«Ο Χασιόκα μοιάζει αγωνιστικά με τον Μπάμπα» – Τα ατού και οι αδυναμίες του

Κωστής Παναγιώτου30 Δεκεμβρίου 2023

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να απολαμβάνει την κορυφή της Stoiximan Super League, αλλά τα μεταγραφικά ραντάρ του "δικεφάλου" χτενίζουν τη μεταγραφική αγορά, αναζητώντας ποδοσφαιριστές που θα αποτελέσουν το ιδανικό κομμάτι του παζλ για να ενισχύσουν το φετινό ρόστερ.

Πρώτος στόχος των "ασπρόμαυρων" είναι η απόκτηση ενός δεξιού μπακ. Ένα από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι του Ντάικι Χασιόκα, οποίος δεσμεύεται με τη Σεντ Τρούιντεν μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

Ο διεθνής Ιάπωνας έχει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που αναζητούν στον ΠΑΟΚ, καθώς είναι ένα μπακ με επιθετικές αρετές που μπορεί να αγωνιστεί σε όλη την πλευρά. Το Metrosport.gr επικοινώνησε με τον γυμναστή της Σερκλ Μπριζ, Χάρη Αποστολίδη, οποίος σκιαγράφησε το προφίλ του Χασιόκα: «Ο Χασιόκα είναι ένα επιθετικογενές μπακ, είναι wing-back, μπορεί δηλαδή να αγωνιστεί σε όλη την πλευρά. Στη Σεντ Τρούιντεν κατά βάση παίζουν με σύστημα 3-5-2 ή 3-4-3, οπότε ο Χασιόκα έχει όλη τη δεξιά πλευρά δική του.

Τα δυνατά του στοιχεία είναι: ψηλός, δυνατός, αρκετά γρήγορος και ευέλικτος παρά το ύψος του (1,84 μ.) και είναι πολύ καλός στο ένας εναντίον ενός. Επίσης, έχει καλές early crosses, δηλαδή σέντρες πριν από τη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου. Στο Βέλγιο έχει πολύ καλό προφίλ τόσο εντός γηπέδου, όσο και εκτός. Αμυντικά είναι επίσης καλός σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός.

Ένα από τα αρνητικά του στοιχεία είναι ότι είναι περισσότερο wing-back, παρά full-back, δηλαδή είναι παίκτης που παίζει με μεγαλύτερη άνεση όλη την πλευρά και ίσως δυσκολευτεί σε ένα σύστημα που κάποιος συμπαίκτης του βρίσκεται στην ίδια πλευρά με εκείνον.

Με τις εντάσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Επειδή στην Ελλάδα δίνεται έμφαση περισσότερο στην τακτική, ίσως δυσκολευτεί στο τακτικό κομμάτι. Αν μπορέσει και προσαρμοστεί στις τακτικές του προπονητή θα είναι μια πάρα πολύ καλή μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ, γιατί είναι 24 χρονών και έχει περιθώρια εξελίξεις.

Εφόσον αποκτηθεί από τον ΠΑΟΚ θα βοηθήσει πολύ στην επίθεση. Ουσιαστικά μοιάζει πολύ με τον Ραχμάν Μπάμπα, έχουν κοινά χαρακτηριστικά».

Ένα σύγχρονο μπακ

Ο Χασιόκα τον Ιανουάριο του 2021 μετακόμισε στο Βέλγιο για λογαριασμό της Σετν Τρούιντεν. Οι ιδιοκτήτες της ομάδας είναι Ιάπωνες, οπότε έχουν έναν πολύ καλό δίαυλο επικοινωνίας με την Ασία. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στο φετινό ρόστερ υπάρχουν οκτώ Ιάπωνες.

Ο 24χρονος διεθνής μπακ φέτος έχει καταγράψει 17 συμμετοχές (16 ως βασικός) στο βελγικό πρωτάθλημα, με απολογισμό ένα γκολ και δύο ασίστ. Το σύστημα που χρησιμοποίει ο προπονητής Σεντ Τρούιντεν, Τρόστεν Φινκ, είναι 3-4-3 ή 3-5-2, με τον Χασιόκα να έχει κομβικό ρόλο στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του, έχοντας ουσιαστικά όλη τη δεξιά πλευρά δική του.

Ο Χασιόκα είναι ένα σύγχρονο μπακ, με επιθετικό ταλέντο, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι είναι τέταρτος σε τελικές και έκτος σε πάσες-κλειδιά ανά αγώνα για τη Σεντ Τρούιντεν, καθώς βρίσκεται συχνά στην περιοχή του αντιπάλου.

Οι αριθμοί του Χασιόκα στο βελγικό πρωτάθλημα τη σεζόν 2023/24:

Ανά αγώνα

Ενέργειες με τη μπάλα

64.5

Πάσες

35.8 (84%)

Πάσες στην επίθεση

17.9 (74%)

Πάσες-κλειδιά

0.8

Μακρινές μεταβιβάσεις

1.2 (45%)

Τελικές (εντός εστίας)

1.6 (0.7)

Τάκλιν

1.3

Κλεψίματα

0.9

Κερδισμένες μονομαχίες

5.1 (56%)

Ντρίμπλες

0.4 (32%)


Ο Ντάικι Χασιόκα στα πρώτα του βήματα στην Ιαπωνία θεωρήθηκε ως ένα από τα μεγάλα πρότζεκτ της χώρας και μετά από τρία χρόνια στο Βέλγιο ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του ώστε να κάνει το step-up στην καριέρα του. Όπως αναφέραμε και πριν ο ΠΑΟΚ παρακολουθεί την περίπτωσή του, αλλά για τον ντύσει στα ασπρόμαυρα θα χρειαστεί να βγάλει από τα ταμεία του ένα σεβαστό ποσό.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.