Ο ΠΑΟΚ έμαθε να μην χαλάει το μυαλό του από κανένα σφύριγμα διαιτητή

Κώστας Πετρωτός05 Φεβρουαρίου 2024

Υπάρχει ένα στοιχείο βγαλμένο από την στατιστική του αγώνα στο Περιστέρι που δείχνει πόσο ασφυκτική ήταν η πίεση που άσκησε ο ΠΑΟΚ στον Ατρόμητο χθες το βράδυ: οι επεμβάσεις ήταν 51 για τους γηπεδούχους και μόλις 5 για τους φιλοξενούμενους. Οι «ασπρόμαυροι» είχαν στριμώξει την ομάδα του Ίλιτς μέσα στην περιοχή της και την πίεζαν αδιάκοπα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν 17 τελικές προσπάθειες για τον Δικέφαλο (έναντι μόλις δύο του Ατρομήτου). Δύο δοκάρια, σπουδαίες χαμένες ευκαιρίες από τον Μπράντον, γκολ που δεν μέτρησε από το VAR με μία πολιτική απόφαση των δύο διαιτητών που ήταν στο VAR, των Κουμπαράκη-Στεφανή (είναι αυτός που τραβά χειροκίνητα τις γραμμές).

Όταν χρειάζονται 4-5 λεπτά για να τραβηχτεί η γραμμή και η εικόνα δίνει τόσο οριακό οφσάιντ, τότε έχει παίξει καθοριστικό ρόλο από ποιο εκατοστό του δευτερολέπτου ακριβώς επιλέγεται η «παγωμένη» εικόνα για να μπούνε οι γραμμές.

Ενα εκατοστό του δευτερολέπτου νωρίτερα στην εκτέλεση του φάουλ του Αντρίγια, ο Οζντόεφ θα εμφανιζόταν πλήρως καλυμμένος. Αρα η τελική επιλογή μου μοιάζει μία πολιτική απόφαση των διαιτητών. Το γιατί επέλεξαν όπως επέλεξαν δεν θα μπω στην διαδικασία να το αναλύσω, θα πω μόνο ότι το μοναδικό «όπλο» αξιοπιστίας είναι να βγαίνουν στην δημοσιότητα οι διάλογοι των διαιτητών την ώρα που παίρνουν αποφάσεις και καλό θα είναι επιτέλους η ΕΠΟ να το αποφασίσει.

Δεν θα επιμείνω παραπάνω στο θέμα της διαιτησίας, απλά θα προσθέσω ότι το πρόβλημα δεν είναι (μόνο) οι αρχιδιαιτητές που αλλάζουν σαν τα πουκάμισα έχοντας προλάβει, άλλος λίγος, άλλος πολύ, να βάλουν κάμποσες χιλιάδες ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ο Κουμπαράκης και ο Σιδηρόπουλος, άλλωστε, θα συνεχίζουν να ορίζονται σε αγώνες ακόμη κι αν φύγει ο Φρόιτφελντ και αναλάβει κάποιος άλλος.

Όσοι με παρακολουθούν γνωρίζουν ότι δεν είμαι από εκείνους που έχουν εμμονή με το να ασχολούνται κάθε Κυριακή με τον διαιτητή, ωστόσο, δεν μπορώ παρά να μην υπογραμμίσω με έντονα γράμματα ότι πλέον παίρνουμε ξεκάθαρα μηνύματα ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία της σεζόν. Και φυσικά δεν γίνεται κάθε φορά μία απόφαση διαιτητή να έρχεται σε δεύτερη μοίρα επειδή ο ΠΑΟΚ βρίσκει τις λύσεις αγωνιστικά και σκοράρει συνεχώς.

Το πιο μεγάλο όφελος είναι η ωριμότητά του

Είναι δεύτερο σερί παιχνίδι μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που μετά το ματς του ΠΑΟΚ υπάρχει έντονη ενασχόληση με την διαιτησία και όπως και την προηγούμενη Κυριακή, έτσι και χθες, παρατηρείται ένα πολύ θετικό στοιχείο για τον Δικέφαλο. Η αντίδραση της ομάδας μετά από αποφάσεις που αφήνουν γεύση έντονης αδικίας είναι υποδειγματική. Ούτε και με τον Παναθηναϊκό, ούτε με τον Ατρόμητο, ο ΠΑΟΚ έχασε το μυαλό του επειδή ένας διαιτητής τον αδίκησε. Κόντρα στους «πράσινους», μέσα σε πέντε λεπτά από το πέναλτι της ισοφάρισης του Μπακασέτα, ο Δικέφαλος πήρε ξανά προβάδισμα στο σκορ και μάλιστα με πρωταγωνιστή τον παίκτη στον οποίο χρεώθηκε το πέναλτι, τον Τάισον. Χθες, στο Περιστέρι, το γκολ του Οζντόεφ ακυρώθηκε στο 41’, και τέσσερά λεπτά μετά παραλίγο ο Μπράντον να κάνει το 0-1. Ο ΠΑΟΚ και στο δεύτερο μέρος συνέχισε με υπομονή και ηρεμία να ψάχνει το γκολ και τελικά δικαιώθηκε στο 89’, γιατί ο Ντέλιας είχε το καθαρό μυαλό, όπως και ο Τάισον, να εκτελέσουν γρήγορα ένα κόρνερ, πιάνοντας την άμυνα του Ατρομήτου στον ύπνο και βλέποντας τον Σβαμπ να φτάνει σε θέση βολής, Για να λειτουργείς έτσι, σημαίνει ότι έχεις απόλυτη συγκέντρωση στο παιχνίδι και καμία παράμετρος δεν σε αποπροσανατολίζει από τον στόχο σου.

Μπορεί ο Λουτσέσκου, όπως και χθες, να μην αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και να σχολιάζει κάθε φάση που πιστεύει ότι η ομάδα του αδικείται, αλλά έχουν πετύχει, αυτός και οι παίκτες του, να μην χαλούν το μυαλό τους ό,τι κι αν γίνει. Αυτό είναι ένα σημάδι ωρίμανσης της ομάδας, μία απόδειξη ότι όλοι οι παίκτες γνωρίζουν ότι ο δρόμος για τον τίτλο δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά θα βρουν πολλά εμπόδια μπροστά τους, τα οποία είναι πνευματικά έτοιμοι να ξεπερνούν.

Ντέλιας, Τάισον, Σβαμπ συνδύασαν ψυχή και εξυπνάδα

Πέρα, όμως, από την ψυχραιμία να μην ασχολείται παραπάνω από όσο πρέπει στην διάρκεια του αγώνα με τους διαιτητές, οι παίκτες του ΠΑΟΚ είχαν και άλλα στοιχεία. Πρώτα απ’ όλα, ένα πλάνο που το ακολούθησαν σε όλη την διάρκεια του ματς, ακόμη και όταν ο χρόνος άρχισε να πιέζει ασφυκτικά. Δεν πήγαν σε άναρχο παιχνίδι, δεν έχασαν την σοβαρότητα στο ανασταλτικό παιχνίδι και έτσι δεν έδωσαν κανένα δικαίωμα στους παίκτες του Ίλιτς να απειλήσουν και επέμειναν να ψάχνουν ορθολογικά το γκολ. Το βρήκαν από την ευφυΐα των Κωνσταντέλια και Τάισον που έπαιξαν γρήγορα το κόρνερ πιάνοντας την άμυνα του Ατρομήτου στον ύπνο και την ικανότητα του Σβαμπ να κινείται ως κρυφός φορ. Λίγα λεπτά αργότερα ο Ντέλιας έβαλε το κερασάκι στην τούρτα με ένα πολύ ωραίο τέρμα.

Ο ΠΑΟΚ δείχνει από κάθε άποψη έτοιμος για τα τέσσερα διαδοχικά ντέρμπι σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο και μένει ο Λουτσέσκου να κάνει σωστό διάβασμα και να μοιράσει όπως πρέπει τον χρόνο συμμετοχής από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Το Τζίμας ή Σαμάτα είναι ένα μεγάλο δίλημμα

Τέλος, επειδή είναι καλό να μην εφησυχάζει κανείς μένοντας μόνο στην νίκη που πήρε ο ΠΑΟΚ, θα πρέπει να τονίσουμε και κάτι ακόμη: Ο Ατρόμητος έμεινε πίσω, δεν ανέβασε γραμμές, και δεν έφαγε επιθέσεις από τον ΠΑΟΚ με γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, κάτι στο οποίο είναι αχτύπητος. «Έδωσε» στον Δικέφαλο την δυνατότητα να κάνει πολλά σουτ (έτσι προήλθαν και τα δύο δοκάρια), προσπάθησε να κλείσει τις κούρσες του Τάισον που ήταν συγκινητικός γυρνώντας πολλές φορές μέχρι την άμυνα για να μαρκάρει αντίπαλο και γέμισε την περιοχή του με παίκτες. Ο Μπράντον, με την κινητικότητά του, μπόρεσε και απείλησε κάπως, δεν είχε όμως καλά τελειώματα. Ο Σαμάτα, από την άλλη, παρότι πιστώνεται σε αυτόν η τελική πάσα στον Σβαμπ, δεν μπόρεσε να βάλει δύσκολα στην άμυνα των γηπεδούχων. Δεν ξέρω αν ο Τανζανός είναι ο κατάλληλος φορ για κλειστές άμυνες, το βέβαιο είναι ότι μετά τα τελευταία παιχνίδια και την αποτελεσματικότητα σε γκολ του Τζίμα πολλοί είναι που αναρωτήθηκαν χθες «γιατί δεν έπαιξε ο Τζίμας και προτιμήθηκε ο Σαμάτα;». Θέλει πολλή σκέψη η διαχείριση των επιλογών για την κορυφή της επίθεσης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.