Είναι γνωστό ότι για την χωρητικότητα του νέου γηπέδου της Τούμπας έχει προταθεί, αν είναι εφικτό, από πολλούς οπαδούς του ΠΑΟΚ, να είναι 41.926 θεατές έτσι ώστε τα τέσσερα τελευταία ψηφία να παραπέμπουν στο έτος ίδρυσης του συλλόγου. Σε ανύποπτο χρόνο, ο αρχιτέκτονας Τάκης Δούμας, είχε πει δημόσια ότι αυτό το νούμερο, εντελώς συμπτωματικά, αναφέρεται μέσα στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, ως ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν να κινούνται ταυτόχρονα εν ώρα αγώνα στο σύνολο της περιοχής παρέμβασης (όχι μόνο εντός γηπέδου, αλλά και γύρω από αυτό, σε δρόμους, στην Αγία Βαρβάρα, στο Πολιτιστικό κ.α.).
Διαβάζοντας κανείς την κύρια μελέτη, μπορεί να δει μια πλήρη ανάλυση για το πώς προκύπτει το 41.926. Αφού αρχικά διευκρινίζεται ότι «ηφέρουσα ικανότητα υποδοχής μια περιοχής είναι ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών που μπορεί να δεχτεί η περιοχή χωρίς να υπάρξει μη αποδεχτή επιβάρυνση», στην συνέχεια αναλύεται: «...η Φυσική Φέρουσα Ικανότητα, που εξετάζει τον αριθμό των επισκεπτών που μπορεί να φιλοξενήσει μια περιοχή, στο σύνολο της περιοχής παρέμβασης είναι 55.901 άτομα και αναφέρεται στην περίπτωση όπου οι επισκέπτες εξυπηρετούνται σε όλες τις παραπάνω χρήσεις ταυτόχρονα, πράγμα πολύ σπάνιο να συμβεί, καθώς οι χώροι της εκπαίδευσης λειτουργούν άλλες ημέρες και ώρες (καθημερινές και πρωινά) σε αντίθεση με τη χρήση του γηπέδου που είναι συνήθως Σαββατοκύριακα άλλα και στην περίπτωση Ευρωπαϊκού Αγώνα είναι απογευματινές και νυχτερινές ώρες.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι κατά τις ημέρες τέλεσης ποδοσφαιρικού αγώνα η λειτουργία του γηπέδου επιφέρει σημαντικές κυκλοφοριακές επιβαρύνσεις και αντίστοιχη προσέλευση κοινού στην ευρύτερη περιοχή, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κύριος όγκος των φιλάθλων προσεγγίζει το γήπεδο με Ι.Χ. αυτοκίνητο, καθώς και ότι για τα αντίστοιχα μεγέθη διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης περιμετρικά του γηπέδου, η διαθεσιμότητα είναι αντιστρόφως ανάλογη της προσέλευσης, η Αντιληπτική Φέρουσα Ικανότητα της περιοχής που αναφέρεται στον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να φιλοξενήσει μια περιοχή, πριν η εμπειρία του επισκέπτη αρχίζει να επηρεάζεται σημαντικά καθιστώντας την εμπειρία αυτή μη ικανοποιητική αλλά και η φέρουσα ικανότητα όπως την αντιλαμβάνονται οι μόνιμοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, που αναφέρεται στην φέρουσα ικανότητα χωρίς να προκαλούνται αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή των μόνιμων κατοίκων είναι μικρότερη.
Εάν συνυπολογίσουμε και το γεγονός της χρονικής διάρκειας της διοργάνωσης (6 ώρες περίπου) γίνεται κατανοητό το μέγεθος της βραχυπρόθεσμης διόγκωσης των αντίστοιχων ροών και μετακινήσεων που συγκεντρώνονται στην περιοχή. Για το λόγο αυτό για τον υπολογισμό της φέρουσας ικανότητας επιβάλλεται μείωση, μέσου όρου 25%, στη Φυσική Φέρουσα Ικανότητα για να ικανοποιηθεί τόσο η συνιστώσα της Αντιληπτικής Φέρουσας Ικανότητας όσο και η φέρουσα ικανότητα όπως την αντιλαμβάνονται οι μόνιμοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Συνεπώς μετά και την επιβολή της μείωσης 25% η Αντιληπτική Φέρουσα Ικανότητα στην περιοχή είναι 41.926 άτομα».