Ο Ράφα Σοάρες ανεβάζει επίπεδο το αριστερό άκρο της άμυνας του ΠΑΟΚ

Κωστής Παναγιώτου09 Ιουνίου 2022

Ο ΠΑΟΚ έχει μπει δυνατά στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, συμπληρώνοντας τα κενά του ρόστερ του. Η έλευση του Ζοσέ Μπότο άνοιξε εξ αρχής ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Ιβηρική χερσόνησο, οποίος με τις γνώσεις του Πορτογάλου μπορεί να αποδειχθεί χρυσάφι για το «Δικέφαλο».

Ο Ράφα Σοάρες ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να ενισχύσει το αριστερό άκρο της άμυνας. Η περίπτωση του 27χρονου αριστερού μπακ είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τα μεταγραφικά ραντάρ του ΠΑΟΚ, αλλά χωρίς οι δύο πλευρές να καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία. Φέτος, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν και ο ποδοσφαιριστής φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα.

Ο Πορτογάλος δεν είναι μια λύση ανάγκης όπως αυτές του Τέιλορ και του Σίντκλεϊ, καθώς διαθέτει όλο το πακέτο για να πρωταγωνιστήσει φέτος στον ΠΑΟΚ. Η αποχώρηση του Γιαννούλη τον Ιανουάριο του 2021 άφησε ένα μεγάλο κενό στα αριστερά, με τον Σοάρες να καλείται να μπει στα παπούτσια του Έλληνα και να δώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που έλειπαν από τη φυγή του Έλληνα διεθνή.

Ο Φρανκ Ζουέλα, μιλώντας στο Metropolis 95.5, τον παρομοίασε με τον Λίνο, ενώ οι συμπατριώτες του μιλούν για ένα μπακ με πολλά ανεβάσματα και καλές αποφάσεις στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Ένα, όμως, από τα πιο δυνατά του στοιχεία είναι η συγκέντρωση που δείχνει εντός των τεσσάρων γραμμών.

Το «σχολείο» της Πόρτο κι η πρώτη γεμάτη σεζόν

Για ένα Πορτογάλο ποδοσφαιριστή είναι σημαντικό να κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας του, καθώς μαθαίνει και γαλουχείται από μικρή ηλικία να κάνει πρωταθλητισμό. Ο Ράφα Σοάρες είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις, αφού σε ηλικία 13 ετών εντάχθηκε στις ακαδημίες της Πόρτο, περνώντας από όλες τις αναπτυξιακές ομάδες των «δράκων», ενώ στα 17 του βρέθηκε στην U19 της πορτογαλικής ομάδας και ένα χρόνο μετά αγωνίστηκε με τη Β ομάδα, καταγράφοντας συνολικά 61 συμμετοχές με 8 τέρματα και 12 ασίστ.

Το καλοκαίρι του 2016 ανέβηκε στην πρώτη ομάδα, αλλά άμεσα παραχωρήθηκε ως δανεικός στη Ρίο Άβε, με την οποία έκανε και την πρώτη του γεμάτη σεζόν στη πρώτη κατηγορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου.

Η Ρίο Άβε εκείνη τη σεζόν τερμάτισε 7η, ένα βαθμό πίσω από τις θέσεις που έδιναν ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ο Σοάρες ήταν από τους κορυφαίους παίκτες της ομάδας, αγωνιζόμενος σε 32 αγώνες στη Liga Portugal και σε όλους στη βασική ενδεκάδα, πετυχαίνοντας 3 γκολ και μοιράζοντας 4 ασίστ, έχοντας δημιουργήσει και 7 μεγάλες ευκαιρίες.

Τα στατιστικά του Ράφα Σοάρες στην Liga Portugal τη σεζόν 2016/17:

Ανά αγώνα

Επαφές

75.9

Επιτυχημένες Πάσες

34.2 (77%)

Πάσες-Κλειδιά

1.8

Επιτυχημένες Σέντρες

1.7 (23%)

Επιτυχημένες μακρινές μπαλιές

2.8 (42%)

Αναχαιτίσεις

1.6

Τάκλιν

1.8

Κερδισμένες Μονομαχίες

3.7 (56%)

Heatmap στην Liga Portugal τη σεζόν 2016/17


Τα ανεβάσματά του ήταν και το μεγαλύτερο όπλο του, ενώ συχνά πατούσε την αντίπαλη περιοχή, δημιουργώντας για τους συμπαίκτες του. Επίσης, ήταν ο κύριος εκτελεστής των κόρνερ, καθώς διαθέτει καλά χτυπήματα με το αριστερό του πόδι.

Στην Γκιμαράες έκανε το επόμενο βήμα

Την επόμενη σεζόν ακολούθησαν δύο δανεισμοί σε Φούλαμ και Πορτιμονένσε. Το 2018 η Γκιμαράες τον κάνει δικό της και ξεκινούν τα ανοδικά βήματα της καριέρας του.

Στην πρώτη του σεζόν αγωνίστηκε σε 27 αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα, σε όλες βασικός, μοιράζοντας 4 ασίστ, ενώ δημιούργησε 5 μεγάλες ευκαιρίες.

Τα στατιστικά του Ράφα Σοάρες στην Liga Portugal τη σεζόν 2018/19:

Ανά αγώνα

Επαφές

69.1

Επιτυχημένες Πάσες

30.8 (78%)

Πάσες-Κλειδιά

1.3

Επιτυχημένες σέντρες

0.9 (21%)

Επιτυχημένες μακρινές μπαλιές

1.7 (35%)

Αναχαιτίσεις

1.7

Τάκλιν

1.4

Κερδισμένες Μονομαχίες

3.4 (48%)

Heatmap στην Liga Portugal τη σεζόν 2018/19

Η Γκιμαράες τη σεζόν εκείνη μπήκα στην πρώτη πεντάδα, εξασφαλίζοντας ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, με το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ να ξεχωρίζει για τα επιθετικά του προσόντα, αλλά και για την βελτίωση του στα αμυντικά του καθήκοντα.

Ο επόμενος χρόνος δεν εξελίχθηκε ιδανικά για τον Σοάρες, καθώς στα μισά της σεζόν παραχωρήθηκε δανεικός στην Εϊμπάρ, οπότε τα αγωνιστικά λεπτά μοιράστηκαν σε Ισπανία και Πορτογαλία, συνολικά κατέγραψε 23 συμμετοχές με 2 γκολ και 3 ασίστ.

Η συμφωνία των δύο ομάδων για τον δανεισμό του ήταν για ενάμιση χρόνο, οπότε ο Πορτογάλος συνέχισε και τη σεζόν 2020/21 να αγωνίζεται με τα χρώματα της Εϊμπάρ στη La Liga. Οι Βάσκοι δεν τα καταφέρνουν και υποβιβάζονται στη δεύτερη κατηγορία, με τον 27χρονο ακραίο αμυντικό να πραγματοποιεί μια ικανοποιητική σεζόν, έχοντας 19 συμμετοχές (12 ως βασικός) στο πρωτάθλημα με μια ασίστ.

Τα στατιστικά του Ράφα Σοάρες στην La Liga τη σεζόν 2020/21:

Ανά αγώνα

Επαφές

45.1

Επιτυχημένες Πάσες

17.8 (71%)

Πάσες-Κλειδιά

0.8

Επιτυχημένες σέντρες

0.9 (26%)

Επιτυχημένες μακρινές μπαλιές

2.5 (47%)

Αναχαιτίσεις

1.1

Τάκλιν

1.5 (82%)

Κερδισμένες Μονομαχίες

2.7 (55%)

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς από τους παραπάνω αριθμούς σε σύγκριση με τις προηγούμενες σεζόν του είναι σαφέστατη βελτίωση στις κερδισμένες μονομαχίες. Εξάλλου αυτό ήταν και το μελανό στοιχείο στο παιχνίδι του.

Όπως ήταν λογικό ο Σοάρες δεν ακολουθεί την Εϊμπάρ στη δεύτερη κατηγορία και επιστρέφει στη Γκιμαράες για τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του με τον πορτογαλικό σύλλογο. Η τελευταία του χρονιά στην Liga Portugal έμελλε να είναι και η πιο παραγωγική του, καθώς σε 30 παιχνίδια ( 29 ως βασικός ) στο πρωτάθλημα μοίρασε 4 ασίστ, με xA 4.63, ενώ δημιούργησε 9 μεγάλες ευκαιρίες μπροστά από την αντίπαλη εστία.

Τα στατιστικά του Ράφα Σοάρες στην Liga Portugal τη σεζόν 2021/22:

Ανά αγώνα

Επαφές

58.4

Επιτυχημένες Πάσες

25.6 (76%)

Πάσες-Κλειδιά

1.4

Επιτυχημένες σέντρες

1.0 (19%)

Επιτυχημένες μακρινές μπαλιές

2.1 (43%)

Αναχαιτίσεις

1.1

Τάκλιν

1.3 (73%)

Κερδισμένες Μονομαχίες

2.4 (45%)

Heatmap στην Liga Portugal τη σεζόν 2021/22

Ο Ράφα Σοάρες έρχεται στον ΠΑΟΚ στο καλύτερο σημείο της καριέρας του, ερχόμενος από την καλύτερη σεζόν του. Το κατάλληλο τάιμινγκ σε μια μεταγραφή μπορεί να αποδειχθεί και το καλύτερο συστατικό της, ο Πορτογάλος είναι διψασμένος για διακρίσεις και πάνω από όλα δείχνει διάθεση για δουλειά και εξέλιξη. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.