Εχουν γραφτεί
και ειπωθεί πολλά από χθες το βράδυ για
το τι έφταιξε και ο ΠΑΟΚ απώλεσε την
ευκαιρία να κατακτήσει την ένατη κούπα
της ιστορίας του. Δεν θα συνεισφέρει
τίποτα ουσιαστικό να αναφερθούμε ξανά
στα σοβαρά λάθη του Λαόθ, τον αρχικό
σχεδιασμό του ματς που δεν βγήκε στον
Λουτσέσκου, αλλά και τις δύο σπουδαίες
ευκαιρίες του Ακπομ και του Σβαμπ.
Θα προσθέσουμε μόνο στα παραπάνω τα εξής:
-Όταν ένας διαιτητής επιπέδου ελίτ, όπως ο Λαόθ, δέχεται να πάρει οδηγίες στο ημίχρονο από τον αρχιδιαιτητή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, Μαρκ Κλάτενμπεργκ για το πώς πρέπει να διαχειριστεί τον αγώνα, αυτό «φωτογραφίζει» μία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο που μπορεί να είναι ανοιχτή και πριν το παιχνίδι.
-Ακουσα με προσοχή την ανάλυση του Λουτσέσκου για τις επιλογές του στην μεσαία γραμμή και συνολικά στον αγώνα. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ίσως ήταν λάθος που δεν έπαιξε από την αρχή ο Σβαμπ» και πως «ενδεχομένως μπορείτε να πείτε και για μένα ότι και ο ίδιος μπορεί να μην είχα καλή έμπνευση», κάτι που σημαίνει ότι προφανώς και έκανε την αυτοκριτική του και αναγνωρίζει ότι κάποια πράγματα δεν του βγήκαν. Το σκεπτικό που ανέλυσε στο γιατί προτίμησε Αουγκούστο και Σοάρες αντί Τσιγγάρα, Σβαμπ ή Ελ Καντουρί είχε λογική βάση, ωστόσο, δηλώνει και κάτι ακόμη: ότι ίσως ήταν επηρεασμένος από την εικόνα του ΠΑΟΚ στον δεύτερο ημιτελικό στο Καραϊσκάκη και δεν μέτρησε δύο πολύ βασικούς κανόνες του ποδοσφαίρου: ποδοσφαιριστής που δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό και έρχεται μετά από περίοδο με προβλήματα τραυματισμών (Ντόουγκλας) και παίκτης που δεν έχει πείσει σε προηγούμενες ευκαιρίες του πως μπορεί να σηκώσει το βάρος του βασικού δεκαριού της ομάδας (Σοάρες) δεν πρέπει να παίζουν βασικοί. Προσθέστε και το κακό φεγγάρι διαρκείας του Κούρτιτς και έχετε την πιο πειστική εξήγηση γιατί ΠΑΟΚ άργησε να μπει στο ματς,
-Όταν ένας φορ σε ομάδα επιπέδου ΠΑΟΚ, σε τόσο κραυγαλέα ευκαιρία όπως αυτή που δημιούργησε ο Αντρίγια για τον Ακπομ στην φάση που ο Αγγλος, βρίσκει την μπάλα με το μάγουλο και όχι τον κεφάλι, δεν σκοράρει, ακυρώνονται πολλά από τα άλλα που κάνει μέσα στο γήπεδο. Και φυσικά όταν σε συγκεκριμένες θέσεις λείπει η ποιότητα και αυτό κάνει τον ΠΑΟΚ εύκολα αντιμετωπίσιμο.
Αν δεν λύσει αυτά τα θέματα, δεν μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό
Το βασικό
ζήτημα της επόμενης μέρας του τελικού
Κυπέλλου για τον ΠΑΟΚ είναι να αναλύσει
όλα τα σοβαρά μηνύματα που του έστειλε
αυτό το παιχνίδι και σε σχέση με την
κατάσταση πρωταθλητισμού στην οποία
θέλει να επιστρέψει από την επόμενη σεζόν. Αν
θέλει, λοιπόν, να πάψει να κοιτάζει με
κιάλια την κορυφή, πρέπει γεμίσει την
ομάδα του με ποιοτικούς παίκτες και
κυρίως να βρει έναν ή περισσότερους
ποδοσφαιριστές στην
επιθετική γραμμή που θα αποτελούν σημεία
αναφοράς στο σκοράρισμα. Ο Λουτσέσκου είπε ότι φταίει
και η έλλειψη ενέργειας και η πνευματική
κούραση αυτή την περίοδο για το ότι δεν
βάζει η ομάδα του γκολ, όμως, δεν γίνεται
να μην έχει φορ που δεν θα πετυχαίνει
τα προφανώς αναμενόμενα γκολ, σε φάσεις
σαν κι αυτή του Ακπομ χθες. Γενικότερα,
για να μην πάει ασθμαίνοντας στο τέλος
ο ΠΑΟΚ σε σεζόν με σχεδόν 60 ματς χρειάζεται
να «στήσει» ένα ποιοτικότερο ρόστερ σε
βάθος. Κι αυτό προϋποθέτει σοβαρό μπάτζετ
από τον Ιβάν Σαββίδη που έδειξε στο
παρελθόν ότι μπορεί να το διαθέσει. Στην
Τούμπα, βέβαια, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια
μιλάνε για αυτοδιαχείριση, έχει όμως
αξία να γνωρίζει ο κόσμος πόσα θα είναι
τα χρήματα που θα προκύψουν για το
στήσιμο του ρόστερ μέσα από την
αυτοδιαχείριση, έτσι ώστε να μπορεί να
δημιουργεί μία ρεαλιστική εικόνα γύρω
από την ομάδα.
Πάμε και στο θέμα του τι μπορεί να κάνει με την διαιτησία που ο Λουτσέσκου έδωσε μεγάλη έμφαση υπογραμμίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες το VAR χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις που είναι να δοθεί κάτι σε βάρος του ΠΑΟΚ. Καλώς ή κακώς, και στο θέμα της διαιτησίας, χρειάζεται άνθρωπος που θα μεταφέρει τις θέσεις και την πίεση ενός συλλόγου προς την ΚΕΔ και τον κάθε Κλάτενμπεργκ για να αντιλαμβάνεται και τυχόν αδικίες. Μόνο έτσι μπορεί να αποκτήσει αντίβαρο στο μπούλινγκ προς την ΚΕΔ από άλλους συλλόγους και να έχει ανά πάσα στιγμή γνώση του τι συμβαίνει σε ανώτατο επίπεδο. Για τον συγκεκριμένο ρόλο, χρειάζεται άνθρωπος με ειδικό βάρος, όπως για παράδειγμα συνέβαινε με τον Λούμπος Μίχελ κι ας σπιλώθηκε τόσο πολύ το έργο του όσο ήταν στον ΠΑΟΚ από ορισμένους. Την δεδομένη χρονική περίοδο, ο Μάκης Γκαγκάτσης είναι πολύτιμος, αλλά επιφορτισμένος με ουκ ολίγα πράγματα και προφανώς χρειάζεται και άλλο στέλεχος ο ΠΑΟΚ στο δικό του επίπεδο και με εξειδίκευση στην διαιτησία.
Αν, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ δεν οχυρωθεί κατάλληλα, τότε θα ψάχνει μόνο τις επιτυχίες που κρίνονται από το αποτέλεσμα της μίας βραδιάς όπως είναι το Κύπελλο και θα συζητά για φάσεις που δεν έγιναν γκολ, στεκόμενοι στην ατυχία ή σε υποθετικά σενάρια του «τι θα γινόταν, αν...».
Και κάτι τελευταίο. Στην όλη διαδικασία χτισίματος μίας ομάδας πρωταθλητισμού, δεν μπορεί να μην συμμετέχει ο κόσμος. Χθες στο ΟΑΚΑ, η συντριπτική πλειοψηφία στήριξε άψογα και με ζηλευτό πάθος την ομάδα του ΠΑΟΚ. Υπήρχαν, όμως, και οι λίγοι θερμόαιμοι που δημιούργησαν πρόβλημα στην ομάδα και ίσως κινδυνεύσει με τιμωρία έδρας. Θα πρέπει να σκεφτούν αν με την συμπεριφορά τους βοηθούν τον σύλλογο να πάει μπροστά.