Ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα που ξελογιάζει τους πάντες, εκτός από τον Λουτσέσκου

Κώστας Πετρωτός04 Ιανουαρίου 2024

Αποχωρώντας χθες από την Τούμπα δέχθηκα ένα μήνυμα από φίλο του ΠΑΟΚ που μου ‘γραφε: «Κώστα, τι κρίμα που δεν μπορούμε να είμαστε στην κερκίδα να απολαύσουμε αυτή την αρμάδα του Λουτσέσκου, έβλεπα Μπάμπα και Ντεσπόντοφ να συνδυάζονται και μου ερχόταν να σπάσω την τηλεόραση για να μπω μέσα...». Δεν είναι ο μόνος, ίσα-ίσα είναι χαρακτηριστικό δείγμα μέσου ΠΑΟΚτσή που έχει καταλάβει ότι φέτος υπάρχει μία από τις θεαματικότερες ομάδες στην ιστορία του συλλόγου και όμως δεν μπορεί να την απολαύσει διά ζώσης.

Χθες, κόντρα στον ΟΦΗ υπήρχαν στιγμές, ειδικά στα τελειώματα των δύο ημιχρόνων που ένιωθες ότι έβλεπες σε επανάληψη το ματς της Καισαριανής με την Κηφισιά, ήταν σαν μην είχε κυλήσει ούτε δευτερόλεπτο. Κι, όμως, εκείνο το ματς είχε παιχθεί δώδεκα μέρες πριν και ο ΠΑΟΚ έμοιαζε σαν να μην πήγε καν σε διακοπή.

Αυτό είναι μία από τις κατακτήσεις της φετινής ομάδας του Λουτσέσκου. Δεν καταλαβαίνει ούτε από διακοπές ελέω εθνικών ομάδων, ούτε από... εορταστικό διάλειμμα. Μπαίνει στο γήπεδο σαν καλοκουρδισμένη μηχανή για να παίξει το καλύτερο που μπορεί και να πάρει το αποτέλεσμα. Χθες, με την κρητική ομάδα το έκανε στο φινάλε των δύο ημιχρόνων. Σε δύο, σχεδόν επτάλεπτα, πέτυχε τέσσερα γκολ από ισάριθμους σκόρερ, είχε ένα δοκάρι και ένα κερδισμένο πέναλτι. Προφανώς και αυτό το στοιχείο δείχνει την προσωπικότητα ενός συνόλου. Μιας ομάδας που γνωρίζει πότε να χτυπήσει σε κάθε ματς. Αλλοτε έχοντας απόλυτα κυριαρχικό ρόλο και άλλοτε παίζοντας άμυνα και εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες της όπως είχε συμβεί στα δύο ματς με την Άιντραχτ.

Αυτή τη νοοτροπία, την έχει μεταδώσει στην ομάδα ο προπονητής και πάνω σε αυτό μπορεί κανείς να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι για τον ΠΑΟΚ που έχει τον ίδιο άνθρωπο στο τιμόνι του επί τρία χρόνια.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό του φετινού ΠΑΟΚ είναι ο τρόπος με τον οποίο δομεί τις ευκαιρίες του και σκοράρει. Χθες είχε 16 τελικές και οι 9 ήταν εντός αντίπαλης περιοχής. Με το συνδυαστικό ποδόσφαιρο της σούπερ πεντάδας μεσοεπιθετικών που διαθέτει, πατάει με πολύ μεγάλη συχνότητα στην περιοχή του αντιπάλου και σχεδόν μπαίνει με την μπάλα στα δίχτυα. Το ίδιο έκανε και χθες, Θυμηθείτε και τα τέσσερα γκολ. Ο Ντεσπόντοφ εκτελεί εντός περιοχής από αέρος, με πάρε βάλε σέντρα του Μπάμπα, ο Γκανέζος κάνει το ίδιο σε αντιστροφή ρόλων με τον Βούλγαρο που ήταν δημιουργός και στα γκολ των Μάρκος Αντόνιο και Μπράντον με εξουδετερωμένη την αντίπαλη άμυνα. Είναι τέτοιος ο τρόπος που ο ΠΑΟΚ μπαίνει μαζικά στην περιοχή του αντιπάλου που ακυρώνει την έννοια του φορ περιοχής και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να συζητάμε για τα γκολ που δεν πετυχαίνει ο Σαμάτα (Αλί, με σκυμμένο κεφάλι δεν εκτελούνται τα πέναλτι, παρεμπιπτόντως).

Αυτή η ομάδα, λοιπόν, που κάνει τις νύχτες των αγώνων της ξελογιάστρες (για να πάρουμε κάτι από το ρεπερτόριο του αείμνηστου Βασίλη Καρρά που χθες η μνήμη του τιμήθηκε στην άδεια, έστω, Τούμπα), με το θεαματικό ποδόσφαιρο που αποδίδει έχει ενθουσιάσει τους πάντες. Είναι η πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ που ακούω από τόσους ουδέτερους να περιμένουν πώς και πώς την επόμενη… παράσταση των παικτών του Λουτσέσκου και νομίζω αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημό της: ΠΑΟΚ, η ομάδα που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Ο μόνος που... δεν ενθουσιάζεται με τον ΠΑΟΚ είναι ο Ραζβάν

Σε αυτό το κλίμα γενικευμένης ευφορίας, που οδηγεί σε σκέψεις για… τρεμπλ, ο ίδιος ο δημιουργός αυτής της ομάδας δεν παρασύρεται σε ενθουσιώδεις συμπεριφορές. «Η σεζόν είναι μεγάλη, έχουμε μπροστά μας ένα ιδιαιτέρως γεμάτο πρόγραμμα, αλλά κάθε νίκη μας δίνει ψυχολογία και κίνητρο να συνεχίσουμε. Θέλουμε να κρατήσουμε όλους τους παίκτες εμπλεκόμενους στα ματς και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε μια στιγμή χαλάρωσης ή υπερβολικής αυτοπεποίθησης. Προτιμώ να κρατάω την ισορροπία και να δω το επόμενο ματς. Έχουμε στον ορίζοντα και την Ευρώπη και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λουτσέσκου όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το εκλκυστικό ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα του.

Ο 54χρονος τεχνικός είναι αρκετά έμπειρος για να ξέρει ότι τα εγκώμια τον Ιανουάριο μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε σκληρή κριτική τον Μάιο αν η ομάδα δεν έχει πετύχει καμία διάκριση, Και αυτό που στροφογυρίζει στο μυαλό του είναι τι πρέπει να κάνει για να διατηρήσει τον ΠΑΟΚ σε αυτά τα επίπεδα ή να τον κάνει και καλύτερο αν γίνεται. «Ψάχνουμε παίκτες να έρθουν με μεταγραφή, αλλά μόνο αν είναι να βελτιώσουν την ομάδα, όχι να είναι στον μέσο όρο». Γνωρίζει πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες στην ομάδα και πώς μία λάθος επιλογή παίκτη θα μπορούσε να επιφέρει τριγμούς στο οικοδόμημα. Ο ίδιος έχει βάλει τις βάσεις για την άριστη χημεία που υπάρχει εντός ομάδας. Ο καθένας έχει βρει τον ρόλο του και δεν υπάρχει λόγος να διαταραχθεί αυτό. «Ό,τι δουλεύει δεν το πειράζουμε», ήταν η ρήση που άκουγα όταν υπηρετούσα στα τεθωραακισμένα ως δόκιμος και ασχολούμασταν με την συντήρηση των αρμάτων και αυτήν ακριβώς την φράση θυμήθηκα όταν άκουσα τον Λουτσέσκου να εξηγεί γιατί το κενό του Σαμάτα στο διάστημα που θα έχει υποχρεώσεις στο Κόπα Αφρικα θα καλυφθεί από τον Μπράντον και τον Τζίμα που στο προηγούμενο διάστημα έδειξε ότι αξίζει την ευκαιρία του. Όπως στην περίπτωση του νεαρού ταλαντούχου στράικερ, έτσι και στου Ντεσπόντοφ που όταν πρωτοήρθε χρειαζόταν να βελτιώσει πράγματα στο τακτικό κομμάτι και την επιθετικότητα στον παιχνίδι του γιατί προερχόταν από κατώτερης στάθμης πρωτάθλημα, χρειάστηκε χρόνος για να φτάσει στο επίπεδο να είναι βασικός και να μοιράζει τις ασίστ τρεις, τρεις.

Θυμηθείτε ένα ακόμη παράδειγμα. Του Μιχαηλίδη. Πέρυσι ο Λουτσέσκου δεν είχε διστάσει δημόσια να πει ότι θέλει να δει μεγαλύτερη προσπάθεια από τον νεαρό Γιαννιτσιώτη στόπερ και πλέον τον εκθειάζει για τον τρόπο που παίζει.

Και μιας και αναφερθήκαμε στον Μιχαηλίδη, το μπλουζάκι που φορούσε τα έλεγε όλα για την δύσκολη κατάσταση που βιώνει στο πολύ στενό περιβάλλον του. Κουράγιο και υπομονή, Γιάννη

Κλείνοντας, απλά θυμίζω: υπομονή, δουλειά και ισορροπία. Αυτοί είναι οι κανόνες που ο Λουτσέσκου τηρεί απαρέγκλιτα και στον ΠΑΟΚ, γι’ αυτό και η ομάδα κάνει υψηλές πτήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.