Πώς η πανδημία οδηγεί στην αύξηση των εξαναγκαστικών γάμων, της έμφυλης βίας και των βιασμών.
Απίστευτο και σοκαριστικό. Έρευνα της VSO σε τέσσερις επαρχιακές περιοχές όπου «τρέχει» το πρόγραμμα Sisters for Sisters, ρώτησε τα κορίτσια που συμμετείχαν για τυχόν αλλαγές στη ζωή τους στη διάρκεια του lockdown. Η συντριπτική πλειοψηφία (89%) ανέφερε αυξημένη πίεση για οικιακή ή αγροτική εργασία εις βάρος του διαβάσματος, ενώ από τα 152 κορίτσια που συμμετείχαν, τα 11 είχαν ήδη παντρευτεί. Τοπικές ομάδες τονίζουν ότι πρόκειται για μεγάλη αύξηση σε σχέση με ένα τυπικό τρίμηνο.
Η Αμάντα Πάουντελ, επικεφαλής του προγράμματος για το Νεπάλ, δήλωσε στον Guardian: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν παραδοσιακά τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες του Νεπάλ, φαίνεται πως επιστρέφουν εξαιτίας της πανδημίας. Παρά την πρόοδο στην ισότητα των φύλων τα τελευταία χρόνια, φοβόμαστε ότι αυτές οι μάχες που κερδήθηκαν με μόχθο θα αντιστραφούν».
«Οι περιοχές στις οποίες εργαζόμαστε στο Νεπάλ στηρίζονται πολύ στην εργασία των μεταναστών, οι οποίοι στέλνουν εμβάσματα από την Ινδία. Τα νοικοκυριά στις επαρχιακές περιοχές της χώρας έχουν πληγεί σφοδρά από την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κοροναϊός. Αυτό αυξάνει τις πιέσεις που δέχονται οι οικογένειες, επομένως και την πίεση προς τα κορίτσια να παντρευτούν».
Αύξηση των γάμων ανηλίκων
Ο Μπίλι Μολοσόνι είναι σύμβουλος φύλου και διαφορετικότητας στο Care Malawi. Όπως αναφέρει, οι επιπτώσεις ήταν ακόμη χειρότερες από ό,τι πίστευε στην αρχή του lockdown. «Αυτό που βλέπουμε και ακούμε είναι ότι περισσότερα κορίτσια από το συνηθισμένο μένουν έγκυοι και παντρεύονται, ενώ ορισμένες ενδέχεται να μην μπορέσουν να επιστρέψουν στο σχολείο», εξηγεί. «Κάναμε μια ταχεία ανάλυση του τρόπου με τον οποίο ο κοροναϊός ενδέχεται να επηρεάσει τον γάμο ανηλίκων και την εγκυμοσύνη πριν κλείσουν τα σχολεία και ανησυχούσαμε από τότε… όμως οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να φανταστούν το εύρος στο οποίο θα επηρεάζονταν».
Ο Μολοσόνι τονίζει ότι υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις για άμεσες επιπτώσεις. «Η κυβέρνηση εδώ προχώρησε σε μια εκτίμηση του μεγέθους του προβλήματος. Ανεπίσημα, μας έχει ειπωθεί ότι όλες οι περιοχές του Μαλάουι έχουν βιώσει τουλάχιστον κάποιες ποσοστιαίες μονάδες αύξησης των κυήσεων και των γάμων ανηλίκων».
Το Μαλάουι διαθέτει μια εθνική γραμμή βοήθειας για την έμφυλη βία και τη βία κατά των παιδιών, η οποία καλύπτει περίπου τις μισές περιοχές της χώρας. Η γραμμή κατέγραψε σημαντική αύξηση των αναφορών γάμων και βιασμών ανηλίκων. Όπως δήλωσε εκπρόσωπός της στον Guardian: «Οι εξαναγκαστικοί γάμοι και οι γάμοι ανηλίκων κατέγραψαν αύξηση 35% από τον Μάρτιο έως τον Μάιο αυτής της χρονιάς σε σχέση με πέρσι, ενώ οι βιασμοί, οι οποίοι συνδέονται με τους γάμους ανηλίκων, αυξήθηκαν κατά 151%.
Οι πρόωροι γάμοι είναι μόνο ένα μέρος αυτού που σύμφωνα με προειδοποιήσεις των ειδικών αποτελεί ευρύτερο μοτίβο καταστροφής των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας του κοροναϊού.
Το UNFPA έχει θέσει τρεις στόχους για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2030: την ικανοποίηση των αναγκών οικογενειακού προγραμματισμού, το τέλος της έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένων των γάμων ανηλίκων και το τέλος όλων των θανάτων κατά τον τοκετό που μπορούν να αποφευχθούν.
Τώρα, όμως, η υπηρεσία προειδοποιεί: «Η πανδημία του κοροναϊού θα μπορούσε να υπονομεύσει πλήρως την πρόοδο που κάναμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Πηγή: www.theguardian.com