Ο Μαντί Καμαρά είναι αυτό που έλειπε από τη μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ

Κωστής Παναγιώτου20 Ιουνίου 2024

Τα τυπικά απομένουν ώστε ο Μαντί Καμαρά να αποτελέσει και επίσημα ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ. Ο μέσος από τη Γουινέα ήρθε στον "δικέφαλο" για να δέσει τα κομμάτια της μεσαίας γραμμής και να αποτελέσει τον παίκτη-κλειδί του νέου ρόστερ.

Ο ΠΑΟΚ μετά από ένα σκληρό παιχνίδι διαπραγματεύσεων με την πλευρά του 27χρονου, έδωσε τα χέρια με τον Καμαρά και ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει κάθε λόγο να χαμογελάει για την πρώτη μεταγραφή του "δικεφάλου".

Η προσθήκη του Μαντί Καμαρά έχει πολλά οφέλη για τους "ασπρόμαυρους", καθώς προσθέτουν στο ρόστερ τους έναν ποδοσφαιριστή με εμπειρία από ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, αλλά ταυτόχρονα έναν ποιοτικό παίκτη που μπορεί ενώσει την άμυνα με την επίθεση.

Η συνεισφορά του στην άμυνα

Η μεταγραφή του 27χρονου μέσου είναι, ουσιαστικά, το κομμάτι του παζλ που έλειπε από τον περσινό ΠΑΟΚ, καθώς συνδυάζει μαχητικότητα, πρέσινγκ, τρεξίματα, αμυντική προσήλωση και συνεισφορά στην επίθεση.

Τα ασταμάτητα τρεξίματα, μαζί με τα σωματικά προσόντα του είναι το μεγάλο ατού του Καμαρά, με αποτέλεσμα να βρίσκεται παντού μέσα στον αγωνιστικό χώρο, δίνοντας βοήθειες στους συμπαίκτες είτε στην άμυνα, είτε στην επίθεση.

Ο Καμαρά δεν είναι ένας αμυντικός καταστροφέας. Ωστόσο, το καλό timing στα τάκλιν του και η ικανότητα να βρίσκεται στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή τον τοποθετούν υψηλά όσον αφορά την αμυντική του συνεισφορά.

Επίσης, και εξίσου σημαντικό είναι το πρέσινγκ που ασκεί, με αποτέλεσμα οι αντίπαλοί του να αναγκάζονται είτε να γυρίσουν τη μπάλα προς τα πίσω, κόβοντας ουσιαστικά την γρήγορη μετάβαση στην επίθεση, είτε να υποπέσουν σε λάθος μεταβίβαση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κενοί χώροι, για άμεση επίθεση.

Ο ρόλος στην επιθετική ανάπτυξη

Όσον αφορά τη συνεισφορά του στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του, ο Καμαρά αναλαμβάνει το ρόλο του οργανωτή, δηλαδή του παίκτη που θα προωθήσει τη μπάλα σε ποδοσφαιριστές πιο δημιουργικούς, στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Ένα από τα προτερήματα του 27χρονου είναι η άνεση που έχει να κουβαλήσει τη μπάλα, ώστε να βρει τον απαραίτητο χώρο να πασάρει. Βέβαια, δεν αρέσκεται μόνο σε αυτό, καθώς με την ίδια ευκολία μπορεί να δώσει τη μπάλα άμεσα, χωρίς να διασχίσει μέτρα με αυτήν.

Αλλά η συμβολή του στην επιθετική λειτουργία της ομάδας του δεν σταματάει εκεί, καθώς με τα κάθετα τρεξίματα που διαθέτει βρίσκεται συχνά σε θέση εκτέλεσης, είτε μέσα στη μεγάλη περιοχή, είτε λίγα μέτρα έξω από αυτήν, δημιουργώντας συχνά αριθμητικό πλεονέκτημα για την ομάδα του, μέσα και έξω από το κουτί.

Σίγουρα στο κομμάτι των εκτελέσεων δέχεται βελτίωσης, αλλά ο τρόπος που πατάει στην περιοχή τον καθιστά πάντα επικίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνες. Ωστόσο, οι πιο παραγωγικές σεζόν του Καμαρά, όσον αφορά το σκοράρισμα, είναι την πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό (2018/19), με 6 γκολ και τη δεύτερη (2019/20), με 7 τέρματα.

Κουμπώνει ιδανικά στη μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ

Το αγωνιστικό προφίλ του Μαντί Καμαρά κουμπώνει ιδανικά στη μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ. Ο 27χρονος διαθέτει στοιχεία που έλειπαν από το περσινό ρόστερ της ομάδας.

Ο Καμαρά είναι ένας καθαρόαιμος box to box μέσος, με μεγάλο όπλο την πίεση, που μπορεί να ασκήσει ψηλά στους αντιπάλους του. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που πριν τρία χρόνια είχε μπει στα μπλοκάκια αρκετών ομάδων της Premier League.

Λόγω της έφεσης που έχει να πιέζει ψηλά στον αγωνιστικό χώρο χρειάζεται δίπλα του έναν ποδοσφαιριστή με τα χαρακτηριστικά του Μεϊτέ ή του Σβαμπ, δηλαδή ενός παίκτη που θα μείνει πιο πίσω στο γήπεδο και θα δώσει τη δυνατότητα στον 27χρονο να πατήσει στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Παρακάτω θα δείτε τη σύγκριση του Καμαρά με τον Μεϊτέ, όσος αφορά τους αριθμούς τους στο πρωτάθλημα της Stoiximan Super League τη σεζόν 2023/24. Πριν παραθέσουμε, όμως, τις επιδόσεις των δύο παικτών του ΠΑΟΚ, αξίζει να αναφέρουμε πως ο Καμαρά αγωνίστηκε σε 16 παιχνίδια (15 ως βασικός), ενώ ο Μεϊτέ κατέγραψε 30 συμμετοχές (24 ως βασικός).

Ανά αγώνα

Καμαρά

Μεϊτέ

Ενέργειες με τη μπάλα

56.4

50.0

Πάσες

36.8 (81%)

34.0 (86%)

Πάσες πάνω από τη σέντρα

21.4 (75%)

18.4 (82%)

Πάσες-κλειδιά

0.6

0.5

Τελικές

1.2

0.7

Ανακτήσεις

0.9

0.9

Τάκλιν

1.5

1.4

Κερδισμένες μονομαχίες

3.8 (45%)

5.2 (62%)

Ντρίμπλες

0.8 (62%)

0.9 (82%)

Η πρώτη μεγάλη διαφορά που μπορούμε να εντοπίσουμε είναι οι τελικές των δύο μέσων, που φανερώνει και την έφεση του Καμαρά να πηγαίνει σε περισσότερες τελικές προσπάθειες μέσα σε ένα παιχνίδι.

Το καλύτερο ποσοστό ευστοχίας του Μεϊτέ, σε σχέση με τον Καμαρά, στις πάσες πάνω από τη σέντρα, είναι απόρροια του τρόπου που αγωνίζεται το νέο απόκτημα του ΠΑΟΚ, δηλαδή να βρίσκεται πιο ψηλά στον αγωνιστικό χώρο και να επιδιώκει πάσες μεγαλύτερου ρίσκου.

Συμπέρασμα: Ο ΠΑΟΚ με την προσθήκη του Μαντί Καμαρά ενισχύεται σημαντικά στο χώρο της μεσαίας γραμμής, βάζοντας στο ρόστερ του έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να τον ανεβάσει επίπεδο. Ωστόσο, πάντα μια μεταγραφή χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Και πάντα να θυμάστε, οι αριθμοί είναι μια φωτογραφία της στιγμής, οι απαντήσεις κατά πόσο μπορεί ο Καμαρά να ανεβάσει επίπεδο τον ΠΑΟΚ θα δοθούν μέσα στο χορτάρι.

Photo credits: Δημήτρης Γιαννακίδης/dimigiann93@hotmail.com

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.