Θα ήταν… παραμορφωτικό για την συνολική εικόνα που έχει ο ΠΑΟΚ από την αρχή της περιόδου να έπαιρνε μία εύκολη νίκη πρόκριση επί της ΑΕΛ. Το 90λεπτο κόντρα στους «βυσσινί» ήταν συμπυκνωμένη όλη η σεζόν μέχρι σήμερα.
Επιθετικά, ένας ΠΑΟΚ να δημιουργεί φάσεις, με τον Αντρίγια πρώτο βιολί (κρίμα που δεν πέτυχε ένα γκολ-ποίημα στην φάση του 35’ που πέρασε όλη την άμυνα της θεσσαλικής ομάδας) και τα γκολ να έρχονται-ξανά-μετά από λίγες μέρες από φορ της ομάδας. Το ότι σκόραρε ξανά και μάλιστα δις ο Ακπομ είναι η ευχάριστη είδηση του χθεσινού απογεύματος (φρόντισε, πάντων, να μετριάσει την χαρά με την απερίσκεπτη ενέργεια να βγάλει την φανέλα και να αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη), τα δυσάρεστα όμως ήταν αυτά που συνέβαιναν από το κέντρο και πίσω.
Σε τέτοιο σημείο,
μάλιστα, που ο κόσμος του ΠΑΟΚ να
αισθάνεται ανακουφισμένος που το πλασέ
του Όγκμποε έστειλε την μπάλα στο δοκάρι
και όχι στα δίχτυα. Ο Λουτσέσκου για
πολλοστή φορά δήλωσε απογοητευμένος
και θυμωμένος με το ηλίθιο γκολ που
δέχθηκε η ομάδα του, η αλήθεια όμως είναι
ότι μάλλον αποδεικνύεται ότι η καθημερινή
δουλειά στις προπονήσεις από μόνη της
δεν δίνει λύσεις.
Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη από μερικές μεταγραφές ποιότητας τον Ιανουάριο, για να μειώσει τις χτυπητές αδυναμίες που έχει κυρίως με την έλλειψη ταχύτητας στο κέντρο και την ανάγκη να βρει δύο-τρεις παίκτες με μεγαλύτερη σιγουριά στο παιχνίδι τους από αρκετούς που αγωνίζονται τώρα. Σε λίγες μέρες ανοίγει η χειμερινή μεταγραφική περίοδος, οπότε ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα.
Ο Ιβάν γνωρίζει ότι είναι πάρα πολλά τα 160 εκατ. ευρώ γι’ αυτά που πέτυχε ο ΠΑΟΚ
Το πλέον σημαντικό για τον ΠΑΟΚ αυτή την περίοδο είναι η έλευση Μπότο. Όχι γιατί θα είναι ένας ακόμη (ο όγδοος), αθλητικός/τεχνικός διευθυντής επί των ημερών Σαββίδη (θυμίζουμε κατά σειρά Γιώργος Γεωργιάδης, Τσιστιακόφ, Βρύζας, Αρνεσεν, Μίχελ, Μπράνκο και Ρέμπε), αλλά γιατί στο πρόσωπό του μοιάζει να έχει κάνει την πιο στοχευμένη από όλες τις επιλογές και μάλιστα με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι ο 55χρονος Πορτογάλος έχει ήδη δείξει σημαντικό έργο στην Μπενφίκα, στο κομμάτι της οργάνωσης του σκάουτινγκ. Αλλωστε, αυτή θα είναι και μία από τις βασικότερες ασχολίες του και στον ΠΑΟΚ, γι’ αυτό φέρνει μαζί του και τον head scout της Σαχτάρ, Αντρέι Φεντσένκοφ.
Γιατί χαρακτηρίζουμε την πιο στοχευμένη επιλογή αθλητικού διευθυντή αυτή του Ζοσέ Μπότο;
-Είναι στέλεχος από το πάνω ράφι, με προϋπηρεσία σε ομάδα του πρώην ανατολικού μπλοκ, απ’ όπου προέρχονται και οι ποδοσφαιρικές επιρροές της οικογένειας Σαββίδη. Όπως έχει διαπιστωθεί με την περίπτωση Μίχελ που συνέδεσε το όνομά του με την πιο πετυχημένη περίοδο του ΠΑΟΚ, ο Ιβάν έχει χημεία με στελέχη που γνωρίζουν την επιχειρηματική κουλτούρα αυτών των χωρών.
-Δουλεύει με νέους ποδοσφαιριστές που αποτελούν πλέον ένα βασικό «θέλω» της οικογένειας Σαββίδη για τον ΠΑΟΚ. Μπορεί φέτος, λόγω της πίστης του Λουτσέσκου ότι με το υπάρχον ρόστερ θα κατάφερνε να ξαναμπεί δυνατά στον πρωταθλητισμό, να έγινε μία εξαίρεση στον κανόνα που προσπαθεί να επιβάλει μετά το 2019 η οικογένεια Σαββίδη, αλλά είναι πλέον δεδομένο ότι στο μυαλό του Ιβάν οι παίκτες προοπτικής και άρα με μεγαλύτερες πιθανότητες να βγούνε και άλλοι Τζιόληδες, έχουν κυρίαρχη θέση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ποστάρισμα του Γιώργου Σαββίδη με το άκρως νεανικό σύνολο χθες στο instagram.
-Ο Μπότο έχει και ένα ακόμη χαρακτηριστικό που το υπογράμμισε με έντονα γράμματα ο Πάουλο Γκονσάλβες, διοικητικό στέλεχος της Μπενφίκα επί των ημερών του, άνθρωπος που συνεργάστηκε μαζί του για οκτώ χρόνια: είναι ικανότατος, προφανώς γιατί έχει μεγάλο δίκτυο γνωριμιών στο ποδόσφαιρο, στο να βρίσκει παίκτες με χαμηλό κόστος αλλά υψηλή ποιότητα.
Αυτή η οικονομική παράμετρος δείχνει ότι ο Ιβάν Σαββίδης, όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται πιο «σοφός» στο ποδόσφαιρο. Ως παράγοντας έχει περάσει από όλα, τα στάδια της εξέλιξης. Εριξε αρχικά πολλά χρήματα, πήρε ηχηρά ονόματα (ο Μπερμπάτοφ το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα), έμπειρους παίκτες, αλλά και νεαρούς που έφεραν χρήμα αλλά όχι επιτυχίες στην εποχή Αρνεσεν και τελικά πήρε ένα νταμπλ με πολύ ακριβό μπάτζετ για την εποχή εκείνη.
Η ομάδα το 2018-2019 τα σάρωσε όλα, αλλά οι περισσότεροι παίκτες δεν είχαν πολλά περισσότερα να δώσουν και φυσικά δεν μπορούσαν να φέρουν πολλά χρήματα. Αυτά ηρθαν με τις πωλήσεις του Τζόλη και του Γιαννούλη που αποτελούν μπούσουλα για την συνέχεια.
Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ, λοιπόν, ψάχνει το value for money στις μεταγραφές, πολύ απλά γιατί έχει αντιληφθεί ότι στον Δικέφαλο έχει πετύχει πάρα πολλά (και μόνο το ότι κατακτά κάποιον τίτλο κάθε χρόνο, κάτι δείχνει για την δυναμική της ομάδας επί των ημερών του), αλλά με τα 160 εκατ, ευρώ που έχει βάλει θα μπορούσε να είχε πετύχει πολλά περισσότερα και κυρίως να μπει η ομάδα του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Την ίδια ώρα που έρχονται νέα στελέχη στο ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Σαββίδης κάνει αινιγματικά ποστ φροντίζοντας να βγάλει την δυσαρέσκειά του για κάποιες δυσλειτουργίες σε επίπεδο ομάδας. Μιλάει για μικρότερο κύκλο (πιο ευέλικτο σχήμα συνεργατών) και η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος θα περίμενε κάποια στιγμή να ακούσει και τον πρωτότοκο γιο του Ιβάν Σαββίδη και διάδοχη κατάσταση στο μέλλον για τον ΠΑΟΚ, να κάνει μία ολοκληρωμένη ανάλυση ενώπιον του κόσμου για το σκεπτικό με το οποίο διοικείται όλη η ομάδα
Για να προχωρήσει όμως αποτελεσματικά η συνεργασία με τον Μπότο, χρειάζεται και η οικογένεια Σαββίδη να διδαχθεί από αστοχίες του παρελθόντος. Το μοντέλο διοίκησης του ΠΑΟΚ είναι προσωποκεντρικό. Όλα τα στελέχη αναφέρονται στον Σαββίδη και εκείνος παίρνει τις αποφάσεις. Όσο ήταν εδώ σχεδόν μόνιμα την χρονιά του νταμπλ, όλα ήταν μία χαρά, τώρα που λόγω της υγειονομικής κρίσης, αποφεύγει τα ταξίδια ανά την υφήλιο φαίνεται ότι υπάρχει ένα διοικητικό κενό στον Δικέφαλο.
Υ.Γ. Καλό είναι όλα τα μικρά παιδιά που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο να κρατήσουν το μήνυμα του Σίντζι Καγκάβα με το οποίο αποχαιρέτησε τον ΠΑΟΚ. Ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο και από τον ιδιοκτήτη μίας εκ των κορυφαίων ομάδων στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι μεγάλος γίνεται κανείς πρώτα απ' όλα από την συμπεριφορά του.