Ο Πάρντιου ακόμα ψάχνεται και ο Άρης βλέπει την κορυφή στους -16

Δημήτρης Καλαϊτζής05 Νοεμβρίου 2022

Με αφορμή την γκέλα του Άρη με τον ΟΦΗ (1-1) που τον έφερε στο -16 από την κορυφή της βαθμολογίας το metrosport.gr κάνει τον μέχρι τώρα απολογισμό του Άλαν Πάρντιου στον ‘’κιτρινόμαυρο’’ πάγκο.  


Καλύτερο ντεμπούτο δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο Άγγλος προπονητής στον Άρη, καθώς οι ‘’κίτρινοι’’ έριξαν στο καναβάτσο τον Ολυμπιακό (2-1) στο καμίνι του ‘’Κλεάνθης Βικελίδης’’. Η εμφάνιση και πόσο μάλλον η νίκη απέναντι στους πρωταθλητές Ελλάδας γέμισε ξανά ελπίδα στον κόσμο της ομάδας ότι κάτι καλό χτίζεται φέτος. Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Οι διαδοχικές ήττες που ακολούθησαν από Βόλο (2-0) στο Πανθεσσαλικό και ΑΕΚ (0-2) στη Θεσσαλονίκη, έφερε και πάλι έντονο προβληματισμό στις τάξεις του συλλόγου με τα γνωστά λαϊκά δικαστήρια έξω από το γήπεδο. Μπορεί να ακολούθησε η νίκη επί του Ιωνικού με 2-1 που κάπως έφερε ηρεμία στην ομάδα, όμως η ήττα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (1-0) στη Λεωφόρο και η ισοπαλία με τον ΟΦΗ (1-1) στο Βικελίδης, έφερε και πάλι σύννεφα γύρω από τον σύλλογο. 

Κόντρα στον ΟΦΗ ο Άρης διατήρησε την ισορροπία, έγινε πιο δημιουργικός και λειτουργικός στην επίθεση σε σχέση με προηγούμενα ματς, αλλά σε 14 ευκαιρίες - εκ των οποίων οι 11 εντός της αντίπαλης περιοχής βρήκε μόλις ένα γκολ.  

Όλοι θα θυμούνται ότι μετά τον αποκλεισμό από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στην Ευρώπη και λίγο πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος, ο Θόδωρος Καρυπίδης είχε προχωρήσει σε προσωπική δήλωση που έκανε λόγο για πρωταθλητισμό. Μετά από δέκα αγωνιστικές στη Super League 1 είναι φανερό ότι αυτό όχι μόνο δεν γίνεται, αλλά βλέπουμε μια ομάδα που με το στανιό σκοράρει, δέχεται συνεχώς γκολ από κάθε αντίπαλο και βρίσκεται στην έκτη θέση της βαθμολογίας με μόλις 14 πόντους και απολογισμό 4 νίκες, 4 ήττες και 2 ισοπαλίες. Ο Αρης έχει καταγράψει τη χειρότερη συγκομιδή της τελευταίας πενταετίας σε αντίστοιχο αριθμό αγώνων και βρίσκεται από πολύ νωρίς μακριά από την πρώτη τριάδα. 

Ο Άλαν Πάρντιου προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση που βρήκε. Ασφαλώς έχει κάνει τα λάθη του ο Βρετανός, τόσο στη διαχείριση του υλικού όσο και στη διαχείριση στη ροή των αγώνων. Ίσως κι αυτός να άργησε να προσαρμοστεί και να μην είδε τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα για να μπορέσει να απεγκλωβίσει τον Αρη από τις αγωνιστικές του παθογένειες. Κάποιες μάλιστα φανερώνονται μέσα από τους αριθμούς οι οποίοι στην περίπτωση του Αρη καταγράφουν την πραγματικότητα. Λείπει και φέτος το εύκολο γκολ, παρ’ ότι στην αρχή της σεζόν φάνηκε ότι βρέθηκε η λύση στις ποιοτικές προσθήκες που έγιναν; Ερωτήματα στα οποία καλείται να βρει την απάντηση ο προπονητής και να βελτιώσει την ομάδα του σε αυτόν τον τομέα. Ομοίως και στην άμυνα, όπου καλείται να βρει ισορροπία στη μετάβαση της ομάδας του. 

Είναι άκρως επικίνδυνο για μια ομάδα που έχει υψηλούς στόχους να δέχεται με τέτοια ευκολία ευκαιρίες από τον αντίπαλο. Οι περισσότερες μάλιστα με προϋποθέσεις. Με τέσσερις τελικές ο ΟΦΗ πήγε να σκοράρει δύο γκολ και να πάρει το ματς. 

Ο ουραγός στη βαθμολογία Ιωνικός έκανε στο Κλεάνθης Βικελίδης 10 τελικές. Δεν μπορεί να είναι συμπτωματικό πλέον το γεγονός ότι ο Αρης δέχεται τόσες φάσεις, πρώτος γκολ και πάντα κυνηγάει. Είναι δύσκολο και ψυχοφθόρο. Βάσει αριθμών η άμυνα δέχεται 1,1 γκολ ανά παιχνίδι και έχει 2,6 σωτήριες επεμβάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στις πρώτες 10 αγωνιστικές ο Αρης έχει βρεθεί πίσω στο σκορ στα 7 ματς, εκ των οποίων τα έξι με τον Πάρντιου στον πάγκο. Σε αυτά, δύο φορές μόνο κατάφερε να κάνει ολική επαναφορά και να πάρει το “τρίποντο”. Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό όπου στο δεύτερο ημίχρονο έφερε τούμπα το ματς με 2-1 και στο ματς της 8ης αγωνιστικής με τον Ιωνικό και πάλι στο Κλεάνθης Βικελίδης όταν και πάλι πήρε το παιχνίδι με 2-1. 

Η αλήθεια είναι ότι με το νέο προπονητή ο Άρης δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να δείξει κάτι πιο αξιόπιστο από τον προκάτοχό του, Χερμάν Μπούργος. Ο Πάρντιου πειραματίζεται και ανακατεύει διαρκώς την τράπουλα γεγονός που δεν φέρνει αποτελέσματα στο γήπεδο.

Προφανώς προσπάθησε να μάθει τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών του, δεν αμφισβητείται επίσης ότι είχε να διαχειριστεί τα προβλήματα τραυματισμών που προέκυψαν και τα οποία του δημιούργησαν πρόβλημα στον σχεδιασμό των αγώνων. 

Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν η χρησιμοποίηση διαφορετικών ενδεκάδων. 

Έξι διαφορετικές ενδεκάδες στα ισάριθμα παιχνίδια του στον πάγκο του Άρη έχει παρατάξει ο «αλχημιστής» Άλαν Πάρντιου κάνοντας εμφανές πως ακόμη ψάχνει να βρει την φόρμουλα που θα κάνει τους κιτρινόμαυρους την ομάδα που οραματίζεται.

Μπορεί οι δύο νίκες, η μία ισοπαλία και οι τρεις ήττες να μην αποτελούν την επίδοση που όλοι θα περίμεναν στα πρώτα έξι ματς του Βρετανού τεχνικού στον πάγκο του Άρη, όμως είναι δεδομένο πως ο ίδιος έχει θέληση να ανεβάσει αγωνιστικό επίπεδο στην ομάδα και αυτός είναι και ο λόγος που ανακατεύει συνεχώς την τράπουλα. Μέσα στις έξι διαφορετικές ενδεκάδες, οι «συνδετικοί κρίκοι» είναι έξι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίστηκαν σε όλα τα παιχνίδια. Ο λόγος για τους Κουέστα, Φαμπιάνο, Νταμπό, Μαζικού, Ιτούρμπε και Γκρέι είναι οι μοναδικοί παίκτες που είτε ως βασικοί, είτε ως αλλαγή έπαιξαν σε όλα τα ματς, κάτι που φανερώνει την κλίση του Πάρντιου προς την σταθεροποίηση της ενδεκάδας που θα δώσει ομοιογένεια η οποία λείπει από τον Άρη.

Ενόψει του εκτός έδρας αγώνα με τον Ατρόμητο ο 61χρονος τεχνικός δείχνει να έχει καταλήξει στην απόφαση χρησιμοποίησης αυτών που εμπιστεύτηκε και στον αγώνα με τον ΟΦΗ.

Θα μεσολαβήσει η διακοπή λόγω του Μουντιάλ αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι από μόνη της θα είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει και να λύσει ο Άρης όλα τα προβλήματα που τον έχουν φέρει σε τόσο δύσκολη θέση στο πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.