Ο ΠΑΟΚ δίνει τόπο στα νιάτα: Πρώτος στην Ελλάδα σε χρησιμοποίηση παικτών U21!

Χρύσανθος Δοβλέτογλου18 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ΠΑΟΚ εδώ και κάποια χρόνια έχει αλλάξει ρότα και δίνει τόπο στα νιάτα, με τη χρησιμοποίηση νεαρών ποδοσφαιριστών, είτε που ανέβηκαν από τα τμήματα υποδομής της ομάδας, είτε που ήρθαν με μεταγραφή για να αναδειχθούν στην Τούμπα. Κωνσταντέλιας και Κουλιεράκης είναι οι τελευταίες περιπτώσεις, ενώ πιο πριν είχαν βρει χώρο στην πρώτη ομάδα οι Γιαννούλης και Τζόλης.

Το CIES (Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών) δημοσίευσε μία πολύ ενδιαφέρουσα λίστα με τις ομάδες που διαθέτουν τους περισσότερους παίκτες κάτω των 21. Πιο συγκεκριμένα, κατατάσσει τους συλλόγους από 58 πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το ποσοστό των λεπτών συμμετοχής ποδοσφαιριστών που δεν έχουν κλείσει τα 21 έτη, σε αγώνες των εγχώριων πρωταθλημάτων τα τελευταία τρία χρόνια (από 9/9/2021 έως τις 9/9/2024). 

Η Μπαρτσελόνα ηγείται του ευρωπαϊκού πίνακα των big-5 πρωταθλημάτων (22,6% ποσοστό λεπτών), ενώ η ουκρανική Ρουκχ Λβιβ είναι ο σύλλογος που προσανατολίζεται περισσότερο στους νέους με το τρομερό 41,1%. Στην Ελλάδα, ο ΠΑΟΚ κατέχει την πρωτιά με ποσοστό λεπτών 7,3% με έξι συνολικά ποδοσφαιριστές κάτω των 21, τέσσερις Έλληνες και δύο ξένους. Δεύτερος είναι ο Ολυμπιακός με ποσοστό 6,3%, ενώ ο Άρης βρίσκεται στην 9η θέση με 1,1% και τελευταία η ΑΕΚ με 0,1%.

Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι αυτά τα ποσοστά είναι μικρά σε σχέση με ομάδες του εξωτερικού που έχουν εδώ και χρόνια την κουλτούρα να αναδεικνύουν παίκτες, όπως, για παράδειγμα, η Νόρτσελαντ από τη Δανία με ποσοστό 40,7% των λεπτών και η αυστριακή Σάλτσμπουργκ με ποσοστό 37.4%.

Πανευρωπαϊκά, πίσω από την Μπαρτσελόνα, όσον αφορά τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα είναι η Λυών με ποσοστό 20,7%. Εκτός Ευρώπης, η Ντιφενσόρ από την Ουρουγουάη προηγείται με 23,9%, έναντι της Φορταλέζα από την Κολομβία (22,8%).

Στο κείμενο παρουσιάζεται, επίσης, ο αριθμός των ξένων ποδοσφαιριστών U21 που έχει στο ρόστερ της κάθε ομάδα. Στις τρεις πρώτες θέσεις είναι η Βασιλεία (24), η Σάλτσμπουργκ (22) και η Νόρτσελαντ (21). Η Πάρμα έχει τους περισσότερους στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα (16 παίκτες).

Αναλυτικά η κατάταξη στο ελληνικό πρωτάθλημα:

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.