Ο Μπακαγιόκο ψάχνει τη χαμένη του αίγλη μέσω του ΠΑΟΚ

Κωστής Παναγιώτου01 Σεπτεμβρίου 2024

Το σίριαλ του καλοκαιριού για τον ΠΑΟΚ, με τον Μεϊτέ, έληξε οριστικά με την απόκτηση του Τιεμουέ Μπακαγιόκο, με τον 30χρονο Γάλλο να έρχεται στην Τούμπα, με έναν και μοναδικό στόχο, να βάλει ξανά την καριέρα του στο σωστό δρόμο.

Μπορεί το πλούσιο βιογραφικό του Μπακαγιόκο να προκαλεί αισιοδοξία στις τάξεις των φίλων του "δικεφάλου" (και δικαίως), αλλά στην πραγματικότητα ο υψηλόσωμος μέσος μέσω του ΠΑΟΚ ψάχνει τη χαμένη του αίγλη.

Ο προβληματισμός του Λουτσέσκου και η θέληση του Μπακαγιόκο

Τις προηγούμενες μέρες είχατε διαβάσει μέσα από το Metrosport.gr πως ο Ραζβάν Λουτσέσκου είχε ορισμένους ενδοιασμούς για τον Μπακαγιόκο και κατά πόσο ο ποδοσφαιριστής έχει ακόμη μέσα του τη φλόγα για ποδόσφαιρο.

Μάλιστα, το Metropolis 95.5 αποκάλυψε την πρωτοβουλία του Μπακαγιόκο να επικοινωνήσει με τον Ράζβαν Λουτσέσκου, εκφράζοντας την επιθυμία του να αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ, καθώς βρίσκει πολύ ενδιαφέρον το αγωνιστικό πρότζεκτ της ομάδας.

Αυτή η κίνηση του Γάλλου ξεκλείδωσε ουσιαστικά και τη μεταγραφή του στους Πρωταθλητές Ελλάδας και πλέον είναι στα πόδια του Μπακαγιόκο να δικαιώσει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ που τον εμπιστεύτηκαν.

Πως έφτασε όμως ο Μπακαγιόκο από τα 40 εκατομμύρια ευρώ της Τσέλσι στις ολιγόλεπτες συμμετοχές με τη Μίλαν και εν τέλει στη Λοριάν;

Στη χρυσή γενιά της Μονακό

Το 2014 η Μονακό αποφασίζει να επενδύσει τον πακτωλό χρημάτων που καρπώθηκε από τη μεταγραφή το Χάμες Ροντρίγκες στη Ρεάλ Μαδρίτης σε ποδοσφαιριστές με μεταπωλητική αξία.

Μια από αυτές ήταν και η απόκτηση του Μπακαγιόκο από τη Ρεν, έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ. Στα τρία χρόνια, που αγωνίστηκε στους Μονεγάσκους, ο Γάλλος μέσος εκτόξευσε την χρηματιστηριακή του αξία.

Αποκορύφωμα της πορείας του, με τη φανέλα της Μονακό, ήταν η κατάκτηση του γαλλικού πρωταθλήματος τη σεζόν 2016/17, αλλά και η εντυπωσιακή παρουσία της ομάδα στο Champions League, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο Μπακαγιόκο εκείνη τη χρονιά αποτελεί βασικό γρανάζι της ομάδας του Ζαρντίμ, καταγράφοντας 51 εμφανίσεις (3.907 λεπτά) σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ στα 12 παιχνίδια, που έδωσε η Μονακό στο CHL, ο Γάλλος μέσος αγωνίστηκε στα 10, ως βασικός.

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του αναγκάζουν μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους να βάλουν στα μπλοκάκια τους το όνομά του, με την Τσέλσι εν τέλει να βγάζει από τα ταμεία της 40 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει.

Μάλιστα, η πώλησή του είναι η έκτη μεγαλύτερη στην ιστορία της Μονακό, με τους Εμπαπέ (180.000.000 ευρώ, Παρί Σεν Ζερμέν), Λεμάρ (72.000.000 ευρώ, Ατλέτικο Μαδρίτης), Μεντί (57.500.000 ευρώ, Μαν. Σίτι), Μπερνάρντο Σίλβα (50.000.000 ευρώ, Μαν. Σίτι) και Φαμπίνιο 45.000.000 ευρώ, Λίβερπουλ) να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα των ακριβότερων πωλήσεων του συλλόγου.

Η Νάπολι είναι η τελευταία γεμάτη σεζόν στο κορυφαίο επίπεδο

Την πρώτη σεζόν στην Τσέλσι ο Μπακαγιόκο συνεχίζει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του, αγωνιζόμενος σε 43 παιχνίδια (3.071 λεπτά) σε όλες τις διοργανώσεις. Ωστόσο, η αποχώρηση του Αντόνιο Κόντε από τους "μπλε" και η άφιξη του Μαουρίσιο Σάρι είχε αρνητική εξέλιξη για τον Γάλλο, οποίος παραχωρείται δανεικός στη Μίλαν.

Ωστόσο, ο υψηλόσωμος μέσος δεν πτοείται και κερδίζει με το σπαθί του τη θέση βασικού στους "ροσονέρι", καταγράφοντας 42 συμμετοχές (3.274 λεπτά).

Μετά το τέλος του δανεισμού επιστρέφει στο Λονδίνο, αλλά και πάλι παραχωρείται δανεικός, αυτή τη φορά στη Μονακό, μετρώντας 20 παιχνίδια (1.722 λεπτά), όλα ως βασικός, στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Ακόμα μια επιστροφή στην Τσέλσι και ακόμη ένας δανεισμός, πάλι στην Ιταλία, αλλά αυτή τη φορά στην Ιταλία, για λογαριασμό της Νάπολι.

Στη Νότια Ιταλία ο Μπακαγιόκο πραγματοποιεί την τελευταία γεμάτη σεζόν του, στο κορυφαίο επίπεδο, αγωνιζόμενος σε 44 αναμετρήσεις (2.660 λεπτά) σε όλες τις διοργανώσεις, σημειώνοντας εντυπωσιακές επιδόσεις.

Σε 32 αγώνες στο ιταλικό πρωτάθλημα, ο Μπακαγιόκο παίρνει φανέλα βασικού σε 23 αναμετρήσεις, πετυχαίνοντας δύο γκολ, το ένα εκ των οποίων έδωσε και τη νίκη στη Νάπολι, καθώς πέτυχε το νικητήριο γκολ απέναντι στην Ουντινέζε (1-2) στο φινάλε του παιχνιδιού, για την 17η αγωνιστική της Serie A.

Οι αριθμοί του Μπακαγιόκο στην Serie A τη σεζόν 2020/21:

Ανά αγώνα

Ενέργειες με τη μπάλα

48.6

Πάσες

33.8 (88%)

Πάσες στην επίθεση

16.9 (85%)

Πάσες-κλειδιά

0.4

Τελικές

0.5

Κλεψίματα

1.1

Τάκλιν

2.2

Κερδισμένες μονομαχίες

5.9 (63%)

Ντρίμπλες

0.8 (86%)

Η μεγάλη ικανότητα του Μπακαγιόκο είναι το κουβάλημα της μπάλας από την άμυνα στο τελευταίο τρίτο της επίθεσης, έχοντας, μάλιστα, υψηλό ποσοστό επιτυχία στις πάσες του. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο ρόλος τους στα χρυσά χρόνια της Μονακό.

Επίσης, το 63% επιτυχία στις κερδισμένες μονομαχίες ήταν από τις κορυφαίες επιδόσεις στο ιταλικό πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν, δείγμα των σωστών τοποθετήσεων και της αντίληψης Μπακαγιόκο.

Αυτή ήταν και η τελευταία γεμάτη σεζόν του Γάλλου μέσου, καθώς ακολούθησε ένα δανεισμός δύο χρόνων στη Μίλαν, με την οποία αγωνίστηκε σε 21 παιχνίδια, έχοντας μόλις 657 αγωνιστικά λεπτά σε δύο σεζόν.

Το καλοκαίρι του 2023 η Τσέσλι δεν ανανεώνει τη συνεργασία μαζί του και ο Μπακαγιόκο μένει ελεύθερος. Το ανεπιτυχή πέρασμα από τη Μίλαν του στερεί το δικαίωμα να βρει ένα συμβόλαιο σε ομάδα από το πάνω ράφι, με αποτέλεσμα να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, στην πατρίδα του και συγκεκριμένα στη Λοριάν. Με τη γαλλική ομάδα αγωνίστηκε σε 20 αναμετρήσεις (1.317 λεπτά) στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Στον ΠΑΟΚ ο Τιεμουέ Μπακαγιόκο έχεις, ίσως, την τελευταία ευκαιρία να βάλει ξανά την καριέρα του στη σωστή κατεύθυνση. Θα τα καταφέρει; Οι απαντήσεις, για ακόμη μια φορά, εντός γηπέδου!

Photo credits: Official Twitter account of PAOK FC

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.