Ο Άλαν Πάρντιου μπορεί ως ποδοσφαιριστής και ως μέσος που ήταν να μην έκανε και την μεγάλη καριέρα, παρότι αγωνίστηκε σε ομάδες όπως η Κρίσταλ Πάλας και η Τσάρλτον, αλλά ως προπονητής έχει σίγουρα αφήσει το στίγμα του στα αγγλικά γήπεδο.
Γεννημένος στην πόλη που...αγαπάει το τένις στο Γουίμπλεντον λίγα χιλιόμετρα έξω από το Λονδίνο, αγάπησε την προπονητική αμέσως μετά την λήξη της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στην Ρέντινγκ και αναλαμβάνει αμέσως βοηθός προπονητή στην ομάδα και την επόμενη σεζόν στα 39 του χρόνια, πρώτος προπονητής!
Τελικός κυπέλλου Αγγλίας με το...καλημέρα
Ηδη στα 4 χρόνια δουλειάς στην Ρέντινγκ φέρνει επιτυχίες, ανόδους και καλές πορείες στην ομάδα και «αναγκάζει» την Γουέστ Χαμ να τον αποκτήσει. Καταφέρνει να επαναφέρει την Γουέστ Χαμ στην μεγάλη κατηγορία και την σεζόν 2005-2006 τα «σφυριά» υπό τις οδηγίες του τερματίζουν στην 9η θέση στην Premier League, ενώ φτάνουν και μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, αλλά χάνουν το τρόπαιο από τη Λίβερπουλ στα πέναλτι.
Σε εκείνη την ομάδα έχει στόπερ τον Σκαλόνι, νυν τεχνικό της εθνικής Αργεντινής, τον γνωστό Ισραηλινό χαφ Μπεναγιούν και επιθετικούς τον Μπόμπι Ζαμόρα και τον Τέντι Σέριγχαμ. Στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν συνεργάζεται με τον Μασεράνο και τον Τέβεζ στην Γουέστ Χαμ, ωστόσο τα Χριστούγεννα αποχωρεί με προορισμό την Τσάρλτον.
Εκεί ίσως είναι και τα δύο χειρότερα προπονητικά χρόνια, αφού δεν καταφέρνει να πετύχει την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία. Ο Πάρντιου κάνει διάλειμμα ενός έτους και αναλαμβάνει την Σαουθάμπτον το καλοκαίρι του 2009, με την ομάδα στην League One τότε. Μπορεί να μην καταφέρνει την άνοδο, αλλά της χαρίζει το Λιγκ Τρόφι (τρόπαιο ανάμεσα σε ομάδες της League One και της League Two), κερδίζοντας στον τελικό την Καρλάιλ με σκορ 4-1.
ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ: Το μεγάλο κεφάλαιο της ζωής του
Το μεγάλο κεφάλαιο της καριέρας του έρχεται τον Δεκέμβριο του 2010 όταν αναλαμβάνει τη Νιούκαστλ, χωρίς να αποτελεί τον αγαπημένο υποψήφιο των οπαδών της ομάδας. Στο ντεμπούτο του κερδίζει 3-1 την Λίβερπουλ. Στην ομάδα παίζουν τότε ο Ολλανδός γκολκίπερ Κρουλ, στην άμυνα ο Κάμπελ, ο Κολοτσίνι, στα χαφ ο Νόλαν, ο Μπάρτον, ο Μπεν Αρφά, ο Γκουτιέρες και στην επίθεση ο Κάρολ και ο Αμεόμπι. Η Νιουκάστλ τερματίζει 11η και την επόμενη σεζόν η διοίκηση ενισχύει την ομάδα με τον Καμπάιγ και κυρίως τον φορ Παπί Σισέ, που με τον άλλο Σενεγαλέζο Ντεμπά Μπα, κάνουν φοβερό δίδυμο στην επίθεση. Ο Πάρντιου ξεκινά με ένα σερί 11 αγώνων χωρίς ήττα, ένα από τα καλύτερα στην ιστορία της ομάδας.
Η ομάδα βγαίνει στην Ευρώπη (τερματίζει στην 5η θέση, πάνω από Τσέλσι και Λίβερπουλ), ο Πάρντιου ψηφίζεται ως ο καλύτερος τεχνικός της σεζόν και υπογράφει νέο οκταετές (!!!) συμβόλαιο με τους «ανθρακωρύχους». Την επόμενη σεζόν φτάνει μέχρι τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ στην Ευρώπη, αλλά αποκλείεται από την Μπενφίκα. Είναι αξιοσημείωτο πως από τότε μέχρι σήμερα η Νιούκαστλ δεν έπαιξε ξανά στην Ευρώπη. Ακολουθούν δύο σεζόν που η ομάδα τερματίζει στην 16η και 10η θέση και ήδη ο Πάρντιου αρχίζει να έχει διαφωνίες με την διοίκηση του τότε προέδρου της Νιούκαστλ. Ξεκινά στην ομάδα την σεζόν 2014-2015 αλλά τα Χριστούγεννα μετακομίζει στην Κρίσταλ Πάλας με αντίτιμο 3,5 εκατομμυρίων λιρών.
Κρίσταλ Πάλας, Γουέστ Μπρομ και νέες προκλήσεις
Τερματίζει με την νέα του ομάδα στην 10η θέση, αφήνοντας την πρώην ομάδα του τη Νιούκαστλ στην 15η. Την επόμενη σεζόν η Κρίσταλ Πάλας καταφέρνει να μείνει στην κατηγορία και φτάνει μέχρι τον τελικό του κυπέλλου, αλλά χάνει το τρόπαιο στην παράταση από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στα μισά της σεζόν 2016-17 απομακρύνεται από την ομάδα. Ακολουθεί η Γουέστ Μπρομ ένα χρόνο αργότερα, με την ομάδα όμως να υποβιβάζεται και τον Άγγλο τεχνικό να ψάχνει κάτι...καινούργιο στην καριέρα του. Αναλαμβάνει την ολλανδική Ντεν Χάαγκ, αλλά η πανδημία σταματάει την δράση στην Ολλανδία. Τον Νοέμβριο του 2020 αναλαμβάνει την ΤΣΣΚΑ Σόφιας και αργότερα έχει και ρόλο τεχνικού διευθυντή. Τελικά τον περασμένο Ιούνιο αποχωρεί από τον σύλλογο λόγω ρατσιστικής επίθεσης οπαδών σε μαύρους παίκτες της ομάδας του.
Τα αγαπημένα του συστήματα
Συνήθως χρησιμοποιεί τα συστήματα 4-4-2 και 4-2-3-1, ενώ σε αρκετούς αγώνες έχει παρουσιάσει ένα «κράμα» αυτών των δύο διατάξεων. Θέλει να έχει γρήγορους ποδοσφαιριστές στα πλάγια και έναν καλό δημιουργικά μέσο να τους τροφοδοτεί. Στην άμυνα προτιμά να έχει έναν στόπερ με δημιουργικές αρετές, ενώ ζητά από τα πλάγια μπακ να συμμετέχουν στην επίθεση. Συνολικά μετρά πάνω από 800 παιχνίδια ως προπονητής σε πάγκο ομάδας και περίπου 350 από αυτά στην Premier League.