O Ελον Μασκ φέρνει στην Ελλάδα το δορυφορικό ίντερνετ

Metrosport Team18 Φεβρουαρίου 2021

Ανοιξε και στην Ελλάδα, όπως και σε Γαλλία, Γερμανία, η φόρμα υποβολής προπαραγγελίας για το δορυφορικό ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων της Starlink του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ. Η Starlink είναι η θυγατρική εταιρεία της SpaceX και ασχολείται αποκλειστικά με την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου.

Στην ιστοσελίδα της Starlink, ο κάθε ενδιαφερόμενος Έλληνας αγοραστής μπορεί να προπαραγγείλει την υπηρεσία, που θα στοιχίζει 99 ευρώ μηνιαίως συν το εφάπαξ κόστος αγοράς του εξοπλισμού (δορυφορικό πιάτο και «αποκωδικοποιητής»), που ανέρχεται στα 499 ευρώ, αλλά και το κόστος αποστολής που είναι 61 ευρώ.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί τελικώς να αγοράσει την υπηρεσία της Starlink, μπορεί να την ακυρώσει αργότερα και να πάρει πίσω τα χρήματά του. Το πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμο για πλήρη χρήση στην Ελλάδα το δορυφορικό ίντερνετ της Starlink δεν έχει γίνει γνωστό, με κάποιους να τοποθετούν την έναρξη λειτουργίας του μετά το καλοκαίρι.

Κάλυψη της Ελλάδας κατά 100%

Το δορυφορικό ίντερνετ του Έλον Μασκ υπόσχεται υψηλές ταχύτητες ίντερνετ έως και 150 mbps, αλλά και κάλυψη της Ελλάδας στο 100%, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Τα δορυφορικά πιάτα κάθε συνδρομητή θα συνδέονται με έναν επίγειο σταθμό, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα θα δημιουργηθεί στη Νεμέα ή στις Θερμοπύλες. Αυτός ο επίγειος σταθμός με τη σειρά του θα συνδέεται με το υπόλοιπο δορυφορικό σύστημα της Starlink.


Οι ανατροπές που ενδεχομένως φέρνει το δορυφορικό ίντερνετ του Μασκ

Όπως εκτιμούν κάποιοι αναλυτές, η είσοδος της Starlink στην εγχώρια αγορά αναμένεται να ανακατέψει την τράπουλα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, καθώς ναι μεν θα τιμολογείται υψηλότερα, ωστόσο θα καλύπτει κάθε γωνιά της χώρας, και μάλιστα υποσχόμενη υπερυψηλές ταχύτητες.

Ήδη σε τροχιά γύρω από τη Γη βρίσκονται πάνω από 1.000 δορυφόροι της Starlink, με τη μητρική εταιρεία SpaceX να ευαγγελίζεται ότι πλέον βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της κάθε άνθρωπος στη Γη να έχει πρόσβαση σε ευρυζωνικό δίκτυο.

Όπως έχει πολλές φορές πει ο Έλον Μασκ, στόχος της SpaceX είναι η δημιουργία ενός τεράστιου δικτύου με χιλιάδες δορυφόρους κοντά στη Γη (σε πρώτη φάση θα είναι 12.000), οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν υψηλές ταχύτητες σύνδεσης ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.

Σε τροχιά σύγκρουσης Τζεφ Μπέζος και Ελον Μασκ για το δορυφορικό ίντερνετ

Αλλά δεν είναι μόνο ο Έλον Μασκ που κινείται στον τομέα του δορυφορικού ίντερνετ, καθώς και ο Τζεφ Μπέζος της Amazon έχει παρεμφερή σχέδια. Μάλιστα, σε αυτή τη φάση οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη διαγκωνίζονται ενώπιον των ρυθμιστικών Αρχών των ΗΠΑ για τα γιγαντιαία πρότζεκτ δορυφορικού ίντερνετ που αναπτύσσουν οι εταιρείες τους.

Πριν από 20 ημέρες, ο Έλον Μασκ πήρε θέση μέσω Twitter, καθώς η εταιρεία του επιχειρεί να πείσει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ ώστε να επιτρέψει στη SpaceX να μεταφέρει κάποιους από τους δορυφόρους τής Starlink σε χαμηλότερο υψόμετρο απ' ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Ποιες εταιρείες αντιδρούν έντονα σε αυτό του το αίτημα; Μεταξύ άλλων, η Amazon του Τζεφ Μπέζος, με την αιτιολογία ότι η τροποποίηση θα δημιουργήσει προβλήματα σε άλλους δορυφόρους.

Το αιχμηρό tweet του Μασκ για την Amazon και η απάντηση

«Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κοινού η παρεμπόδιση της Starlink σήμερα, για ένα δορυφορικό σύστημα που η Amazon, στην καλύτερη περίπτωση, θα θέσει σε λειτουργία σε μερικά χρόνια», ήταν το tweet-φαρμάκι για την Amazon που έγραψε ο Έλον Μασκ.

Η απάντηση της Amazon δεν άργησε να έρθει. Με δήλωσή του στο CNBC εκπρόσωπος της εταιρείας του Τζεφ Μπέζος ανέφερε: «Τα πράγματα είναι απλά. Σχεδιάσαμε το Kuiper System έτσι ώστε να αποφύγουμε τις παρεμβολές στη Starlink, και τώρα η SpaceX θέλει να αλλάξει τον σχεδιασμό του δικού της συστήματος. Αυτές οι αλλαγές (σ.σ.: που προτείνει η Starlink) όχι μόνο δημιουργούν ένα επικίνδυνο περιβάλλον για συγκρούσεις στο Διάστημα, αλλά αυξάνουν τις ραδιοπαρεμβολές για τους πελάτες. Παρά τα ποσταρίσματα της SpaceX στο Twitter, οι αλλαγές που προτείνει η SpaceX θα παρεμπόδιζαν τον ανταγωνισμό γύρω από τα δορυφορικά συστήματα. Είναι ξεκάθαρα προς το συμφέρον της SpaceX να θέλει να περιορίσει τον ανταγωνισμό, εάν μπορεί, αλλά σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον του κοινού».

Το πρότζεκτ του Τζεφ Μπέζος, ύψους 10 δισ. δολ.

Η Amazon εργάζεται και εκείνη πυρετωδώς για το δικό της πρότζεκτ δορυφορικού ίντερνετ, με την ονομασία Project Kuiper. Σχεδιάζει να εκτοξεύσει 3.236 δορυφόρους σε χαμηλό υψόμετρο -ένα σύστημα που θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό της Starlink του Έλον Μασκ. Και μολονότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Amazon έκανε ένα σημαντικό βήμα για τις κεραίες που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει για να υπάρχει σύνδεση στο δορυφορικό δίκτυο, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να παράγει ή να εκτοξεύει τους δορυφόρους της.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) ενέκρινε τον περασμένο Ιούλιο την πρόταση της Amazon για το Project Kuiper, πρότζεκτ για το οποίο η εταιρεία λέει ότι θα επενδύσει πάνω από 10 δισ. δολάρια.

Το σχόλιο του Έλον Μασκ στο Twitter ήρθε αφότου ο διευθυντής της SpaceX, Ντέιβιντ Γκόλντμαν, μίλησε με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών -την περασμένη εβδομάδα- για την πρόταση της εταιρείας κάποιοι δορυφόροι της Starlink να μετακινηθούν σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Επίθεση της SpaceX στην Amazon

Στην παρουσίαση της πρότασης στην FCC, ο Γκόλντμαν τόνισε ότι οι εκπρόσωποι της Amazon «πραγματοποίησαν 30 συναντήσεις για να αντιταχθούν στη SpaceX», αλλά «δεν έχουν κάνει συναντήσεις για να λάβει εξουσιοδότηση το δικό τους σύστημα», υποστηρίζοντας ότι ο γίγαντας της τεχνολογίας (η Amazon δηλαδή) προσπαθεί να «καταπνίξει τον ανταγωνισμό».

Τα δορυφορικά δίκτυα και των δύο εταιρειών αποτελούν ιδιαίτερα φιλόδοξα σχέδια, με τη SpaceX -όπως και η Amazon- να λέει ότι το δίκτυό της θα κοστίσει τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια για να δημιουργηθεί. Αλλά η διοίκηση της SpaceX εκτιμά ότι η Starlink θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 30 δισ. δολαρίων ετησίως.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.