Όσο θα υπάρχουν τα πλέι οφ, το Πρωτάθλημα θα έχει 36 αγώνες συνολικά. Καλό το ό,τι κάνει μία ομάδα στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος, αλλά η βαθμολογική συγκομιδή είναι απλώς ο πυλώνας πάνω στον οποίο «χτίζουν» οι ομάδες των πλέι οφ τη διεκδίκηση του καλύτερου ευρωπαϊκού εισιτήριου.
Άρα όλες οι ομάδες θα πρέπει να προετοιμάζονται για έναν Μαραθώνιο 36 αγώνων και όχι για 26. Και στο τέλος γίνεται η αξιολόγηση του αγωνιστικού αποτελέσματος. Η εισαγωγή έχει να κάνει με την εικόνα που έδειξε ο Άρης στους τρεις πρώτους αγώνες των πλέι οφ. Στους οποίους δεν έχει πείσει ακόμη, παρότι πήρε έναν βαθμό μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης», ότι είναι προετοιμασμένος για τα δύσκολα. Αποκορύφωμα ο αγώνας με τον Παναθηναϊκό.
Όποιος αναλύει με επιείκεια την απόδοση του Άρη στο α’ ημίχρονο τη χαρακτηρίζει υποφερτή. Οι αυστηροί κριτές τη βαθμολογούν με βαθμό κάτω από την βάση, υποστηρίζοντας ότι ο Παναθηναϊκός ήταν μέτριος, άρα ένας καλός Άρης θα έπρεπε να είχε πάρει κεφάλι στο σκορ. Αντί αυτού ο Άρης είχε έξι τελικές χωρίς ούτε μία φορά να πάει η μπάλα στην εστία. Και μετά ήρθε η… κατάρρευση. Στο β’ ημίχρονο ο Άρης δεν… μπήκε στο γήπεδο.
Ήταν αγωνιστικά ανύπαρκτος. Έκανε τεράστια λάθη, έχασε τη συνοχή στις γραμμές, δεν είχε τρεξίματα και αγωνιστική διάθεση. Όλα τ’ αρνητικά στην ίδια ομάδα επί 45 λεπτά. Η ομάδα που πριν το ημίχρονο, τουλάχιστον είχε υποφερτή απόδοση, για λόγους που ούτε ο Απόστολος Τερζής μπόρεσε να τεκμηριώσει, μεταμορφώθηκε αρνητικά. Σ’ έναν ακόμη αγώνα ήταν συνεπέστατη στο αγωνιστικό πάνω-κάτω που είχε και με τον Ολυμπιακό και με τον ΠΑΟΚ.
Εικόνα που δεν πείθει ότι ο Άρης ήταν έτοιμος για τις μάχες των πλέι οφ. Εκεί που αρχίζει το κανονικό Πρωτάθλημα και γίνεται περισσότερο έντονος ο ανταγωνισμός. Οπότε το ερώτημα παραμένει για τη χρονική περίοδο που ο Άρης θα λύσει τα όποια προβλήματα αποτελούν βαρίδιο στην αγωνιστική του εικόνα και θα δείξει μέσα στο γήπεδο στοιχεία που να είναι εφάμιλα με το ρόστερ του. Επί 90 λεπτά. Γιατί δεν έχει καμία αξία η καλή απόδοση για ένα μόνο ημίχρονο. Είτε στο πρώτο, είτε στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο.
Άλλωστε μετά από τρεις αγώνες ο προπονητής Απόστολος Τερζής είναι υποχρεωμένος να βρει το τι φταίει και να δώσει λύση. Διαφορετικά, αν ο Άρης συνεχίσει να έχει αγωνιστική φιλοσοφία «πάμε κι όπου βγει» βάζει σε κίνδυνο τον μοναδικό εναπομείναντα στόχο. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα πρέπει να μάθει να ζει με το άγχος της… επιβίωσης μέχρι την τελευταία αγωνιστική γιατί δύσκολα θα ξεκαθαρίσει η 5η θέση πριν από τον δεύτερο αγώνα με τον Βόλο. Εκτός κι αν…