Ο ευρωπαϊκός χάρτης για τον Κυπελλούχο

Γιώργος Στράντζαλης08 Μαΐου 2024

Με τον Αρη να βρίσκεται στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα κι έχοντας χάσει από νωρίς τις ελπίδες για την 4η θέση, τα πράγματα όσον αφορά στην εξασφάλιση ευρωπαϊκού εισιτηρίου είναι εξαιρετικά απλά, να κατακτήσει το Κύπελλο στον τελικό της 25ης Μαΐου. Η μοναδική περίπτωση να κερδίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του Πρωταθλήματος είναι το σενάριο κατάκτησης του Conference League από τον Ολυμπιακό και ταυτόχρονο τερματισμό των Ερυθρόλευκων στην 4η θέση. 

Με βάση τα τωρινά δεδομένα θυμίζουμε ότι σε περίπτωση που ο Αρης κατακτήσει το Κύπελλο τότε θα ξεκινήσει πιο νωρίς από κάθε άλλη σεζόν το ευρωπαϊκό ταξίδι, κι αυτό γιατί θα εισαχθεί στον πρώτο προκριματικό γύρο του Europa League. Αυτό σημαίνει ότι ο διαθέσιμος χρόνος για τη δημιουργία ομάδας θα είναι συντριπτικά λιγότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς οι πρώτες αγώνες θα διεξαχθούν στις 11 και 18 Ιουλίου, ενώ οι αντίστοιχοι του δεύτερου γύρου στις 25 Ιουλίου και 1η Αυγούστου, ενώ οι κληρώσεις των δύο πρώτων προκριματικών φάσεων θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 19 Ιουνίου. 

Βάσει του ευρωπαϊκού χάρτη της επόμενης σεζόν στον πρώτο προκριματικό θα αγωνιστούν 15 Κυπελλούχοι ενώ από τον δεύτερο και έπειτα θα αυξάνεται και ο βαθμός δυσκολίας λόγω των ομάδων που θα εισάγονται στη διοργάνωση. Μένοντας στον πρώτο γύρο, καθώς αυτός ενδιαφέρον άμεσα στην περίπτωση του Αρη, μέχρι στιγμής είναι γνωστές μόλις τέσσερις ομάδες. Πρόκειται για την πολωνική Βίσλα Κρακοβίας, τη σουηδική Έλφσμποργκ, τη Ρούζομπεροκ από τη Σλοβακία και την Τομπόλ από το Καζακστάν. 

Η πλειοψηφία των τελικών θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα και μέσω αυτής της διαδικασίας θα προκύψουν οι υποψήφιοι αντίπαλοι του Κυπελλουχου Ελλάδας.

-Δανία: Αύριο (18:00) η Σίλκεμποργκ αντιμετωπίζει την Άαρχους. Τελικός με φόντο ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο καθώς οι δύο ομάδες μπορούν να βγουν Ευρώπη μόνο από τον θεσμό.

-Κύπρος: Στις 18 Μαΐου παίζουν Ομόνοια-Πάφος. Η πρώτη έχει εξασφαλισμένο ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του Πρωταθλήματος.

-Ρουμανία: Η Κορβινούλ (β’ κατηγορία) έκανε την έκπληξη φτάνοντας στον τελικό του Κυπέλλου, όπου αντιμετωπίζει την Ότελουλ στις 15 Μαΐου κι εκεί θα κριθεί ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

-Κροατία: Στους τελικούς του Κυπέλλου η Ντινάμο – η οποία έχει αγκαλιάσει τον τίτλο – θα αντιμετωπίσει τη Ριέκα στις 15 και 22 Μαΐου (σσ είναι διπλοί αγώνες).

-Βουλγαρία: Η Πρωταθλήτρια Λούντογκορετς θα αντιμετωπίσει την Μπότεβ Πλόβντιβ στις 15 Μαΐου.

-Ουγγαρία: Η ήδη Πρωταθλήτρια Φερεντσβάρος στον τελικό (15/5) θα αντιμετωπίσει την Πάκτσι. Αν η τελευταία το κατακτήσει αυτομάτως θα μπει στον πρώτο προκριματικό γύρο του Europa League.

-Σλοβενία: Ο τελικός γίνεται στις 24 Μαΐου και κοντράρονται η Ρογκάτσκα (α΄ κατηγορία) με την Γκόριτσα (β’ κατηγορία).

-Ισραήλ: Στις 30/5 γίνεται ο τελικός Κυπέλλου ανάμεσα σε Χαποέλ Μπερ Σέβα και Μακάμπι Τίκβα. Η πρώτη είναι στην 3η θέση της βαθμολογίας στο Πρωτάθλημα και μπορεί να εξασφαλίσει εισιτήριο και μέσω αυτής της θέσης, ενώ η δεύτερη παλεύει για την παραμονή, οπότε h μόνη της ελπίδα είναι να πάρει το Κύπελλο.

-Κόσοβο: Σε μία εβδομάδα διεξάγεται ο τελικός με την πρωτοπόρο στη βαθμολογία Μπαλκάνι να αντιμετωπίζει την Πρίστινα, η οποία μπορεί να βγει Ευρώπη μόνο μέσω του Κυπέλλου.

-Μολδαβία: Στον τελικό της 25ης Μαΐου θα αναμετρηθούν Πέτροκουμπ-Ζίμπρου, με την πρώτη να είναι το απόλυτο φαβορί για το Πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.