Ο ΠΑΟΚ γλίτωσε το πισωγύρισμα, όμως δεν γίνεται ο Σαμάτα να απέχει τόσο από τα γκολ

Κώστας Πετρωτός12 Φεβρουαρίου 2024

Τελειώνει ένα ντέρμπι όπως αυτό με την ΑΕΚ στην Τούμπα και οι παίκτες του ΠΑΟΚ συνεχίζουν να βλέπουν την ομάδα τους μόνη πρώτη στην βαθμολογία. Υπό αυτό το πρίσμα, ναι, είναι πολύ σημαντική υπόθεση το γκολ του Κεντζιόρα στο 89’ και η αποφυγή της ήττας στην μετωπική δικεφάλων. Κρατά την ψυχολογία ψηλά, τονώνει ακόμη περισσότερο το αίσθημα του νικητή, στέλνει το μήνυμα στους αντιπάλους πόσο σκληρό καρύδι είναι η ομάδα του Λουτσέσκου. Το κυριότερο, αποφεύγεται ένα πισωγύρισμα που θα μπορούσε να βάλει σε εσωστρέφεια όλο τον ΠΑΟΚ, παραμονή των ημιτελικών του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό και ενός ακόμη ντέρμπι Πρωταθλήματος, αυτού με τον Ολυμπιακό την Κυριακή.

Αρκεί, όμως, μόνο αυτή η παράμετρος για να βάλουμε θετικό πρόσημο στο χθεσινό παιχνίδι για τον ΠΑΟΚ; Φυσικά, το γκολ δεν ήρθε μόνο ως αποτέλεσμα μίας μεμονωμένης φάσης, αλλά μίας διαρκούς πίεσης που έβαλαν οι γηπεδούχοι στην ομάδα του Αλμέιδα μετά το 0-1. Βοήθησαν πολύ οι αλλαγές γι’ αυτό. Ειδικά, ο Ντεσπόντοφ απέδειξε γιατί είναι ο πιο φορμαρισμένος μεσοεπιθετικός του Πρωταθλήματος, υπογράφοντας την πιο σημαντική στιγμή του ΠΑΟΚ στο ματς, πλην του γκολ, το δοκάρι που είχε ο Βούλγαρος στο 81’.

Όμως, δεν μιλάμε για έναν αγώνα που ο ΠΑΟΚ είχε μόνο κέρδη. Ήταν μία αναμέτρηση που ανέδειξε και αδυναμίες που ο Ρουμάνος προπονητής του και οι συνεργάτες του θα πρέπει να δουλέψουν για να εξαλειφθούν και παράλληλα να βρουν τον τρόπο ορισμένοι παίκτες να βγάλουν την καλύτερη εκδοχή του ποδοσφαιρικού εαυτού τους στην συνέχεια, γιατί η τωρινή δεν φτάνει.

Το γκολ είναι μία δύσκολη υπόθεση για τον Αλί

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Αλί Σαμάτα. Φιλότιμος όσο δεν πάει, τακτικά συνεπής στον ίδιο βαθμό, με διάθεση να θυσιαστεί ή αλλιώς να παίζει ξύλο με τους αντίπαλους αμυντικούς για να κερδίζει η ομάδα του. Του λείπει, όμως, το βασικότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτει ο σέντερ φορ του ΠΑΟΚ, η συχνή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Χθες, στον αγώνα με την ΑΕΚ υπήρξαν δύο φάσεις στις οποίες έδειξε ότι είναι σαν μέσα στο μυαλό του, το γκολ να είναι η τέταρτη- πέμπτη υποχρέωση. Αντί να κάνει κίνηση προς το πίσω δοκάρι πήγε και σχεδόν έπεσε πάνω στον Στάνκοβιτς «κλείνοντας» το οπτικό επίπεδο του Μεϊτέ που ήθελε να κάνει πάσα, αλλά κατέληξε σε σουτ, στην φάση που έγινε λίγο πριν το φινάλε του πρώτου μέρους. Και η δεύτερη, είναι το κακό γυριστό σχεδόν στα όρια της μικρής περιοχής στο 56’. Μπορεί τώρα να μην φαίνεται τόσο πολύ γιατί έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά, όμως, στα πλέι οφ, τέτοιες ευκαιρίες μπορεί να κοστίσουν αρκετά. 

Ο Τανζανός φορ έχει πετύχει τρία γκολ με τον ΠΑΟΚ, το τελευταίο κόντρα στον Παναιτωλικό (ήταν και πολύ όμορφο, τόσο λόγω της δικής του εκτέλεσης, όσο και των συνδυασμών που προηγήθηκαν), ακριβώς τρεις μήνες πριν. Για να είμαστε δίκαιοι, ο ένας από τους τρεις μήνες δεν μετρά γιατί έλειπε με την εθνική ομάδα της χώρας του για το Κόπα Αφρικα, αλλά και πάλι το διάστημα απουσίας από τα γκολ είναι μεγάλο. Ο Σαμάτα δεν σκοράρει, όχι μόνο γιατί δεν είναι πολύ καλός στην τελική ενέργεια, αλλά και γιατί κάνει πολύ λίγες ευκαιρίες στα ματς του ΠΑΟΚ. Για να πάρουμε ως μέτρο σύγκρισης το Πρωτάθλημα, έχει μόλις 16 τελικές σε 817 λεπτά συμμετοχής, ένατος μεταξύ των παικτών του ΠΑΟΚ και μέχρι πριν το παιχνίδι με την ΑΕΚ, έχοντας συγκάτοικο με ίδιες τελικές προσπάθειες έναν δεξιό μπακ, τον Σάστρε. Απέχει πολύ από τον πρώτο της λίστας, Μπράντον που μετρά 28 τελικές σε 1076 λεπτά, ενώ, συγκριτικά, οι επιδόσεις του είναι πολύ κάτω και από τον Τζίμα που με μόλις 288 αγωνιστικά λεπτά έχει 9 τελικές. Προφανώς, θα πρέπει ο Λουτσέσκου να «μετρήσει» πολύ θετικά την δουλειά του «εργάτη» που κάνει στο γήπεδο, αλλά κακά τα ψέματα, ο φορ του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να είναι μόνο «εργάτης», χρειάζεται πολλά ακόμη και κυρίως στο γκολ οι επιδόσεις του να είναι ξεκάθαρα πάνω από τον μέσο όρο των συμπαικτών του.

Για το αν πρέπει να παίζει ο Τζίμας, καλό θα είναι να θυμόμαστε τον Τζόλη και τον περσινό «Ντέλια»

Ακριβώς, έχοντας αυτό το σκεπτικό έκανα στον Λουτσέσκου την ερώτηση, αν θα επιμείνει στο δίδυμο Μπράντον-Σαμάτα για την θέση του επιθετικού, κρατώντας ανενεργό τον Τζίμα από εδώ και στο εξής ή θα φανεί λίγο πιο ρισκαδόρος, ανεβάζοντας στην ιεραρχία κατά μία θέση τον πιτσιρικά και αφήνοντας τον Σαμάτα τρίτο.Το έκανα γιατί εκτιμώ ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην εικόνα του Σαμάτα, αυτό τον παίκτη που βλέπαμε ως τώρα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε. Φαίνεται , άλλωστε, από την πορεία της καριέρας του, πώς ο Τανζανός εχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στα γήπεδα, αλλά έκανε το πικ του όταν πήρε μεταγραφή στην Αστον Βίλα από την Γκενκ. Αντίθετα, ο Τζίμας είναι στο ανέβασμα. Πριν επιστρέψει από το Κόπα Αφρικα ο Σαμάτα, ήταν αυτός που σκόραρε κάθε δύο παιχνίδια μια φορά και σε κάθε επόμενο εμφανιζόταν συνολικά καλύτερος. 

Στα 18 του, ο Ελληνας επιθετικός μπορεί να είναι και η αποκάλυψη των πλέι οφ, αν συνεχίσει να έχει σταθερά χρόνο συμμετοχής. Κι αυτό γιατί «φωνάζει» από μακριά ότι έρχεται. Το θετικό σημάδι για να παίρνει χρόνο ο Τζίμας, περισσότερο και από τον Σαμάτα, είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει παραδείγματα παικτών που έκαναν τρομακτικό ξεπέταγμα πέρυσι, άρα αν θέλει έχει τον τρόπο να μπολιάζει παίκτες με την ομάδα. Ο Κωνσταντέλιας μπήκε πέρυσι όταν ο ΠΑΟΚ είχε αποτύχει στην Ευρώπη και άλλαξε όλη την αύρα της ομάδας, ενώ αν πάμε λίγο πιο πίσω, στο 2020, ο Τζόλης παραλίγο να γίνει ο παίκτης που θα υπέγραφε την πρώτη παρουσία του Δικεφάλου σε όμιλο του Τσάσμπιονς Λιγκ.

Υ.Γ. Ίσως επειδή δεν μίλησε για διαιτησία ο Λουτσέσκου, όπως το συνηθίζει, τα σφυρίγματα του Αζέρου Αγκάγεφ χθες στην Τούμπα ήρθαν σε δεύτερη μοίρα και δεν προβλήθηκαν τόσο. Ωστόσο και το χέρι του Βίντα στο τσίμπημα μπάλας του Τάισον θα μπορούσε να είχε φέρει την δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβολή του Κροάτη στόπερ και το γκρέμισμα του Κάλενς στον Μπράντον θα μπορούσε να είχε τιμωρηθεί με αποβολή. Σε δύο φάσεις που είναι κάπως στην κρίση του διαιτητή, ο Αζέρος απεφάνθη υπέρ της ΑΕΚ και όχι του ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.