Υπάρχουν δύο στιγμές από το χθεσινό clasico στο Βικελίδης που σημάδεψαν τη νίκη του ΠΑΟΚ και κατ΄ επέκταση την κατάκτηση του τίτλου από τον Δικέφαλο. Η πρώτη είναι στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, όταν ο Μπράμπετς σπρώχνει τον Κωνσταντέλια για να του πάρει την μπάλα και να εκτελέσει ένα φάουλ και ο νεαρός Βολιώτης του ρίχνει ένα «δολοφονικό» βλέμμα, προφανώς ενοχλημένος από το σκληρό παιχνίδι του Τσέχου και των συμπαικτών του σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού (το οποίο ανέχτηκε σε μεγάλο βαθμό ο Ισραηλινός, Γκρίνφιλντ). Ήταν ένα προμήνυμα για το... μαγικό που έκανε στο δεύτερο μέρος πάνω στον Οντουμπάτζο και «ξεκλείδωσε» την άμυνα του Αρη για το 1-2 από την καταπληκτική συνεργασία Μπράντον-Τάισον.
Η δεύτερη στιγμή αφορά τον Ισπανό και τον Βραζιλιάνο. Από το 58’ o Λουτσέσκου είχε σηκώσει τον Σαμάτα και τον Ντεσπόντοφ για να αντικαταστήσει τους δύο παίκτες και με την… μεσολάβηση ενός κόρνερ, τους είδε να συνεργάζονται σε ένα γκολ και τους αντικατέστησε στο 65’. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στο Αρης-ΠΑΟΚ 1-2 (πάλι ίδιο σκορ), του 2019, όταν ο προπονητής του ΠΑΟΚ ετοιμαζόταν να απόσύρει τον Πρίγιοβιτς και ο Σέρβος σκόραρε. Αυτό το σκηνικό είναι ξεκάθαρα ένα σημάδι ότι και ο Θεός της μπάλας ήθελε ο ΠΑΟΚ να στεφτεί πρωταθλητής γιατί το άξιζε:
-Το άξιζε γιατί είχε μία πυραυλοκίνητη μεσοεπιθετική γραμμή, στην οποία υπάρχει η πολυτέλεια ο Ντεσπόντοφ να έρχεται από τον πάγκο, μία μεσοεπιθετική γραμμή που κατάφερε να καλύψει σαν το... καλύτερο χαλί την απουσία φορ περιοχής/σκόρερ που από το φετινό ρόστερ. Μάλιστα, ο ένας επιθετικός που ήταν τελικά ο βασικός της ομάδας, ο Μπράντον, κουμπώνει πολύ με αυτή γιατί και εκείνος συνέχεια κινείται από έξω προς τα μέσα στις αντίπαλες περιοχές. Σε αυτή την μεσοεπιθετική γραμμή σπάζεις το κεφάλι σου να διαλέξεις τον MVP της σεζόν και των πλέι οφ. Να πεις τον Τάισον που σε κάθε ματς τελευταία σκόραρε και ήταν και ο πρώτος σε ασίστ στο Πρωτάθλημα; Να επιλέξεις τον Κωνσταντέλια που στα τέσσερα τελευταία ματς των πλέι οφ έβγαζε και μία νέα στιγμή υψηλής ποιότητας για θέσει νοκ άουτ τις αντίπαλες άμυνες και έγινε και εκτελεστής όταν χρειάστηκε ή τον πρώτο σκόρερ και κορυφαίο πασέρ του ΠΑΟΚ και με σούπερ συμπεριφορά και ανασταλτικά, Αντρίγια;
-Το άξιζε γιατί είχε τον Κοτάρσκι, τον καλύτερο γκολκίπερ της Λίγκας, που έδωσε άπειρους βαθμούς στην ομάδα με τις επεμβάσεις, αρκετές για χάιλ λάιτ, που έκανε. Και μαζί είχε και τον κορυφαίο στόπερ του πρωταθλήματος, τον Κουλιεράκη που έχει αφήσει σε πολλά ματς στον πάγκο ένα άλλο άκρως ταλαντούχο παιδί, τον Μιχαηλίδη που χθες έδωσε την πιο συγκινητική ιστορία με το μπλουζάκι «γίγαντα, μαζί το πήραμε», αφιερωμένο στον αδικοχαμένο πατέρα του που έφυγε από την ζωή πριν 40 μέρες. Ας μην παραβλέπουμε και την υποδειγματική συνέπεια που έδειξε ως στόπερ και ο Τόμας Κεντζιόρα, από την ώρα που τον τοποθέτησε εκεί ο Λουτσέσκου. Μήπως, όμως, δεν είναι ο Μπάμπα ο κορυφαίος αριστερός μπακ του Πρωταθλήματος και οι Σάστρε-Ότο (ο δεύτερος χρειάζεται μία καλή καλοκαιρινή προετοιμασία) δύο πολύ αξιόλογες περιπτώσεις στα δεξιά;
-Το άξιζε ακόμη γιατί είχε παίκτες με προσωπικότητα και ηγέτες. Ορισμένους αναφέραμε, αλλά η κορυφαία περίπτωση είναι ο Βιεϊρίνια που έδωσε πινελιές τεράστιας ποιότητας, όταν χρειάστηκε, και είχε άξιο συμπαραστάτη τον Σβαμπ που στα πλέι οφ δικαιούται να μπαίνει στις υποψηφιότητες για MVP. Είχε και ρολίστες με κομβική παρουσία σε διάφορα ματς, όπως ο Μουργκ που θα έλεγα ότι είναι η κορυφαία περίπτωση σε αυτή την κατηγορία.
Ο Λουτσέσκου εξελίχθηκε απίστευτα ως προπονητής
Αρχιτέκτονας της φετινής επιτυχίας είναι ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Τόσο ίδιος (στις δημόσιες τοποθετήσεις του που ηλεκτρίζουν, αλλά και στην μοναδική ικανότητα να «φτιάχνει» τους παίκτες του ψυχολογικά και τον ΠΑΟΚ πάντα να ξεγλιστρά όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο), αλλά και τόσο διαφορετικός από τα προηγούμενα χρόνια του. Στην αρχή της σεζόν, όταν συζητούσαμε για αυτά που ερχόταν και χωρίς ακόμη να υπάρχει βεβαιότητα πώς θα κινηθεί ο ΠΑΟΚ στα μεταγραφικά αφού ήταν προφανές ότι έπρεπε να κλειδώσει την πρόκριση στους ομίλους του Conference League, μου έλεγε ότι πήρε μία απόφαση: να βλέπει πάντα την θετική πλευρά των πραγμάτων και να ψάχνει πάντα να βγάλει κάτι καλό. Εχοντας και τον mental coach, Κρίστιαν Φότα στο πλευρό του, κατάφερε να διαχειριστεί σχεδόν άψογα όλες τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε ο ΠΑΟΚ. Όταν άρχισε με το 0-0 κόντρα στην Μπεϊτάρ και όλοι γκρινιάζαμε, εκείνος έλεγε «πιστεύω σε αυτή την ομάδα, θα προχωρήσει». Και αυτό έκανε. Το έκανε μάλιστα αλλάζοντας βασικό κορμό εν κινήσει, αφού η ουσιαστική ενίσχυση ήρθε προς το τέλος του καλοκαιριού.
Σταδιακά, άλλαξε και τρόπο παιχνιδιού, αφού το build up από τα μετόπισθεν σε πολλά ματς και ειδικά στα ντέρμπι των πλέι οφ έμεινε στην άκρη για να πάρει την θέση του το ποδόσφαιρο των άμεσων και ταχύτατων επιθέσεων που μπορούν να παίξουν άριστα οι μεσοεπιθετικοί του ΠΑΟΚ. Δεν έμεινε, όμως, μόνο εκεί ο 54χρονος τεχνικός και το τιμ του. Διόρθωσαν και άλλα ζητήματα που είχαν προκύψει από τις προηγούμενες σεζόν, όπως το ξεφούσκωμα του ΠΑΟΚ στο τέλος των σεζόν. Στα φετινά πλέι οφ, ο ΠΆΟΚ ανέβαζε στροφές και οι άλλοι ανταγωνιστές του (με εξαίρεση τον Ολυμπιακό από την ώρα που ανέλαβε τα ηνία) άρχισαν να πηγαίνουν προς το φινάλε ασθμαίνοντας.
Τέλος, κατάφερε να εξελίξει ακόμη περισσότερο τους νέους παίκτες που είχε ανεβάσει από πέρυσι στην πρώτη ομάδα, όπως ο Κωνσταντέλιας και ο Κουλιεράκης και πλέον είναι παικταράδες πρώτης γραμμής, άντρες που μπορούν να καθορίζουν την τύχη ενός αγώνα όπως έκανε χθες ο Ντέλιας που έμπαινε και μπροστά να υπερασπιστεί τους συμπαίκτες του όταν οι παίκτες του Αρη, έκαναν σκληρά μαρκαρίσματα.
Δικαίως είναι ο προπονητής της χρονιάς και πλέον έχει μπροστά του τη μοναδική πρόκληση που δεν έχει ολοκληρώσει με τον ΠΑΟΚ, την πρόκριση του Δικεφάλου στο legaue stage του Champions League.
Η καλύτερη περίοδος για να βάλει τους στόχους της επόμενης μέρας ο Σαββίδης
Προφανώς, όλα όσα επιτυγχάνει ο ΠΆΟΚ από το 2012 και έπειτα έχουν την σφραγίδα του Ιβάν Σαββίδη. Μεγάλωσε πολύ ο σύλλογος επί των ημερών του σε σημείο που σε σεζόν με το τέταρτο μπάτζετ στην Ελλάδα και τον ιδιοκτήτη του αρκετά μπλοκαρισμένο, λόγω των τεταμένων σχέσεων Ρωσίας-Δύσης, να κατακτά τον τίτλο. Αυτό σημαίνει ότι έβαλε βάσεις τα προηγούμενα χρόνια και η πιο σημαντική από αυτές είναι η δουλειά στις Ακαδημίες και το παιδομάζωμα (με πολλά χρήματα για μεταγραφές αλλά και την λειτουργία των τμημάτων υποδομής να έχουν δοθεί). Εχετε αναρωτηθεί πόσο χρήματα θα έπρεπε να δώσει για να φέρει στην Τούμπα παίκτες όπως ο Ντέλιας και ο Κούλιε με μεταγραφή; Σε αυτό τον τομέα, ο ΠΑΟΚ είχε τρομερή υπεροχή έναντι των αντιπάλων του και όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον, μαζί με τον Κοτάρσκι, είναι τα πιο «καυτά» ονόματα στην μεταγραφική αγορά. Το καλύτερο όλων είναι ότι από πίσω έρχονται και άλλοι νεαροί με υψηλή ποιότητα, με πρώτο τον Τζίμα (Στέφανε, καλή επιτυχία στις εξετάσεις).
Τώρα, λοιπόν, σε τροχιά Champions League και με το κλαμπ να απολαμβάνει της στήριξης του κόσμου, είναι η κατάλληλη ευκαιρία για τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ να απευθυνθεί στους οπαδούς της ομάδας και να τους εξηγήσει πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα στην εξέλιξη της ομάδας, στο θέμα του προπονητικού, αλλά και της Νέας Τούμπας.
Κλείνοντας, είναι ξεκάθαρο ότι όλοι μας και φυσικά πάνω από όλους η διοίκηση της ΠΑΕ, ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του, θα πρέπει να κάνουμε focus στο Champions League. Τα δεδομένα για το μονοπάτι των πρωταθλητών κάνουν την μεγάλη πρόκληση έναν στόχο εφικτό, αρκεί να υπάρχει ένας προγραμματισμός με ευστοχία και ταχύτητα στην υλοποίηση αποφάσεων.