Γράφει ο Κωστής Παναγιώτου
Ο επίλογος του πρώτου γύρου της κανονικής περιόδου της Super League 1 έβγαλε στην επιφάνεια και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Άρης και τη φετινή σεζόν. Παρόλα αυτά ο απολογισμός για την ομάδα του Άκη Μάντζιου είναι θετικός και δείχνει πως μπορεί και ψηλότερα.
Η 13η αγωνιστική μπορεί να τον βρήκε στην 7η θέση του πρωταθλήματος αλλά οι βαθμοί που έχει κερδίσει εντός των τεσσάρων γραμμών τον τοποθετούν στην 3η θέση, και αυτό αν μη τι άλλο αποδεικνύει την ανοδική πορεία των «κίτρινων» τα τελευταία χρόνια. Η βελτίωση της ομάδας είναι ευδιάκριτη από κάθε πλευρά και το πρόβλημα που ακούει στο «εύκολο γκολ» κρατάει την ομάδα πίσω.
Η άμυνα είναι το όπλο του, «αγκάθι» η επίθεση
Από την ημέρα που Άκης Μάντζιος ανέλαβε την ομάδα η ανασταλτική λειτουργία έγινε το δυνατότερο χαρακτηριστικό του Άρη, κόντρα μάλιστα στη φύση του συλλόγου που έχει μάθει να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο και να βάζει την άμυνα στη δεύτερη μοίρα.
Οι «κίτρινοι» βρίσκονται στην 4η θέση με την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (μαζί με ΟΦΗ και Αστέρα Τρίπολης) με 12 γκολ παθητικό. Επίσης, είναι η πρώτη ομάδα σε κλεψίματα με 364, δηλαδή 28 ανά αγώνα.
Στην επίθεση τα δεδομένα είναι διαφορετικά και αποτελεί για ακόμα μια σεζόν το «αγκάθι» της ομάδας, η οποία είναι 7η καλύτερη επίθεση στη SL1 με 15 τέρματα ενεργητικό. Το στατιστικό που αποδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα στην επίθεση είναι ότι είναι η 2η ομάδα σε τελικές με 157, που αναλογεί σε 58 τελικές προσπάθειες στην εστία (4ος), ενώ ταυτόχρονα είναι στη 12η θέση στην αναλογία γκολ/τελικές προσπάθειες με 10.5. Ευκαιρίες δημιουργεί, αλλά δεν τις μετουσιώνει σε γκολ.
Τέλος, στο κομμάτι της κυκλοφορίας παίρνει καλό βαθμό με 840 επιτυχημένες πάσες (64.6 ανά αγώνα), που κατατάσσει τον Άρη στη δεύτερη θέση. Στην ίδια θέση τοποθετείται και στην κατηγορία λαθών με 562 και 43.2 ανά παιχνίδι.
Γκολ Υπέρ 15 7ος
Γκολ Κατά 12 4ος
Πάσες 840 2ος
Λάθη 562 2ος
Ασίστ 10 7ος
Γκολ/Τελικές 10.5 12ος
Κλεψίματα 364 1ος
Συνολικές τελικές προσπάθειες 157 2ος
Τα «ντέρμπι» τον ανανεώνουν
Δύο νίκες και δύο ήττες δεν το λες και άσχημη συγκομιδή στα πρώτα τέσσερα «ντέρμπι», ειδικά όταν τα τρία εκ αυτών ήταν εκτός έδρας.
Στο ένα και μοναδικό εντός έδρας παιχνίδι κατάφερε να επικρατήσει του Παναθηναϊκού (1-0), σε μια δύσκολη περίοδο για την ομάδα, καθώς προερχόταν από δύο άσχημα αποτελέσματα με Ιωνικό (εκτός έδρας, 1-0) και ΟΦΗ (εντός έδρας, 0-0) στις πρώτες δύο αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Ενώ μέχρι το επόμενο μεγάλο παιχνίδι έκανε αήττητο σερί τεσσάρων αγώνων ( 3 νίκες, μια ισοπαλία ).
Το χορό των εκτός έδρας «ντέρμπι» άνοιξε η ΑΕΚ, από την οποία μπορεί να ηττήθηκε με 2-1, αλλά η εικόνα που παρουσίασε ήταν εξαιρετική σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του 90λέπτου. Στη συνέχεια ήρθε το μεγάλο «ντέρμπι» με τον συμπολίτη ΠΑΟΚ, σε ακόμα μια κακή περίοδο για τον Άρη, μετά τη βαριά ήττα από τον ΠΑΣ (0-5), αλλά πάλι ανταποκρίθηκε επάξια νικώντας με 1-0 στην Τούμπα, παίρνοντας βαθιά ανάσα για τη συνέχεια. Το χορό έκλεισε η αναμέτρηση στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με ήττα 1-0 από τον Ολυμπιακό σε μια κάκιστη εμφάνιση, όσο αναφορά την επιθετική λειτουργία, γιατί αμυντικά ανταποκρίθηκε σε μέγιστο βαθμό, περιορίζοντας τις επιθετικές αρετές των «ερυθρόλευκων».
Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» πρέπει να βρει τη λύση
Η ομάδα του Άκη Μάντζιου έχει αγωνιστεί σε τέσσερις αγώνες με τις θεωρητικά «μικρές» στο σπίτι και πέντε μακριά από αυτό. Ο απολογισμός των εννέα αναμετρήσεων φανερώνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Άρης στα εντός έδρας παιχνίδια, στα οποία έχει την μπάλα στην κατοχή του στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Ενώ στα εκτός παίζει φανερά απελευθερωμένα, βρίσκοντας περισσότερους διαδρόμους να εκδηλώσει αντεπιθέσεις.
Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» μετράει 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και μια ήττα, με συνολικό απολογισμό 6 γκολ υπέρ και 6 κατά. Στα εκτός έδρας έχει 3 νίκες και μια ήττα, με 6 τέρματα ενεργητικό και 3 παθητικό
Άρης εντός έδρας |
0-0 ΟΦΗ |
0-0 Απόλλων Σμύρνης |
5-1 Παναιτωλικός |
0-5 ΠΑΣ Γιάννινα |
1-0 Αστέρας Τρίπολης |
Άρης εκτός έδρας |
Ιωνικός 1-0 |
Ατρόμητος 1-3 |
Λαμία 0-1 |
Βόλος 1-2 |
Οι παίκτες που ξεχώρισαν
Το αναφέραμε και προηγουμένως πως ο Άρης αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα το σκοράρισμα και δεν έχει βρει ακόμα τον παίκτη που θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς. Παρόλα αυτά οκτώ παίκτες έχουν χριστεί σκόρερ, με τους Ματέο Γκαρσία και Μπρούνο Γκάμα να είναι οι πρώτοι σκόρερ με 3 γκολ ο καθένας
Ο Αμπουμπακάρ Καμαρά έχει συμμετοχή στα 4 από τα 15 γκολ της ομάδας του με δύο τέρματα και δύο ασίστ, αλλά δεν έχει καταφέρει να βρει την επαφή με τα δίχτυα που περίμεναν όλοι στο «κίτρινο» στρατόπεδο. Είναι 9ος στη σχετική λίστα με τις περισσότερες προσπάθειες για γκολ στο πρωτάθλημα με 20 σε 12 αγώνες, ενώ βρίσκεται στην 7η θέση με 11 τελικές εντός εστίας και είναι πρώτος (μαζί με τον Τσούμπα Άκπομ) στις χαμένες ευκαιρίες (3).
Πηγαίνοντας προς τα μετόπισθεν βρίσκουμε και τους περισσότερους πρωταγωνιστές του Άρη. Ο Λούκας Σάσα είναι 4ος στις επιτυχημένες πάσες με 94 πάσες, δηλαδή 7.8 ανά αγώνα. Στην 9η θέση βρίσκεται ο Ντάνιελ Σούντγκρεν με 86 πάσες και αυτός με 7.8 ανά αγώνα. Επίσης, ο Σουηδός έχει και δύο πάσες που κατέληξαν στα δίχτυα από τους συμπαίκτες του.
Στην κατηγορία που δεσπόζουν οι «κίτρινοι» είναι στα κλεψίματα και ο Κριστιάν Γκάνεα είναι ο κορυφαίος για τον Άρη με 40 και ακολουθούν ο Λούκας Σάσα και ο Φαμπιάνο με δύο λιγότερα (38).
Στον αντίποδα τα λάθη αποτελούν αδυναμία με τους Καμαρά (57) και Μ.Γκαρσία (56) να βρίσκονται στην 9η και στη 10η θέση αντίστοιχα στη Super League.
Ο Άρης δεν στερείται από πρωταγωνιστές αφού εκτός από τους παραπάνω Ντάνιελ Μαντσίνι, Φακούντο Μπερτόγλιο, Μπαντού Εντιαγέ και Τζέιμς Τζέγκο είναι από τις κορυφαίες μονάδες που έχει στα χέρια του ο Έλληνας τεχνικός. Στους «κίτρινους» λείπει ο επιθετικός που θα τελειώσει τις φάσεις και όταν οι υπόλοιποι δεν μπορούν να βρουν διαδρόμους σε κλειστές άμυνες να βγαίνει μπροστά και να χαρίζει τους τρεις βαθμούς στην ομάδα του. Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου δίνει την ευκαιρία να καλυφθεί αυτό το κενό και η ομάδα να ακόμα ψηλότερα ενόψει της συνέχειας.