Ο ΠΑΟΚ έχει προδιαγραφές ομάδας τίτλου, ακόμη και όταν βρίσκει Μαρτίνς στoν δρόμο του

Κώστας Πετρωτός02 Οκτωβρίου 2023

Φούντωσε για τα καλά από χθες η κουβέντα γύρω από την διαιτησία με αφορμή και τα όσα συνέβησαν στην Λεωφόρο και τα παράπονα του Λουτσέσκου για τα σφυρίγματα του Πορτογάλου Μαρτίνς στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό. Προφανώς, ήταν φορτισμένος από την εξέλιξη του αγώνα και το γκολ της ισοφάρισης που δέχθηκε η ομάδα του στο 96’, όμως την ένταση και την καχυποψία για την διαφορετική αντιμετώπιση που έχει ο ΠΑΟΚ σε σχέση με τους υπόλοιπους τρεις μεγάλους της Αθήνας, την κουβαλά εδώ και μέρες. 

Απόδειξη οι δηλώσεις που έκανε ο βοηθός του Παντελής Κωνσταντινίδης πριν το ντέρμπι, ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν την προηγούμενη αγωνιστική και την νόθευση που έχει αρχίσει να συντελείται στην μάχη κορυφής, με την διαφορετική αντιμετώπιση που δείχνουν οι ρέφερι σε παρόμοιες φάσεις (χαρακτηριστική εκείνη του Μπράντον στο ματς με τον ΟΦΗ στον Ηράκλειο).

Προφανώς, ο Λουτσέσκου ένιωθε την ανάγκη η ομάδα του μέσα από το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό να ρεφάρει χαμένους βαθμούς από τα παιχνίδια στο Ηράκλειο, αλλά και με τον Αρη στην Τούμπα, είδε ότι ήταν αγκαλιά με το τρίποντο και ενοχλήθηκε από την ισοφάριση. Ίσως όλο αυτό το σκηνικό να επηρέασε την ένταση με την οποία εκφράστηκε ο Λουτσέσκου, ωστόσο, όποιος είδε το παιχνίδι προσεκτικά θα δώσει σε πολλά δίκιο στον Ρουμάνο τεχνικό του ΠΑΟΚ.

Η διαχείριση του πειθαρχικού ελέγχου από τον Πορτογάλο Μαρτίνς ήταν κάκιστη, μοίρασε με ευκολία κάρτες σε παίκτες του ΠΑΟΚ (π.χ. στον Τάισον όταν τους διαμαρτυρήθηκε για ένα φάουλ που έγινε μπροστά στα μάτια του), ενώ ανεχόταν σκληρά μαρκαρίσματα από εκείνους του Παναθηναϊκού (η περίπτωση του Παλάσιος στον οποίο χαρίστηκε δύο φορές είναι η πλέον χαρακτηριστική).

Στο τέλος, όμως, υπήρχε και εμφανές... σπρώξιμο στους γηπεδούχους κι αν θέλει ας ξαναδεί κανείς τα τελευταία λεπτά του αγώνα. Αρκεί μόνο να αναφέρω ότι κάμποσα δευτερόλεπτα πριν από την κεφαλιά γκολ του Γερεμέγεφ, είχε προηγηθεί φάουλ του Γεντβάι πάνω στον Κουλιεράκη, στην προσπάθειά του να κάνει ανάποδο ψαλίδι. Αν είχε δοθεί επιθετικό φάουλ, προφανώς δεν θα είχαμε ανάλογη εξέλιξη στην φάση. Ο Πορτογάλος έγερνε την πλάστιγγα υπέρ του Παναθηναϊκού που έστω στην τελευταία φάση του παιχνιδιού κατάφερε να βρει γκολ ισοφάρισης.

Η «συζήτηση ήταν καλύτερος ο Παναθηναϊκός, είχε 23-7 τελικές, έπρεπε να κερδίσει», που ήταν ένα βασικό επιχείρημα των ρεπόρτερ των «πρασίνων» μετά το ματς δεν έχει καμία ουσία όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο. Δεν κερδίζει πάντα η ομάδα που παράγει τις περισσότερες ευκαιρίες…

Και κάτι ακόμη, πριν πάμε στα αγωνιστικά σημεία του ντέρμπι. Επειδή όλοι δείχνουν τον Λουτσέσκου με το δάχτυλό για τις συχνές αναφορές του στο θέμα της διαιτησίας, κατηγορώντας τον ότι δεν κρατά πολιτισμό, να θυμίσω ότι και ο προπονητής του Παναθηναϊκού πέρυσι μετά από ντέρμπι με την ΑΕΚ σημείωνε ότι το ελληνικό πρωτάθλημα χρειάζεται διαιτητές υψηλότερου επιπέδου, ενώ είχε εκφράσει την έντονη δυσφορία του για τη μέρα που είχε οριστεί το ντέρμπι me τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ, ενώ η ομάδα του κρούσματα κόβιντ. Όταν υπάρχει πίεση και σημαντικοί στόχοι μπροστά, τότε δύσκολα προπονητής ελληνικής ομάδας θα σταθεί καθαρά και μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι.

Φωτιά στην επίθεση, ψάχνει σταθερές στα χαφ και έναν καλό Εκόνγκ


Ας μην μείνουμε άλλο στο θέμα της διαιτησίας, γιατί υπήρχαν και σημαντικά συμπεράσματα αγωνιστικού χαρακτήρα. Ο ΠΑΟΚ απέδειξε ότι διαθέτει την καλύτερη μεσοεπιθετική στην Ελλάδα και ειδικά στο επιθετικό τρανζίσιον σε ανοιχτό χώρο είναι πραγματικά αχτύπητη. Ο Τάισον είναι ο καλύτερος στις κούρσες με την μπάλα και ο Αντρίγια έχει εξελιχθεί σε δεινό εκτελεστή και σίγουρα ο προπονητής της Σερβίας, Ντράγκαν Στόικοβιτς που βρέθηκε στα επίσημα της Λεωφόρο θα πρέπει να έμεινε πολύ ικανοποιημένος από την εμφάνισή του και μία ακόμη πιστοποίηση της ικανότητάς του στο σκοράρισμα.

Ο Κωνσταντέλιας έχει εμπνεύσεις που δεν τις συναντάς εύκολα σε παίκτη (το τακουνάκι στην φάση του 0-1 του Μπράντον είναι μία απόλυτα χαρακτηριστική φάση), ενώ ο Ισπανός είναι κάτι παραπάνω από τίμιος φορ, καθώς δείχνει ότι έχει τρομερή αντίληψη των φάσεων, εκτελεί με ταχύτητα και διαθέτει και εξαιρετικό σουτ, όπως φάνηκε στην φάση που με την οβίδα του σημάδεψε τοο οριζόντιο δοκάρι.

Από κει και πέρα, ο Δικέφαλος διαθέτει έναν τερματοφύλακα με έντονη προσωπικότητα και κρύο αίμα όπως είναι ο Κοτάρσκι που δεν χαμπαριάζει από έδρες, τον πιο ανερχόμενο Έλληνα στόπερ, τον Κουλιεράκη και έναν Μπάμπα που σε κάθε ματς πείθει γιατί ήρθε από υψηλό επίπεδο.

Ωστόσο, από την μέση και πίσω ο ΠΑΟΚ είχε και ανασταλτικά προβλήματα και ειδικά στο πρώτο μέρος δέχθηκε αφόρητη πίεση από τον Παναθηναϊκό που έμπαινε συνεχώς στην περιοχή του. Σε αυτό παίζει ρόλο το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ στους χαφ ακόμη ψάχνεται και οι Σβαμπ-Τσιγγάρας που αγωνίζονται από την αρχή της σεζόν δεν μπορούν να παίξουν συνεχόμενα, απαιτητικά ματς, στο ίδιο υψηλό τέμπο. Όταν ο Μεϊτέ (ακόμη βαρύς, θα μπορούσε να κάνει καλύτερη ενέργεια στην εκκίνηση της φάσης του 2-2) θα πάψει να είναι βαρύς και ο Οζντόεφ μπει απόλυτα στην φιλοσοφία της ομάδας, τότε η διαχείριση σε όλα τα ματς θα ήταν καλύτερη.

Τέλος, υπάρχει ένας Εκόνγκ που δεν ικανοποιεί στον βαθμό που θέλει ο ΠΑΟΚ από εκείνον και πρέπει να ανεβάσει στροφές.









Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.