Ο εκσυγχρονισμός των γηπέδων και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, μήπως θα φέρουν «εκπτώσεις»;

Βασίλης Μάστορας21 Φεβρουαρίου 2024

Ο χρόνος άρχισε να μετράει αντίστροφα για την εφαρμογή των δύο μέτρων που πάρθηκαν προκειμένου να μπει ανάχωμα στη βία στους αθλητικούς χώρους. Μετά το άνοιγμα των γηπέδων, η δεύτερη καταλυτική ημερομηνία είναι η 6η Μαρτίου, όταν θα πρέπει σε όλα τα γήπεδα της Stoiximan Super League και της Basket League, να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων εποπτείας και παρακολούθησης. Τεχνολογικός εξοπλισμός ο οποίος θα πρέπει να πληροί τις νέες προδιαγραφές.

Επί της ουσίας, ο νόμος ορίζει ένα ευρύτατο πεδίο λειτουργίας των καμερών, που θα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της αθλητικής εγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των διαδρόμων που οδηγούν στα αποδυτήρια των ομάδων, αλλά και των διαιτητών, κάτι που ήταν πάγιο αίτημα των οργάνων της διαιτησίας. Η σύννομη λειτουργία του συστήματος θα ελέγχεται από την αστυνομία τρεις ημέρες πριν από κάθε αγώνα και, μόνο αν διαπιστωθεί ότι όλα έχουν καλώς, θα δίνεται άδεια παρουσίας θεατών. Σε διαφορετική περίπτωση, η γηπεδούχος ομάδα θα έχει μία προθεσμία 12 ωρών για να επιλύσει τυχόν προβλήματα και, αν αυτό δεν συμβεί, η αναμέτρηση θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Επιπρόσθετα, αν κατά την ημέρα του αγώνα διαπιστωθεί από την Αστυνομία πρόβλημα στη λειτουργία του συστήματος εποπτείας, θα επιβάλλεται ποινή κεκλεισμένων των θυρών για τον επόμενο εντός έδρας αγώνα της ομάδας, ενώ η μη σύννομη λειτουργία των καμερών θα αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα σε περίπτωση πρόκλησης επεισοδίων.

Πόσο εύκολο είναι όμως οι ομάδες να έχουν ολοκληρώσει το έργο μέχρι την ημερομηνία που ορίζεται από την υπουργική απόφαση;

Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς το κόστος για όλα τα γήπεδα υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως θα υπάρξει και πρόσθετο κόστος, καθώς σε δεύτερη φάση ίσως θα πρέπει να αλλαχτούν και τα τουρνικέ στις θύρες εισόδων, καθώς θα πρέπει να διαθέτουν και τεχνολογία NFC, αντί μόνο του μηχανισμού ανάγνωσης barcode που έχουν μέχρι σήμερα.

Η λειτουργία των καμερών θα αφορά αρχικά στα 14 γήπεδα ποδοσφαίρου και τα 12 γήπεδα μπάσκετ που αγωνίζονται οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας, ενώ θα ακολουθήσει η ταυτοποίηση των φιλάθλων στα εισιτήρια μέσω κινητού τηλεφώνου.

Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων που ασχολούνται με παρόμοιο τεχνολογικό εξοπλισμό υπολογίζουν ότι ένα γήπεδο περίπου 10.000 θέσεων θα απαιτήσει εξοπλισμό ύψους περίπου 200.000 ευρώ.

Η Κ.Υ.Α που εκδόθηκε αναφέρει ότι η κάθε ομάδα θα επιλέγει μόνη της τον τεχνολογικό εξοπλισμό, αρκεί αυτός να πληροί τις προδιαγραφές που έχουν μπει. Οσο για το κόστος; Αυτό θα καταβάλλεται από τις ομάδες.

Η ΟPAP Arena και το κλειστό του ΟΑΚΑ είναι τα δύο γήπεδα που δεν θα χρειαστούν μεγάλες παρεμβάσεις. Η πρώτο γιατί διαθέτει σύγχρονες υποδομές και το ΟΑΚΑ βρίσκεται ήδη στη φάση της ανακαίνισης.

Εκείνο πάντως που ίσως να δημιουργήσει πρόβλημα στην ολοκλήρωση του έργου είναι η μεταφορά των οπτικών δεδομένων από τις κάμερες. Ο όγκος δύσκολα θα μπορεί να μεταφέρεται ασύρματα οπότε θα χρειαστεί η τοποθέτηση οπτικών ινών. Κι αν δεχτούμε ότι για τα γήπεδα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα ώστε να βρεθεί λύση στο κομμάτι αυτό, το ζήτημα που μπαίνει είναι τι θα γίνει με τα γήπεδα της επαρχίας, όπου οι εταιρείες δεν έχουν προχωρήσει στην τοποθέτηση οπτικών ινών.

Στο κόστος της τοποθέτησης καμερών θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι από τον Απρίλιο θα πρέπει οι ομάδες να τοποθετήσουν την τεχνολογία NFC στα τουρνικέ των γηπέδων, καθώς θα ισχύει και το μέτρο της ταυτοπροσωπίας για την είσοδο των φιλάθλων. Αυτό σημαίνει πρόσθετο κόστος για τις ομάδες.

Οπότε μπαίνει το ερώτημα; Οι ομάδες οι οποίες παλεύουν για την παραμονή τους στην επαγγελματική κατηγορία θα έχουν την διάθεση να επενδύσουν στον νέο εξοπλισμό ώστε να αγωνίζονται με κόσμο ή θα προτιμήσουν να αγωνίζονται μπροστά σε άδειες κερκίδες προκειμένου να γλιτώσουν, περίπου 300.000 ευρώ;

Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο από τον αρμόδιο υπουργό, ακόμη και για το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι εργασίες για λόγους ανεξαρτήτως της θέλησης των ομάδων; Όπως για παράδειγμα λόγω της ολοκλήρωσης της τοποθέτησης των οπτικών ινών ή θα έχουμε νέα παράταση στις ημερομηνίες ή «εκπτώσεις» για κάποιες ομάδες; Κι αν συμβεί αυτό γιατί τόση βιασύνη και το κλείσιμο για δύο μήνες των γηπέδων; Προχειρότητα ή επικοινωνιακό project;

Συλλέκτες κειμηλίων και αρχειακού υλικού του Πιερικού

Δύο αδέρφια, ο Δημήτρης και ο Νίκος Ξενίδης, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Το πάθος τους για τον Πιερικό ίσως να μην έχει προηγούμενο. Συλλέκτες κειμηλίων και αρχειακού υλικού του Πιερικού, έχουν δαπανήσει χρόνο και χρήμα προκειμένου να δημιουργήσουν αρχείο με κειμήλια και έντυπο υλικό, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορική ομάδα της Κατερίνης.

Η προσφορά τους για τη ισχυροποίηση του κρίκου της ιστορίας που συνδέει το παρελθόν με το παρόν του Πιερικού, ισχυροποιείται κάθε ημέρα από τις προσπάθειες των δύο συλλεκτών, οι οποίοι παρά την αγωνιστική κατρακύλα της αγαπημένης τους ομάδας συνεχίζουν με το ίδιο πάθος να αναζητούν συλλεκτικό υλικό από το παρελθόν. Υλικό χρήσιμο προκειμένου να «ξυπνήσει» μνήμες σε παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Όπως έγινε με τους παλαίμαχους, Πέτρο Πουρπουτίδη και Πέτρο Χρυσοστόμου (φώτο), στους οποίους παρέδωσαν αντίγραφα αρχειακού υλικού που είχαν στην συλλογή τους.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.