Ο παραλίγο… Panathinaikos, η ωφέλιμη αυτογνωσία και η υπέρβαση του ΠΑΟΚ που «σφραγίζεται» απόψε

Στέλιος Γρηγοριάδης31 Αυγούστου 2023

Κανείς ΠΑΟΚτσής δεν αρνήθηκε ότι ο ΠΑΟΚ είχε συνοδοιπόρο την τύχη στην πρόκριση επί της Χάιντουκ Σπλιτ, ακόμη και στην πρόκριση επί της Μπειτάρ, παρά τη θριαμβευτική νίκη στο Ισραήλ. Στον Παναθηναικό κανείς δεν ήθελε να δεχτεί ότι η ομάδα τους είχε σύμμαχο την τύχη στην πρόκριση επί της Μαρσέιγ. Προτιμούσαν να μας λένε ότι επιστρέφει ο… Panathinaikos, προεξοφλώντας την πρόκρισή του επί της Μπράγκα και επάνοδό του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, δηλαδή στον… φυσικό ευρωπαικό χώρο του, όπως ήθελαν να βαυκαλίζονται. Τελικά, η εύνοια της τύχης στα ματς με τη Μαρσέιγ αρκούσε μόνο για να πάει ο Παναθηναικός στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ κι αυτό γιατί, πολύ απλά, δεν ήταν ικανός να αποκλείσει και την Μπράγκα από τη στιγμή που ο παράγοντας τύχη αποφάσισε να μην παίξει κομβικό ρόλο σ’ αυτά τα δύο παιχνίδια.

Εννοείται ότι ήδη ο Παναθηναικός έχει κάνει μια υπέρβαση και μπορεί να κάνει ακόμη μία με πρόκριση και από τους ομίλους. Σίγουρα δεν έγινε Panathnaikos από τη μια χρονιά στην άλλη, σίγουρα δεν ανήκει στο Τσάμπιονς Λιγκ και δεν μπορώ να ξεχάσω ότι διεκδίκησε φέτος την είσοδό του στους ομίλους του μόνο και μόνο επειδή στο περσινό Πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ είχαν τα χάλια τους. Λίγη αυτογνωσία, λοιπόν, καλό θα κάνει, ιδιαίτερα τώρα που στο Γιουρόπα Λιγκ δεν θα έχει να αντιμετωπίσει ομάδες επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Και μακάρι να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωφελημένος δεν θα βγει μόνο ο ίδιος, αλλά και όλες οι ελληνικές ομάδες που “βγαίνουν” κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Υπέρβαση έκανε μέχρι εδώ και ο ΠΑΟΚ, έχοντας και την τύχη με το μέρος του. Η διαφορά είναι ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν αυτή την ομάδα το ξέρουν. Το αναγνωρίζουν. Το παραδέχονται. Εχουν επίγνωση για το ποιος ακριβώς ελλειμματικός ΠΑΟΚ (και πώς) απέκλεισε την Μπειτάρ και τη Χάιντουκ. Και μόνο τώρα που, επιτέλους, συμπληρώνεται το ρόστερ με τις απαραίτητες μεταγραφές, αρχίζουν να κάνουν όνειρα για έναν ΠΑΟΚ πιο ποιοτικό και πιο ικανό να πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα και να προχωρήσει στο Κόνφερενς Λιγκ. Αφού πρώτα, βέβαια, ολοκληρώσει την καλοκαικρινή υπέρβαση σφραγίζοντας το εισιτήριο της πρόκρισης στους ομίλους στη σημερινή ρεβάνς με τη Χαρτς. Πράγμα σχετικά εύκολο μετά το 1-2 του πρώτου αγώνα, αλλά που μπορεί να γίνει και δύσκολο αν οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν προσέξουν και δεν είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στον στόχο. Απόψε στην Τούμπα πρέπει να γίνει μια ΠΑΟΚτσήδικη γιορτή και σίγουρα θα γίνει αν και η ομάδα αλλά και ο κόσμος είναι σοβαροί.

Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε καν αρχίσει το ματς της ΑΕΚ με την Αντβέρπ. Θα μιλήσουμε γι’ αυτό αύριο, όταν και θα ξέρουμε αν η ΑΕΚ πέρασε με το σπαθί της, αν αποκλείστηκε, ή αν προκρίθηκε σπάζοντας πάλι τα κοντέρ της... ακατάσχετης πωποφαρδίας, όπως έγινε στη ρεβάνς με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Τότε που τα καπρίτσια της “πόρνης μπάλας” ονομάστηκαν “επική πρόκριση”.

ΥΓ. Ναι, χωρίς (και) τύχη δεν πας πουθενά στο ποδόσφαιρο. Πάντα είναι και η τύχη μέσα στο παιχνίδι, γι’ αυτό συνηθίσαμε να λέμε “ας κερδίσει ο καλύτερος ή ο πιο τυχερός”. Απλά επιμένω ότι όταν συμβαίνει να κερδίζει ο τυχερός δεν είναι ωφέλιμο να πιστεύει ότι ήταν ο καλύτερος, ούτε να φαντασιώνεται ότι έγινε υπερομάδα. Ωφέλιμο είναι να έχει γνώθι σ’αυτόν και να αναγνωρίζει τις αδυναμίες του για να δουλεύει ώστε να τις ξεπερνά και να βελτιώνεται συνεχώς. Το ευτύχημα για τον ΠΑΟΚ είναι ότι άπαντες πλέον ξέρουν πολύ καλά τι τους γίνεται και κανείς δεν πετάει στα σύννεφα. Βοήθησαν πολύ σ’ αυτό οι δύο τελευταίες σεζόν και ιδιαίτερα η περσινή, που απέδειξε περίτρανα ότι μεγάλη ομάδα έχεις μόνο με μεγάλους (όχι στην ηλικία) παίκτες.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.