Ο Killer Μορόν, έγραψε ρεκόρ και έβαψε κίτρινο το ντέρμπι

Βασίλης Μάστορας11 Μαρτίου 2024

Ο Αρης χτίζει σιγά σιγά παράδοση με το μέρος του στα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα. Ένα ακόμη κομμάτι σ’ αυτή την εικόνα έβαλε χθες με τη νίκη του επί του «Δικεφάλου», με τον Μορόν να είναι ο ποδοσφαιριστής-Killer που «σφράγισε» τη νίκη. Ο Ισπανός ύστερα από πάσα του Σαβέριο, με μία επαφή της μπάλας «εκτέλεσε» τον Κοτάρσκι. Το γκολ ήταν αρκετό για να δώσει τη νίκη στον Αρη που χθες για τέταρτη φορά «γκρέμισε» από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα πρωτοπόρο ομάδα. Συγχρόνως ο Ισπανός γράφει προσωπικό ρεκόρ καριέρας, καθώς δεν είχε πετύχει μέχρι φέτος 16 γκολ σ’ ένα Πρωτάθλημα.


Το χθεσινό ντέρμπι είχε ιδιαιτερότητες τις οποίες δεν είχαμε συνηθίσει στους αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων.

Ο ΠΑΟΚ είχε, ίσως από τις λίγες φορές τόσο μεγάλη ανάγκη τη νίκη, καθώς βρισκόταν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και δεν ήθελε με το καλημέρα των πλέι οφ να χάσει αυτό το προνόμιο. Ο Αρης δεν είχε να χάσει τίποτε. Απέχει αρκετά από την 4η θέση, οπότε το πρώτο κίνητρο ήταν το γόητρο και η αξιοπιστία του. Αυτά τα δύο στοιχεία έμπαιναν στην εξίσωση πριν από το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή, χωρίς κάποιος να μπορεί να πει με σιγουριά τι θα έβγαζε μετά από 90 λεπτά. Υπήρχαν κι άλλες περιφερειακές ιδιαιτερότητες, όπως η απουσία του κόσμου, η ψυχολογία του ΠΑΟΚ μετά την ήττα στο Ζάγκρεπ και τα δύσκολα που έβαλε πολλές φορές ο Αρης στον «Δικέφαλο» μέσα στην Τούμπα, πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο Ακης Μάντζιος εμπιστεύτηκε για μία ακόμη φορά δίδυμο στο κέντρο της άμυνας τον Φαμπιάνο με τον Μπράμπετς, έβαλε τον Μοντόγια στο αριστερό άκρο και επανέφερε Ζουλ και Βερστράτε ως εσωτερικούς χαφ. Δίπλα τους ο Νταρίντα, Σουλεϊμάνοφ, Σαβέριο στα άκρα και ο Μορόν στην κορυφή.

Ο τρόπος παιχνιδιού του Αρη ήταν λίγο- πολύ αναμενόμενος. Έδινε χώρο στον ΠΑΟΚ και προσπαθούσε να γίνει επικίνδυνος με το επιθετικό τρανζίσιον. Ο «Δικέφαλος» είχε την κατοχή, επιχείρησε να πιέσει περισσότερο από την πλευρά του Μοντόγια με τον Αντρίγια Ζίβκοβις, αλλά δεν κατάφερε πολλά πράγματα. Ο Αρης ήταν αλάνθαστος αμυντικά και παρότι η άμυνα δέχτηκε πίεση, καθώς οι μέσοι Ζουλ, Βερστράτε και Νταρίντα δεν είχαν μεγάλη συμμετοχή στα πρώτα 30 λεπτά, ούτε ανασταλτικά, αλλά ούτε και δημιουργικά ο Κουέστα δεν πέρασε δύσκολες στιγμές. Δύο σουτ από τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς και τον Γιόνι Οτο, ήταν όλες κι όλες οι απειλές του «Δικεφάλου» στο α’ ημίχρονο.

Στο β’ ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν εντελώς διαφορετική. Είχε μεγαλύτερη ένταση και περισσότερες ευκαιρίες από τις δύο ομάδες. Με τον ΠΑΟΚ να ασκεί μεγαλύτερη πίεση και τον Αρη μεσοαμυντικά να μην έχει την ίδια ηρεμία. Οι γραμμές του πολλές φορές είχαν αποστάσεις και οι αμυντικοί έχαναν τις θέσεις τους, όταν οι γηπεδούχοι κυκλοφορούσαν γρήγορα την μπάλα. Ο Αρης προσπάθησε να κάνει περισσότερα πράγματα επιθετικά με το ανέβασμα των ακραίων αμυντικών, κυρίως του Μοντόγια και των μέσων, αλλά αυτό έδινε χώρο στους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ για να γίνουν απειλητικοί στο τρανζίσιον.

Ο «Δικέφαλος» είχε ευκαιρίες με τους Μουργκ, Μπάμπα και Τζήμα (η σημαντικότερη του αγώνα για τον ΠΑΟΚ).

Η απάντηση του Αρη στο β’ ημίχρονο ήταν δύο φάσεις με τον Σαβέριο. Η καλύτερη στο 56ο όταν έκανε άνω-κάτω την άμυνα του ΠΑΟΚ αλλά δεν είχε καλό τελείωμα.

Οι δύο προπονητές επιχείρησαν με τις αλλαγές να αλλάξουν την εικόνα των ομάδων τους, χωρίς όμως να καταφέρουν να πετύχουν θεαματικό αποτέλεσμα. Απλά συντήρησαν το ίδιο τέμπο με άλλους ποδοσφαιριστές. Ο Αρης συνέχισε να βρίσκει λύσεις αμυνόμενος, ενώ ο ΠΑΟΚ δεν είχε καθαρό μυαλό στα τελειώματα, οπότε έριξε στο καλάθι την υπεροχή.

Ο Αρης νίκησε γιατί οι ποδοσφαιριστές του υπηρέτησαν πιστά το πλάνο και είχε σε πολύ καλή βραδιά την τετράδα της άμυνας, η οποία πήρε αρκετές βοήθειες και από τους χαφ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.