Ο μαγικός αριθμός που χαρίζει ευεξία και καλή διάθεση

Metrosport Team24 Σεπτεμβρίου 2021

Πολλές μελέτες έχουν ήδη αναδείξει τη σημασία του ελεύθερου χρόνου για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου – Τώρα, τα ευρήματα μιας νέας επιστημονικής εργασίας δείχνουν ότι ο υπερβολικά πολύς ελεύθερος χρόνος μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για τον εγκέφαλο και τη διάθεσή μας – Τελικά πόσος ελεύθερος χρόνος είναι ιδανικός για εμάς;

Τη στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι παραπονιούνται για την έλλειψη ελεύθερου χρόνου που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη καθημερινότητα, πρόσφατη μελέτη συμπεραίνει ότι ο πολύς ελεύθερος χρόνος δεν μάς κάνει απαραίτητα πιο χαρούμενους! Αντίθετα, σε υπερβολικό βαθμό, ο ελεύθερος χρόνος μπορεί πράγματι να μάς κάνει δυστυχείς.

Τα ευρήματα από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, βασίστηκαν σε ερωτηματολόγιο που απάντησαν περισσότεροι από 21.000 Αμερικανοί. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παράσχουν λεπτομέρειες σχετικά με το τι έκαναν καθημερινά και να βαθμολογήσουν την αίσθηση ευεξίας τους, δηλαδή πόσο καλά ένιωθαν για τη ζωή τους.

Οι ερευνητές, λοιπόν, βρήκαν, ότι οι άνθρωποι που είχαν πολύ λίγο ελεύθερο χρόνο ήταν λιγότερο χαρούμενοι και ότι καθώς ο ελεύθερος χρόνος αυξανόταν, το ίδιο συνέβαινε και με την αίσθηση ευεξίας. Η κορύφωση της αίσθησης ευεξίας επιτυγχανόταν όταν οι άνθρωποι έφταναν στις δύο ώρες ελεύθερου χρόνου καθημερινά (τον οποίο μπορούσαν να περάσουν χωρίς κάποια επαγγελματική ή οικιακή δουλειά) και άρχιζε να φθίνει αν είχαν περισσότερες από πέντε ώρες.

Οι επιστήμονες εξηγούν τα ευρήματα λέγοντας ότι η ενασχόλησή μας με κάτι μάς δίνει έναν σκοπό κι επίσης διατηρεί σε καλά επίπεδα τη λειτουργία του εγκεφάλου. Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν και τα ευρήματα μιας μελέτης που διεξήχθη μερικά χρόνια πριν από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Τότε οι ερευνητές κάλεσαν μεσηλίκους και ηλικιωμένους εθελοντές να κάνουν εξετάσεις εγκεφάλου και να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με το τι είχαν να κάνουν καθημερινά. Αυτά περιελάμβαναν ερωτήσεις όπως «πόσο συχνά έχετε υπερβολικά πολλά πράγματα να κάνετε μέσα στην ημέρα ώστε να μην μπορείτε να τα κάνετε όλα;», «πόσο συχνά έχετε τόσα πολλά πράγματα να κάνετε που καταλήγετε να κοιμάστε αργότερα από τη συνηθισμένη ώρα;» και άλλα.

Βρήκαν, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι έτειναν να είναι λιγότερο πολυάσχολοι καθώς μεγάλωναν και ότι οι γυναίκες όλων των ηλικιών ήταν πιο πολυάσχολες από τους άνδρες. Ανακάλυψαν, επίσης, ότι οι πολυάσχολοι άνθρωποι όλων των ηλικιών είχαν καλύτερη μνήμη εργασίας (ικανότητα να θυμόμαστε περισσότερα από ένα πράγμα ταυτόχρονα), καλύτερη επεισοδιακή μνήμη (ικανότητα να ανακαλούμε προηγούμενα συμβάντα) και μεγαλύτερη ταχύτητα επεξεργασίας, δηλαδή ο εγκέφαλός τους λειτουργούσε ταχύτερα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.