O Γκαρσία επιβεβαίωσε την μεγάλη αλήθεια για τον ΠΑΟΚ στην οποία ποντάρει ο Λουτσέσκου

Κώστας Πετρωτός26 Νοεμβρίου 2023

Την περιμέναμε καιρό, πλέον την έχουμε. Η φωτογραφία του Ραζβάν Λουτσέσκου με τον Πάμπλο Γκαρσία, αυτή που δεν είχε βγει επί των κοινών ημερών τους στον ΠΑΟΚ ήρθε μέσα από το χθεσινό παιχνίδι του Δικεφάλου με τον Πανσερραϊκό. 

Θα υποστηρίξει κανείς «δεν έβγαινε αυτή η φωτογραφία, γιατί δεν έπαιζαν αντίπαλοι, απλά ο ένας ήταν στην πρώτη και ο άλλος στην δεύτερη ομάδα» και θα έχει δίκιο, αλλά να πω την αμαρτία μου, τα δύο χρόνια που συνυπήρξαν στον ΠΑΟΚ είχα την πίστη ότι κάποιο από τα στελέχη του ΠΑΟΚ (στο δικό μου σκεπτικό, ο πιο πιθανός ήταν ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, θα έκανε την προεργασία για να βγει).

Για να μην παρεξηγηθεί η χαλαρή εισαγωγή στο άρθρο που διαβάζετε, απλά να διευκρινίσω ότι δεν ήταν και μέγα έγκλημα το ότι δεν έβγαινε η φωτογραφία, απλά το σημειώνω. Γιατί τελικά αποδείχθηκε ότι και κώδικα επαφής μπορούν να έχουν ο Ρουμάνος με τον Ουρουγουανό τεχνικό και ωραίο κλικ έδωσαν στην κάμερα. Ίσως να ήταν και το πιο ωραίο κομμάτι του αγώνα χθες στην Τούμπα να ακούς τον Λουτσέσκου να εκθειάζει το ποδόσφαιρο που παίζει ο Πανσερραϊκός, έργο Κανάριο, και τον Γκαρσία να μιλά για την ποιότητα του ΠΑΟΚ.

Ο 46χρονος τεχνικός της σερραϊκής ομάδας είπε με πολύ απλό την μεγαλύτερη αλήθεια για τον φετινό ΠΑΟΚ: «έχει παίκτες που κάνουν την διαφορά από το κέντρο και μπροστά». Προφανώς και είναι μία μεγάλη αλήθεια, η οποία φάνηκε και στο χθεσινό ματς. Προσέξτε! Ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ φέτος, ο Αντρίγια, ήταν εκτός λόγω τιμωρίας, ο πιο δημιουργικός του παίκτης ο Κωνσταντέλιας (έδωσε πάντως την πιο όμορφη στιγμή στο ματς, με την εξαιρετική περιστροφική κίνηση στην εκκίνηση της φάσης του 3-0 του Μουργκ) αρχικά έμεινε στον πάγκο και όμως η τριάδα που επελέγη πίσω από τον φορ ήταν η δύναμη πυρός του ΠΑΟΚ. Ο Τάισον με δύο ασίστ, ο Μουργκ με δύο γκολ και ο Ντεσπόντοφ με ένα γκολ με απευθείας εκτέλεση κόρνερ και μία πάσα προς τον Αυστριακό, στην φάση που πέτυχε το δεύτερο τέρμα του, βάζουν τον καθένα σε μεγάλο προβληματισμό για το ποιος ήταν ο MVP.

Παρουσία κλειδί στο ματς και αυτή του Οζντόεφ που τρύπησε με ωραία κίνηση κρυφού φορ την άμυνα των φιλοξενούμενων και με κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Το έχω γράψει και σε σε παλιότερο άρθρο, ο Ρώσος μέσος έχει τον ρόλο στον οποίο είχαμε συνηθίσει τον Σάκχοφ την τριετία 2016-2019 στην Τούμπα. Ξέρει να κινείται καλύτερα από τον καθένα ως box to box μέσος και γι’ αυτό πάντα βρίσκεται σε επίκαιρη θέση όταν ο ΠΑΟΚ ψάχνει τελείωμα φάσης. Για να μην αδικήσουμε κανέναν, στους παραπάνω παίκτες προσθέστε και τον χθεσινό Ράφα Σοάρες και έχετε όλους τους κορυφαίους σε απόδοση παίκτες του Δικεφάλου. Πραγματικά άξιζε αυτή η εμφάνιση του Πορτογάλου να επιβραβευτεί με το παρθενικό «ασπρόμαυρο» γκολ του, γιατί ήταν πολύ καλός και το τέρμα που σημείωσε θα του τονώσει και άλλο την ψυχολογία.

Ξέρει τι έχει στα χέρια του ο Ραζβάν και έχει βρει τον τρόπο να δίνει κίνητρο

Επανερχόμαστε στο μεγάλο όπλο του ΠΑΟΚ, όπως το ανέδειξε ο Γκαρσία στις δηλώσεις του, τους παίκτες που έχει από την μέση και μπροστά. Ο Λουτσέσκου, ξεκάθαρα όπως φαίνεται από την διαχείρισή του, αντιλήφθηκε τι κρατά στα χέρια του και έχει επιλέξει ένα ροτέσιον που όπως ανέφερε και στη συνέντευξη Τύπου «η λογική μας είναι να διατηρήσουμε το κίνητρο των παικτών σε υψηλό σημείο, να διατηρήσουμε την απόλαυση, γιατί μόνο έτσι μπορείς να ανταπεξέλθεις». Λίγο αργότερα, συμπλήρωσε: «δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλες ομάδες στην Ελλάδα ή την Ευρώπη που αλλάζουν εννέα παίκτες στην ενδεκάδα από Πέμπτη σε Κυριακή χωρίς να επηρεάζονται τόσο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος μας».

Ο Ρουμάνος τεχνικός έχει καταφέρει να δημιουργήσει συνθήκες εσωτερικού συναγωνισμού, μία ομάδα στην οποία όλοι οι παίκτες θέλουν να δώσουν το μάξιμουμ του ταλέντου τους, αλλά το κάνουν μέσα από το σύνολο. Εχω την αίσθηση ότι πλήρως οι θετικές συνέπειες του ροτέσιον θα φανούν προς το τέλος της σεζόν, ειδικά στα πλέι οφ, καθώς εκεί θα μετρά η συνολική επιβάρυνση για κάθε παίκτη και ο Λουτσέσκου φροντίζει να τους φρεσκάρει όσο μπορεί.

Με αυτή την τακτική πετυχαίνει και κάτι άλλο: βάζει τους παίκτες να δουλεύουν σωματικά και ψυχικά για επιλεγμένα παιχνίδια και έτσι καταφέρνει να παίρνει το μάξιμουμ. Το παράδειγμα του Μουργκ είναι πολύ πειστικό. Ο Αυστριακός μέσος είναι αποκάλυψη για τον ΠΑΟΚ, έχει ήδη τέσσερα γκολ και δύο ασίστ, αλλά ρίξτε μια ματιά στη συχνότητα με την οποία αγωνίζεται: είναι επιλεγμένα τα παιχνίδια που αγωνίζεται και με αρκετές μέρες διαφορά το ένα με το άλλο (εξαίρεση τα καλοκαιρινά προκριματικά που, όμως, έπαιρνε και λίγο χρόνο συμμετοχής) και αυτό τον βοηθά να προετοιμάζεται άριστα.

Γενικότερα, πάντως, ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι η διακοπή δεν τον έχει επηρεάσει στον ρυθμό του και όλοι ευελπιστούν αυτό να φανεί με θετικό τρόπο στον τελικό της Πέμπτης με την Άιντραχτ στην Φρανκφούρτη.

Τέλος, δύο λόγια για τον Πανσερραϊκό του Γκαρσία. Η ομάδα του Κανάριο προσπαθεί να παίξει ΄ποδόσφαιρο. Ακόμη και χθες ή στην Λεωφόρο που επίσης έφαγε πολλά γκολ, δεν κλείστηκε στο καβούκι της, αλλά προσπάθησε να παίξει το ποδόσφαιρό της. Χθες, οι παίκτες του Πανσερραϊκού πάτησαν αρκετές φορές την περιοχή του ΠΑΟΚ και σίγουρα σε άλλα ματς καρπώνεται σε βαθμούς αυτή την άκρως επιθετική λογική.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.