Ο Έμερι ψάχνει την εκδίκηση…και ετοιμάζεται να γράψει ιστορία

Κωστής Παναγιώτου09 Δεκεμβρίου 2023

Η εντυπωσιακή πορεία της Άστον Βίλα στην Premier League έχει αναγκάσει άπαντες στο Νησί να χειροκροτούν τον Ουνάι Έμερι, με τον Ισπανό τεχνικό να καταφέρνει σε διάστημα ενός χρόνου να μεταμορφώσει τους "χωριάτες" σε διεκδικητές του τίτλου.

Το σημερινό παιχνίδι κόντρα στην Άρσεναλ του Αρτέτα (9/12, 19:30) έχει ξεχωριστή σημασία για τον Έμερι, οποίος επιθυμεί απέναντι στην πρώην ομάδα του να πάρει μια άτυπη εκδίκηση για τον τρόπο που αποχώρησε πριν από τέσσερα χρόνια.

Μάλιστα ο πρόσφατος θρίαμβος της Άστον Βίλα κόντρα στην πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι έχει δώσει νέο αέρα αυτοπεποίθησης στην ομάδα του Έμερι, η οποία ανάγκασε τους "πολίτες" στο χειρότερο παιχνίδι τους επί εποχή Γκουαρδιόλα.

Η χειρότερη βραδιά στην καριέρα του Γκουαρδιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι στο Villa Park δεν ήταν η ομάδα που μας έχει συνηθίσει ο Πεπ Γκουαρδιόλα, σημειώνοντας μια σειρά από αρνητικά ρεκόρ, μια βραδιά που σίγουρα ο Ισπανός θα θέλει να ξεχάσει.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα έχοντας μόλις δύο τελικές έναντι 22. Αυτή ήταν και η χειρότερη επίδοση που έχει σημειώσει ομάδα του Γκουαρδιόλα, ενώ παράλληλα οι 13 τελικές που δέχθηκε στο πρώτο ημίχρονο είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει δεχθεί ομάδα του Γκουαρδιόλα.

Τέλος τα 13 κλεψίματα των ποδοσφαιριστών του Έμερι στην επίθεση, είναι το τρίτο αρνητικό ρεκόρ για τον Γκουαρδιόλα, καθώς καμία άλλη ομάδα δεν έχει καταφέρει να φτάσει σε αυτόν τον αριθμό, όσα χρόνια βρίσκεται ο Ισπανός στον πάγκο της Σίτι.

Μια νίκη μακριά από ένα ιστορικό ρεκόρ

Ο Ουνάι Έμερι ανέλαβε τα ηνία της Βίλα την 1η Νοεμβρίου του 2022, κάνοντας το ντεμπούτο στον πάγκο της ομάδας πέντε μέρες αργότερα κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι (6/11), στο Villa Park, με τους "χωριάτες" να επικρατούν με 3-1.

Η συνέχεια όμως εντός έδρας στο πρωτάθλημα δεν ήταν ανάλογη, καθώς ακολούθησαν τρεις ήττες, μια νίκη και μια ισοπαλία σε πέντε αναμετρήσεις. Τελευταίο μη νικηφόρο παιχνίδι για τη Βίλα στο σπίτι ήταν στις 18 Φεβρουαρίου κόντρα στην Άρσεναλ (2-4).

Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα η ομάδα του Έμερι μετράει 14 σερί εντός έδρας νίκες και αν απόψε νικήσει τους «κανονιέρηδες» θα σπάσει το ρεκόρ της ομάδας που έχει από το 1931 με 14 διαδοχικές νίκες.

Αλλά οι "χωριάτες" δεν κυνηγούν μόνο αυτό το ρεκόρ, καθώς σε περίπτωση που επικρατήσουν σήμερα θα ισοφαρίσουν την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία της Premier League, φτάνοντας τη Μάντσεστερ Σίτι.

Τα επιτεύγματα όμως του Ουνάι Έμερι δεν σταματούν εδώ. Ο Ισπανός τεχνικός σε 40 παιχνίδια πρωταθλήματος με την Άστον Βίλα έχει συγκεντρώσει 81 βαθμούς, με αποτέλεσμα να είναι η τέταρτη ομάδα της Premier League σε βαθμούς, από τότε που ο Ισπανός ανέλαβε τη Βίλα.


Υπερτερεί οριακά στην απειλή η Βίλα, η καλύτερη άμυνα της Premier League η Άρσεναλ

Τη φετινή σεζόν η Άστον Βίλα στο πρωτάθλημα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση μαζί με τη Λίβερπουλ, έχοντας 34 γκολ, ενώ η Άρσεναλ ακολουθεί με 33 τέρματα. Στην πρώτη θέση είναι η Σίτι με 36 γκολ.

Η ομάδα του Έμερι απειλεί οριακά περισσότερα από του Αρτέτα, έχοντας 28.2 xG σε 15 αγώνες, δηλαδή 1.88 xG ανά ματς, ενώ οι "κανονιέρηδες" δημιουργούν τελικές που αντιστοιχούν σε 1.84 xG ανά ματς.

Όσον αφορά στα μετόπισθεν η Άρσεναλ έχει την καλύτερη επίδοση, έχει 14 γκολ παθητικό όσα και η Λίβερουλ, αλλά έχει απειληθεί λιγότερο, καθώς έχει δεχτεί τελικές που αντιστοιχούν σε 11.5 xG, δηλαδή δέχεται τελικές που αντιστοιχούν σε 0.76 xG ανά ματς.

Την ίδια ώρα η Άστον Βίλα έχει μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα της 20 φορές και η αξία της απειλής των αντιπάλων της είναι 20.8 xG, δηλαδή δέχεται τελικές που αντιστοιχούν σε 1.38 xG ανά ματς.

Η Βίλα φέτος έχει δείξει πως δεν έχει ταβάνι και σε περίπτωση νίκης κόντρα στην πρωτοπόρο Άσρεναλ θα μειώσει τη διαφορά από την κορυφή στον έναν βαθμό και θα μπει για τα καλά στο κόλπο της διεκδίκησης του τίτλου.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.