Αν
θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους
εαυτούς μας και με την ιστορία του ΠΑΟΚ,
το χθεσινό διπλό που πήρε ο Ολυμπιακός
στην Τούμπα είναι ένα από τα πιο «σβηστά»
των τελευταίων ετών. Το ματς «άνοιξε»
μέχρι το γκολ του Σαμασέκου, ο Δικέφαλος
μπορεί να είχε περισσότερες ευκαιρίες,
αλλά οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τις πιο
σημαντικές και η αλήθεια είναι ότι αν
δεν υπήρχε ο Κοτάρσκι να αποκρούσει
στα σουτ του Φορτούνη και του Μπιέλ, το 0-1 θα
είχε έρθει πολύ νωρίτερα.
Από το σημείο που η ομάδα του Ανιγκό πήρε κεφάλι στο σκορ τα πράγματα απλοποιήθηκαν και ειδικά το δεύτερο μέρος ήταν από εκείνα που και τριπλάσιο χρόνο να κρατούσαν, δύσκολα θα σκόραρε ο ΠΑΟΚ.
Για να μην το κουράζουμε με το χθεσινό ματς, οι γηπεδούχοι δεν πήραν αποτέλεσμα γιατί έπεσαν στην συγκυρία οι δύο πιο ηγετικοί παίκτες του στην σεζόν (Ινγκασον και Ντόουγκλας) να προέρχονται από τραυματισμό και η έλλειψη ρυθμού τους να «φωνάζει», ειδικά στο πρώτο μέρος.
Ο Ισλανδός είχε την ευθιξία να απολογηθεί για την αντίδρασή του στην φάση του γκολ του Ολυμπιακού και να αναλάβει την ευθύνη για την ήττα και αυτό δείχνει ποιότητα χαρακτήρα. Οι μεγάλοι παίκτες βγαίνουν μπροστά στα δύσκολα χωρίς πολλά λόγια και χωρίς να ψάχνουν δικαιολογίες και ο Ινγκι απέδειξε για μία ακόμη φορά γιατί είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας φέτος.
Ο Βραζιλιάνος δεν μπόρεσε, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, να φανεί στο κέντρο εκεί που στην κυριολεξία επέβαλαν τον δικό τους ρυθμό οι Χουάνγκ, Εμβιλά και Σαμασέκου. Αν κανείς συνυπολογίσει και τις υπόλοιπες απουσίες παικτών του ΠΑΟΚ, καταλαβαίνει γιατί ο Δικέφαλος δεν είχε τύχη να πάρει κάτι από το χθεσινό ματς.
Τα δύο μηνύματα που πήρε ο ΠΑΟΚ από την ήττα
Το πιο σημαντικό σε σχέση με το χθεσινό παιχνίδι είναι η επιβεβαίωση δύο πορισμάτων που όσοι παρακολουθούν τον ΠΑΟΚ τα έχουν βγάλει καιρό τώρα. Το πρώτο αφορά στον τελικό: αν από τον μεγάλο αυτό παιχνίδι λείψουν τα βαριά χαρτιά της ομάδας ή αν δεν είναι σε καλή κατάσταση, δυστυχώς, θα συνιστά θαύμα το να πάρει ο ΠΑΟΚ το Κύπελλο. Προφανώς, αυτό είχε στο μυαλό του ο Λουτσέσκου όταν αποφάσισε να βάλει βασικούς Ινγκασον και Ντόουγκλας στο ματς, παρότι δεν είχαν παρά μερικές μόνο προπονήσεις στα πόδια τους. Ο Ρουμάνος τεχνικός μέτρησε την ανάγκη να αποκτήσουν ρυθμό ενόψει τελικού, αφού άλλη ευκαιρία δεν υπήρχε.
Για τον ίδιο λόγο, όπως αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου, επέλεξε τον Σάστρε στην αποστολή και απλά δεν πήγε το ματς εκεί που περίμενε για να τον βάλει στον αγώνα και ίσως το ίδιο ισχύει και για τον Τάισον που ήταν ανέτοιμος. Αυτό ήταν και το μόνο ουσιαστικό κέρδος από το χθεσινό ματς. Ότι πήραν πάλι μπρος βασικοί παίκτες και σε αυτούς συμπεριλαμβάνω και τον Κουλιεράκη που η συνύπαρξή του με τον Ινγκασον στο δεύτερο ημίχρονο δεν είχε καμία σχέση με εκείνη του Ισλανδού με τον Νάσμπεργκ στο πρώτο (δεν έπαιξε στο δεύτερο μέρος, τελικά, λόγω τραυματισμού).
Προφανώς, αυτός είναι και ο βασικός λόγος που στη συνέντευξη Τύπου ο 54χρονος τεχνικός αναλώθηκε τόσο πολύ στην περίπτωση του Κωνσταντέλια που είναι αλήθεια πως δεν έχει την εικόνα των πρώτων μηνών του στον ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου είπε ότι ο νεαρός Βολιώτης έχει μία σύγχυση αυτή την περίοδο στα όσα σκέφτεται, τονίζοντας ότι ενώ αρχικά έπαιζε για την ομάδα, τώρα αισθάνεται ότι πρέπει να την παίρνει στις πλάτες του και αυτή η σκέψη του κάνει ζημιά.
Συγνώμη προς τον Ραζβάν, θα διαφωνήσω, όμως, μαζί του σε ένα σημείο. Ο Κωνσταντέλιας δεν ξύπνησε ένα πρωί και σκέφτηκε ξαφνικά «πρέπει να πάρω τον ΠΑΟΚ στις πλάτες μου». Αυτό συνέβαινε στα περισσότερα παιχνίδια στην πράξη. Ο «Ντέλιας» μέσα σε πολύ μικρό διάστημα, από νεαρός με καλά στοιχεία, έγινε το τεράστιο ταλέντο που με την ορμητικότητά του, την ενέργειά του και τις ξεχωριστές εμπνεύσεις του, άλλαξε την εικόνα του ΠΑΟΚ, ηγήθηκε ενός σερί θετικών αποτελεσμάτων και τον μετέτρεψε σε διεκδικητή του τίτλου. Παίκτες πιο έμπειροι είχαν υποστηρικτικό ρόλο δίπλα του και άφηναν τον μικρό να τραβάει μπροστά. Η ένδεια της ομάδας σε ποιοτικούς παίκτες που θα έδιναν και βάθος στο ρόστερ μεγέθυνε αυτή την αίσθηση στο μυαλό του Κωνσταντέλια και όχι άδικα.
Όταν βαριά συμβόλαια της ομάδας, όπως ο Κούρτιτς και ο Ολιβέιρα δεν είχαν ο ένας καθόλου και ο άλλος σε διαρκή βάση, συμμετοχή στην πορεία της, τότε ποιος μπορούσε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά για να μην το κάνει ένας 20χρονος; Κατά την ταπεινή άποψή μου, μάλιστα, ακόμη και το γεγονός ότι ο Ρουμάνος τεχνικός αναφέρθηκε δύο φορές στον Κωνσταντέλια και είναι από τους ελάχιστους παίκτες που κάνει τόσο συχνή αναφορά μετά από παιχνίδια, μου δείχνει ότι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του προπονητή του ΠΑΟΚ ενόψει τελικού είναι να πιέσει να ξαναβγάλει ο «Ντέλιας» το καλό πρόσωπό του. Ξέρει ο Λουτσέκου ότι μία μεγάλη βραδιά του Βολιώτη άσου στην πατρίδα του μπορεί να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες στον τελικό.
Τo δεύτερο συμπέρασμα, στο οποίο θα αναφερθώ πιο επιδερμικά μιας και υπάρχει ακόμη ανοιχτός ο στόχος του Κυπέλλου και του εισιτηρίου του Europa League, είναι αυτό που ο ΠΑΟΚ αποκομίζει σε κάθε ματς των πλέι οφ: για να ανταγωνιστεί του χρόνου για τον τίτλο, όχι μόνο τον Ολυμπιακό που είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να αντιδράσει για την φετινή κακή χρονιά του, αλλά και την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, χρειάζεται πολύ σημαντική ποσοτικά και ποιοτικά ενίσχυση σε έτοιμους παίκτες πρώτης γραμμής. Το Πρωτάθλημα είναι ένας μαραθώνιος που για να τα βγάλεις πέρα πρέπει να έχεις κάνει καλή προετοιμασία και να έχεις πολλούς ισάξιους (προς το υψηλό επίπεδο) παίκτες.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω και κάτι ακόμη: Είναι πραγματικά κρίμα που ο ΠΑΟΚ δεν είχε μία καθαρή νίκη στα χέρια του για να μπορούσε η κερκίδα να ασχοληθεί παραπάνω και πιο θερμά με τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ που μάλλον έπαιξε για τελευταία φορά στην Τούμπα. Η προσφορά του είναι τεράστια και, προσωπικά, δεν θα ξεχάσω δύο τρομερές παραστάσεις που είχε δώσει. Μία στο δεύτερο ημίχρονο του ημιτελικού Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό το 2017 και η δεύτερη στο πολυσυζητημένο ματς με τον Αγιαξ. Οι ευχές για ό,τι καλύτερο από εδώ και πέρα στην καριέρα του είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένες.
Υ.Γ.
Μου προκάλεσαν κακή εντύπωση
τα υπονοούμενα που άφηνε ο Ανιγκό για
την ΑΕΚ και το ενδεχόμενο να μην είναι
σε καλή κατάσταση στον τελικό και το
Κύπελλο να πάει στο ΠΑΟΚ. Δεν μπορούμε
να γνωρίζουμε αν αυτές οι απόψεις είναι
δικές του ή ασπάζεται κάποια τάση της
ΠΑΕ Ολυμπιακός. Όπως και να ‘χει, ο
Γάλλος προπονητής λειτούργησε ως φωνή
της διοίκησης των «ερυθρολεύκων» και
όχι αυτόνομα.