.5 τελικές ανά αγώνα.

Επίσης, ο Ρώσος στα πέντε παιχνίδια που έχει αγωνιστεί με την κιτρινόμαυρη φανέλα έχει μοιράσει δύο ασίστ, έχοντας συνολικά 1.78 xA, με τον Νταρίντα να είναι πρώτος στη σχετική λίστα με 2.09 xA.

Κοιτώντας τους παραπάνω αριθμούς διαπιστώνουμε πως ο 23χρονος Ρώσος έχει μια ισορροπία όσον αφορά την εκτέλεση και τη δημιουργία κατά τη διάρκεια μίας αναμέτρησης.

Στο κομμάτι της δημιουργίας συγκεντρώνει πολύ καλό βαθμό, αλλά στην εκτέλεση υστερεί στην ποιότητα, καθώς επιχειρεί πολλές τελικές αλλά χωρίς να έχουν πολλές πιθανότητες ώστε να καταλήξουν στα αντίπαλα δίχτυα.

Μάλιστα, κίνηση-σήμα κατατεθέν του είναι να συγκλίνει προς το κέντρο, ψάχνοντας είτε την τελική πάσα σε κάποιον συμπαίκτη του, είτε το χώρο για να εκτελέσει. Αυτό γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό και από το παρακάτω heat-map.

Οι πρώτες εμφανίσεις του Σουλεϊμάνοφ δείχνουν πως ο Ρώσος διαθέτει το πακέτο ώστε να καλύψει επάξια το κενό του Πάλμα, αλλά για ακόμη μια φορά το χορτάρι θα είναι ο τελικός κριτής.

Data: Sofascore

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.