Ένας μύκητας που κυριαρχεί στα νοσοκομεία απασχολεί τους επιστήμονες, με τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Νίκο Σύψα, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Πρόκειται για τον Candida Auris που υπάρχει και σε νοσοκομεία της Αττικής.
Όπως εξήγησε σήμερα ο διευθυντής Β' ΜΕΘ του Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος στο ΟPEN, «Είναι μία candida που προς το παρόν δεν μας έχει απασχολήσει στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι προσβάλει ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, που έχουν ήδη κάποια υποκείμενα σοβαρά νοσήματα. Το δυστύχημα είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει φάρμακο να την αντιμετωπίσεις, αλλά δεν μπορείς να την εκριζώσεις με τα συνήθη απολυμαντικά μέσα».
Μάλιστα, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε πως μονάδα εντατικής στη Νέα Υόρκη καταστράφηκε ολόκληρη και να ξαναχτιστεί για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.
«Πριν από δύο χρόνια φωνάζαμε γιατί εδώ και δεκαετίες λέμε ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια, λόγω της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, έχουν φτάσει σε τέτοια έκταση και έχουν πιάσει σε τέτοιο βαθμό τη χώρα μου που πήρε τα πρωτεία σε όλη την Ευρώπη (...). Είμαστε μια χώρα η οποία έχει πολύ μεγάλο ποσοστό πολυανθεκτικών μικροβίων» τόνισε έπειτα ο ειδικός.
Μάλιστα, ο κ. Καπραβέλος είπε πως «αυτό που βλέπετε πίσω από τους θανάτους, ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται εκεί και στην εποχή του κορωνοϊού αν μπορούμε να δούμε τα ψιλά γράμματα των θανάτων που έχουν συμβεί, ένα 40% οφείλεται σε αυτά τα πολυανθεκτικά μικρόβια».
«Όταν δίνεις συνέχεια αντιβιοτικά για "ψύλλου πήδημα" το μόνο που κάνεις, αν δεν χρειάζεται να τα πάρεις, είναι αυτό που λέμε αγριεύουν τα μικρόβια, προσαρμόζονται, γίνονται πολυανθεκτικά και μπορούν να σε καταστρέψουν. Δηλαδή να μπεις σε μία ΜΕΘ για ένα τροχαίο ατύχημα, 25 χρονών, να έχεις υποστεί του κόσμου της επεμβάσεις και να είναι επιτυχείς και να χάσεις τη ζωή σου από πολυανθεκτικό μικρόβια» συμπλήρωσε.
«Έχει εντοπιστεί, είναι σποραδικές οι περιπτώσεις, ειδικά σε νοσοκομεία των Αθηνών -και ειδικά στον Ευαγγελισμό. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν έχει εμφανιστεί αυτός ο μύκητας, είναι σποραδικές οι περιπτώσεις. Τα υπόλοιπα που αναφέρω έχουν πάρει επιδημική μορφή, ειδικά όλα τα νοσοκομεία έχουν μεγάλο ποσοστό πολυανθεκτικών μικροβίων» γνωστοποίησε μετά ο Νίκος Καπραβέλος.
Στη συνέχεια δήλωσε πως «Είναι μύκητας που προσβάλλει ανοσοκατασταλμένους. Δηλαδή πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, δεν κινδυνεύει ο πληθυσμός ο υγιής και υπάρχουν κάποιες ειδικές κατηγορίες ανοσοκατασταλμένων που είναι οι περιπτώσεις κυρίως που απασχολούν».
Ο κ. Καπραβέλος είπε πως ο μύκητας υπήρχε από πριν, απλά «με την πάροδο του χρόνου έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε πολύ μεγάλη αντοχή και ανθεκτικότητα σε πολλές κατηγορίες μυκήτων και μικροβίων».
«Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις θερίζουν»
Από πλευράς του, ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, είπε πως και στο Αττικό «είχαμε μέχρι πριν από λίγο χρονικό διάστημα».
«Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις θερίζουν. Εκτιμάται ότι για 3.000 και πλέον θανάτους τον χρόνο ευθύνονται οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις» υπογράμμισε.
Έπειτα τόνισε ότι «η κυβέρνηση επιμένει στις αναστολές, απουσιάζει βοηθητικό προσωπικό για να απολυμαίνει κομοδίνα και κρεβάτια. Δεν υπάρχουν πολλές καθαρίστριες για να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι χώροι. Όταν μοιράζονται τα γάντια με το σταγονόμετρο, είναι λογικό να μεταφέρονται τα μικρόβια».
Στο τέλος, ο κ. Γιαννάκος δήλωσε πως «εμείς ξέρουμε ότι το Αττικό το απασχόλησε μέχρι πριν έναν μήνα το εν λόγω μικρόβιο. Από εκεί και πέρα όμως, πράγματι πολλά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν προβλήματα με πολυανθεκτικά νοσοκομειακά μικρόβια, τα οποία είναι θανατηφόρα».
Τι είναι το Candida Auris
«Τα επόμενα μεγάλα πρωτοσέλιδα όταν θα τελειώσει η πανδημία θα είναι τα πολυανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία», είπε ο καθηγητής ο οποίος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μικρόβιο υπήρχε και πριν την πανδημία και στοίχιζε πολλές ζωές.
Ο κ. Σύψας τόνισε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε αισθητά κατά τη διάρκεια της πανδημίας αφού, όσοι ήταν υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων σταμάτησαν να ασχολούνται με οτιδήποτε εκτός από τον κορωνοϊό. «Η επιτήρηση χάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ένα σημαντικό κομμάτι των θανάτων οφείλεται στο πρόβλημα αυτό. Όλοι οι γιατροί που ήταν στον έλεγχο των λοιμώξεων πήγαν στις μονάδες Covid-19», δήλωσε ενώ διευκρίνισε ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια, όχι μόνο θα παραμείνουν, αλλά οι λοιμώξεις που προκαλούν σε ασθενείς, θα είναι το πρώτο αίτιο θανάτου στα νοσοκομεία.
Έχει μεγάλη θνησιμότητα, είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και δεν εκριζώνεται
«Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Candida Auris. Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο Ευαγγελισμός. Θα τα βρούμε μπροστά μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι, όταν φύγει ο κορονοϊός, η πολιτεία οφείλει να επικεντρωθεί σε αυτό το πρόβλημα. To Candida Auris, σημείωσε, έχει μεγάλη θνησιμότητα, είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και δεν εκριζώνεται. Όπως τόνισε, στο εξωτερικό, οι υπεύθυνοι δεν δίστασαν να «ξηλώσουν» και να ξαναχτίσουν από την αρχή ολόκληρη ΜΕΘ, προκειμένου να εκριζώσουν το μικρόβιο. Ο κ. Σύψας υπογράμμισε, τέλος, ότι οι αυξημένοι θάνατοι στη χώρα μας, την περίοδο της πανδημίας, οφείλονται και στην ύπαρξη των πολυανθεκτικών μικροβίων στα νοσοκομεία μας.
Γιατί πρέπει να μας ανησυχεί ο Candida auris
Ο Candida auris είναι ένας αναδυόμενος μύκητας που αποτελεί σοβαρή παγκόσμια απειλή για την υγεία. Το CDC ανησυχεί για τον C. auris για τρεις βασικούς λόγους:
Eίναι ανθεκτικός σε πολλαπλά αντιμυκητιασικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων από Candida. Ορισμένα στελέχη είναι ανθεκτικά και στις τρεις διαθέσιμες κατηγορίες αντιμυκητιασικών φαρμάκων.
Είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί με τις συνήθεις εργαστηριακές μεθόδους και μπορεί να ταυτοποιηθεί εσφαλμένα σε εργαστήρια χωρίς ειδική τεχνολογία. Η λανθασμένη ταυτοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη διαχείριση.
Έχει προκαλέσει επιδημίες σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ταυτοποιείται γρήγορα το C. auris σε νοσηλευόμενο ασθενή, ώστε οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης να μπορούν να λάβουν ειδικές προφυλάξεις για να σταματήσουν την εξάπλωσή του.
Πηγή: ethnos.gr