Ο ήρωας που γέννησε η πανδημία

Κώστας Πετρωτός23 Μαρτίου 2020

Ο κορωνοϊός αφήνει στο πέρασμά του θύματα και ανθρώπους με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Ενας από αυτούς είναι και ο 34χρονος Κινέζος οφθαλμίατρος, Λι Γουένλιανγκ. Μόνο που η δική του απώλεια, συνδυάζεται και με μία γέννηση. Αυτή ενός ήρωα. Του ανθρώπου που «φώναξε» πρώτος στην ανθρωπότητα για τον κίνδυνο που ερχόταν, αλλά οι συμπατριώτες του άργησαν να τον ακούσουν...

Ο Λι Γουένλιανγκ εργαζόταν στο κεντρικό νοσοκομείο της Γουχάν, την πόλη επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού. Εξετάζοντας ασθενείς διαπίστωσε ότι υπήρχαν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων από την τοπική ψαραγορά που βρίσκονταν σε καραντίνα στο νοσοκομείο με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο ή έναν ιό που έμοιαζε πάρα πολύ με τον SARS, έναν άλλον κορωνοϊό που το 2003 είχε σκοτώσει περίπου 8000 ανθρώπους στην Κίνα.

Ο 34χρονος οφθαλμίατρος, μέσω της-δημοφιλούς στην πατρίδα του-εφαρμογής WeChat έστειλε μήνυμα προειδοποιώντας τους συναδέλφους του γιατρούς για τον ιό και συστήνοντας τους πέρα από το να φοράνε όλο τον προστατευτικό ρουχισμό για να μην προσβληθούν, να ειδοποιήσουν τις οικογένειές τους, όπως είχε κάνει και ο ίδιος. Το μήνυμά του, χωρίς το όνομά του, διέρρευσε στα social media και έγινε viral.

received-765970793927572.jpeg

To θέμα έφτασε άμεσα στις Αρχές και στις 3 Ιανουαρίου, ο Δρ Λι κλήθηκε από στελέχη του γραφείου δημόσιας ασφάλειας, τα οποία του ζήτησαν να υπογράψει μια επιστολή (δείτε την φωτογραφία από πάνω).

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το BBC, η επιστολή, που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό του οφθαλμίατρου στο Weibo, λέει: "Σε προειδοποιούμε: Αν συνεχίσεις να είσαι πεισματάρης, με τέτοια αμέλεια και συνεχίσεις αυτήν την παράνομη δραστηριότητα, θα προσαχθείς στη δικαιοσύνη - είναι κατανοητό αυτό;"

Κάτω από το κείμενο, ο δρ Λι έγραψε με νόημα... «Ναι, το κάνω». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δρ Λι ήταν μεταξύ των οκτώ ανθρώπων που κατηγορήθηκαν από τις Αρχές ότι διασπείρουν ψευδείς φήμες.

Ο Λι Γουένλιανγκ, φοβούμενος μην έχει προσβληθεί από τον ιό, έμενε στο ξενοδοχείο αν και τελικά, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, τόσο οι γονείς του, όσο και η σύζυγός του που είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί τους, προσβλήθηκαν από τον ιό.

Τελικά, ο ίδιος προσβλήθηκε από τον ιό στα μέσα Ιανουαρίου, κατά την διάρκεια εξέτασης ενός ασθενή. Στα τέλη του μήνα διακομίστηκε στο νοσοκομείο αφού η κατάστασή του είχε αρχίσει να γίνεται κακή. Μάλιστα, στις 31 Ιανουαρίου είχε ανεβάσει μήνυμα στα social media, που άρχιζε με την φράση «Γεια σε όλους, είμαι ο Λι Γουένλιανγκ, οφθαλμίατρος στο κεντρικό νοσοκομείο της Γουχάν» και αναρωτιόταν γιατί η κυβέρνηση υποστήριζε ότι δεν είχε προσβληθεί κανένας γιατρός και νοσηλευτής. Τελικά, πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου και η διοίκηση του Νοσοκομείου στην ανακοίνωσή της σημείωνε: «Στην μάχη κατά της επιδημίας της πνευμονίας, δυστυχώς προσβλήθηκε ο οφθαλμίατρός μας, Λι Γουένλιανγκ. Έφυγε από την ζωή παρ' όλες τις προσπάθειές μας, θρηνούμε βαθιά την απώλειά του».

Η θλιβερή είδηση προκάλεσε θλίψη και οργή, αφού ο Δρ Λι ήταν εθνικός ήρωας για τον λαό της Κίνας. Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως μετά τον θάνατό του ότι διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει γιατί δεν εισακούστηκε ο Δρ Λι, αλλά δεν έχει κατευνάσει τον θυμό του κόσμου.

Σύμβολο της αλήθειας και της ελευθερίας γνώμης

Μετά τον θάνατο του Λι Γουένλιανγκ, υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις παγκοσμίως, αφού το όνομά του έγινε σύμβολό της αλήθειας και του ανθρώπινου δικαιώματος ελευθερίας στην έκφραση γνώμης. Στο Χονγκ Κονγκ, την Νέα Υόρκη, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Μεγάλες αντιδράσεις υπήρξαν και από τους Κινέζους κυρίως μέσω των social media. Η είδηση του θανάτου του ήταν το πιο δημοφιλές θέμα στην διαδικτυακή πλατφόρμα Weibo της Κίνας. Τα δύο πιο δημοφιλή hashtags εκείνη την περίοδο ήταν:

-«Η κυβέρνηση της Γουχάν οφείλει στον Λι Γουένλιανγκ μία συγνώμη»

-«Θέλουμε ελευθερία λόγου


Και τα δύο αργότερα λογοκρίθηκαν από την κυβέρνηση. Πολλά από τα σχόλια μεταφέρθηκαν κάτω από το hashtag «μπορείς να τα καταφέρεις, καταλαβαίνεις;», το οποίο αναφέρεται στο γράμμα που είχε ζητηθεί από τον Δρ Λι να υπογράψει, όταν κατηγορήθηκε για διατάραξη της κοινωνικής τάξης.

Προτείνουμε